Menu
Öykücüler Sözlüğü • YILDIZ RAMAZANOĞLU

YILDIZ RAMAZANOĞLU

1958’de Ankara’da doğdu. Tam adı Hacer Yıldız Ramazanoğlu Kavuncu. Ankara Kız Lisesi’ni, HÜ Eczacılık Fakültesi’ni bitirdi. Ülkücü Gençlik Derneği’nde yönetim kurulu üyeliği yaptı. Eskrim sporuyla ilgilendi. Mazlum-Der’in kuruluşuna katıldı ve yönetiminde görev aldı. Türkiye ve yurt dışında kadın konulu bir çok oturuma katıldı. 1990’dan beri İstanbul’da kendi eczanesini işletiyor. Yazı hayatına öğrencilik yıllarında başladı. Ana ve Gergef dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Öykü ve yazıları Hasret, Genç Arkadaş, Dergah, Haksöz, Gerçek Hayat, Kırklar, Tarih ve Toplum, Kökler, Hece ve Hece Öykü dergileriyle Yeni Şafak gazetesinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Bir Dünyanın Kadınları (1998), Osmanlı’dan Cumhuriyete Kadının Tarihi Dönüşümü (editör, 200) adlı inceleme, İçimden Geçen Şehirler (2005) adlı gezi kitapları bulunmaktadır. Derin Siyah’ıyla Türkiye Yazarlar Birliği 2002 Hikaye Ödülü’nü kazandı.

Öykü Kitapları:

Derin Siyah

(Söylem, İstanbul 2002, 11 öykü: Mehtap Turu; Ses Tutulması; Mor Gülümseme; Yol Hikayesi; Milenyum Acısı; Ağrı Prensesi; Omega; Tuhaf Bir Sabah; Köyün İlk Günü; Kriz; Derin Siyah)

İkna Odası

(Pınar, İstanbul 2003, 10 bir bağlam öykü: Başlıksız; İkna Odası; Gözden Kayboluyorum; Altı Ay Sonra; Ne Yapmam Gerekir Öyleyse; Seher’in Ritmi; Nermin’in Kutsal Anısı; Bir Anlık Akıl Yürütme; Seher Anlatıyor; Nermin Hali)

Kırmızı

(Selis Kitaplar, İstanbul 2006, 8 öykü: Ayla ile Zeliha; Kuşlar da Düşer; Kırmızı; Son Leylek; Rampadan Aşağı Aşk; Sağdan Soldan Aşağıdan Yukarıdan; Rüya Gibi Bir Akşamüstü; Bay Köri’nin Tutkusu)

Zilha Günü

(Timaş, İstanbul 2008, 6 öykü: Gece Kuşu; Teyzemin Aynasız Günü; Anemon Çiçeği; Cemil Bey’in Melonkolik Karısı; Gast Arbeiter; Zilha)