Menu
Öykücüler Sözlüğü • TUĞRUL ÇAKAR

TUĞRUL ÇAKAR

1946’da Adapazarı’nda doğdu. Ankara Cumhuriyet Lisesi’ni, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. BKÜ Arkeoloji Bölümü’nde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1978’den sonra fotoğraf sanatına yöneldi; AFSAD Bülteni’ne katkıda bulundu ve aynı kuruluşun Fotoğraf (1985-90) adlı dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Edebiyat hayatına 1944’de Devinim dergisinde yayınlanan öyküsüyle başladı. Öykü kitapları dışında, En Uzaktaki Gri (1994) adlı bir deneme kitabı ve Su’ya Çağrı (1990), Fırat’ı Beklerken (1993) adlı fotoğraf albümü bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Akşamüstü Yine Hüzün

(İmge, Ankara 1999, 23 öykü: Yazlık Sinema; Uzağa Gitmek İsteyen Yüz; Konuşmayan Fotoğraf; Radyolu Adamın Anlaşılır Öyküsü; Saklanmış Mektuplar I; Saklanmış Mektuplar II; Saklanmış Mektuplar III; Saklanmış Mektuplar IV; Serçe; Çuval; Eti; Doğa; Etli Ekmek; Aşkımız Olay Olacak; Mogolodo-dom; İşportacı; Dört Fotoğraf ya da Tanıdık Bir Öykü; Gökyüzü O Yüzden Mavidir; Yirmiocakcumartesiyi Öldürmek; Yağmur Olmayan Bulut; Denge Kuşu; En Uzaktaki Gri; Nehir)

İki Hayat Çek Usta

(Komer, Ankara 2003, 15 öykü: Saklanmış Mektuplar )

; Kapak; Saklanmış Mektuplar

(6)

; Saklanmış Mektuplar

(7)

; Saklanmış Mektuplar

(8)

; Gece; İş Adamı Edası; Böcek; Zaman İttirme Makinası; Kıyı; Herhangi Bir Akşam; İmza Günü; Islak Ayna; Çoruh; Kısa Dalga Çar-pılması

Siyah Beyaz Masallar

(Mevsimsiz, İstanbul 2007, 8 öykü: Siz Plaket de mi Yapıyorsunuz?; Telafi Efendi Nasıl Sanatçı Oldu?; Lafazan Şinasi Efendi Nasıl Evliya Oldu?; Afitap Hatun Efsanesi; Kuşbaz Kamil Efendi; İstanbul’da Bir Sanatçı; Tadir Heyetinde Bir Sanatçı)