Menu
Öykücüler Sözlüğü • MUSTAFA KUTLU

MUSTAFA KUTLU

1947’de Erzincan’da doğdu. Erzincan Lisesi’ni (1963), AtaÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi (1968). Tunceli ve İstanbul’da edebiyat öğretmenliği yaptı. Adımlar dergibinin yayınına katıldı (Erzurum 1970-72). Öğretmenlikten ayrılarak Dergâh Yayınları’nda idareci olarak çalışmaya başladı (1974). Hareket ve Dergâh dergileriyle, Türk Dili Edebiyatı Ansiklopedisi’nin yayın çalışmalarını yürüttü. Zaman gazetesinde Bir Demet İstanbul başlığı altında şehir yazıları yazıdı. TRT 2’de Pazartesi Hikayeleri, Kanal 7’de Ekrem Işın’la birlikte İstanbul Tekkeleri, TRT 1’de Bir Kitabın Hikayesi, Müzedeki Şiir adlı porgramları hazırladı. Halen Yeni Şafak gazetesinde köşe yazıları yazıyor ve Dergah dergisini yönetiyor. Edebiyat hayatına 1968’de Hareket dergisinde yayınlanan bir öyküsüyle başladı. Öykü ve yazıları Hareket, Hisar, Türk Edebiyatı, Düşünce, Yönelişler, Dergah ve Hece dergilerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Şehir Mektupları (1995), Akasya ve Mandolin (1999) adlı deneme, Sait Faik’in Dünyası (1968), Sabahattin Ali (1972) adlı inceleme kitapları bulunmaktadır. Yoksulluk İçimizde’siyle 1981, Ya Tahammül Ya Sefer’iyle 1983 Türkiye Yazarlar Birliği hikaye ödüllerini, Uzun Hikaye’siyle de aynı kurumun 2000 Yılı Dil Ödülü’nü kazandı.

Öykü Kitapları:

Ortadaki Adam

(Hareket, İstanbul 1970, 18 öykü: Ibrıkçı; Dernek; Bir Saatlik Telaki; Büyük Sersemlik; İyi Şeyler Yazacağım; Ortadaki Adam; Ardından; Tapu Müdürü Fahrettin Bey ve Bir Kasa Portakal; Bir Mektup; Bakıcı; Öldürmek; Uyumsuz; Kendi Kendime; O...; Kamyoncu; Anlıyacağınız Traş Oluyorum; Hüseyin; Nakil Meselesi)

Gönül İşi

(Hareket, İstanbul 1974, 10 öykü: Kapıları Açmak; Kanoluk; Gönül İşi; Oy Dağlar; Duruşma; Eşik; Sel Gider; Kupa Maçı; Cabadan; Suç)

Yokuşa Akan Sular

(Dergah, İstanbul 1979, 10 öykü: Mukaddime; Önce; Kalıcı mıyız?; Bekaret; Yokuşa Akan Sular; İkindiyi Kılmak; Bayramdan Kaçanlar; Gergef; Firak Açmadadır; Dayan Seydali)

Yoksulluk İçimizde

(Dergah, İstanbul 1981, 13 öykü: Akasyalar Açar mı?; Ahlak Dersi; Yoksulluk İçimizde; Siyah Gemiler; Mefruşat; İhtiras Enginleri; Kalbimin Dasitanı; Aşk; Tenhalık Basınca; Umutsuz Bir Aşkın Münakaşası; Telaşın Manidar; Es-Salatü hayrun mine’n-nevm; Sözün Nihayeti ve Sevdanın Bidayeti)

Ya Tahammül Ya Sefer

(Dergah, İstanbul 1983, 13 öykü: Fotoğrafta Biri Var; Hilali Gördün mü?; Görülen Geçmiş Zamanın Aşırı Uçları; Limandaki Yogun Sis; Kuşlar da Kederle Uçar; Ya Tahammül Ya Sefer; Dön Geri Bak; Sarışın Sorular; Elhan-ı Siyaset; Kara Kumudur Kalan; Gün Işığı Nereye; Oyun-Bozan; Irmaktan Öteye)

Bu Böyledir

(Dergah, İstanbul 1987, 8 öykü: Bu Böyledir; Bahtımın Yıldızı; Süleyman’ın Seçimi; Red Cephesi; Manifatura; Kahkaha Çiçeği; Su Sesi; Son)

Sır

(Dergah, İstanbul 1990, 8 öykü: Sır; Tarihin Çöp Sepeti; Politik – Vizyon; Her Ne Var Alemde; Aramakla Bulunmaz; Mürit; Satılık Huzur; Cüz Gülü)

Arkakapak Yazıları

(Dergah, İstanbul 1995, 22 öykü: Güzel Bir Gün Nasıl Olur?; Güvercin Avlayan Martı; Biz Büyürken Küçülen; İçimizden Geçen Irmak; Akbank’ın Önünde Armut Ağacı; Akıllıyım Diyorsun; Niçin Zengin Değilsin?; Bana ve Savaşa Dair; Cuma; Bildiğimiz Şeyler; Fukaralık Edebiyatı; Oruç; Cevat; Ufak; İkinci Cevat; Merhamet; Ağır Metal; Yolcunun Kitabı; Bir Alış-Veriş Hikayesi; Delikanlı; Gök Mavi Çayır Yeşil; Bir Küçücük Adacık; 5402)

Hüzün ve Tesadüf

(Dergah, İstanbul 1998, 17 öykü: Seyfettin’i Severdik; Mahzun Mücahit; Bir Şey Yap; Su Sesi; Uysallığın Lüzumu Yok İsyanın Sırası Değil; Masal ve Rüya; Taciser’in Şiir; Hikaye; Bahar Dalı; Yürüyen Hüküm; Aheste Beste; kabur Hafız ve Minare; Hüzün ve Tesadüf; Karakoncolos; Dürbünlü Çiçek; Mevzu Derin; Uç Selahattin Uç)

Uzun Hikaye

(Dergah, İstanbul 2000, 1 uzun öykü: Uzun Hikaye)

Beyhude Ömrüm

(Dergah, İstanbul 2001, 1 uzun öykü: Beyhude Ömrüm)

Mavi Kuş

(Dergah, İstanbul 2002, 1 uzun öykü: Mavi Kuş)

Tufandan Önce

(Dergah, İstanbul 2003, 1 uzun öykü: Tufandan Önce)

Rüzgârlı Pazar

(Dergah, İstanbul 2004, 1 uzun öykü: Rüzgârlı Pazar)

Chef

(Dergah, İstanbul 2005, 1 uzun öykü)