Menu
Öykücüler Sözlüğü • TARIK DURSUN K.

TARIK DURSUN K.

1931’de İzmir’de doğdu. Tam adı Tarık Dursun Kakınç. İkokulu İzmir ve Ankara’da tamamladı; Ortaokulu dışarıdan bitirdi (1950). İzmir ve Ankara’da gazete dağıtımı, biletçilik, muhasebecilik, köftecilik gibi işlerde çalıştı. İzmir’de Anadolu gazetesinde, Ankara ve İstanbul’da Son Havadis, Pazar Postası, Yenigün, Ulus, Son Posta, Vatan, Milliyet, Dünya, Yeni Ortam gazatelerinde çeşitli kademelerde çılıştı. Senaryo yazarlığı, rejisörlük, kitapçılık (1969) yaptı; Cumhuriyet Ansiklopedisi’nde çalıştı. Milliyet Yayınları’nı (1973) ve Günümüzde Kitaplar adıyla aylık bir dergiyi çıkardı ve yönetti (10 sayı, 1973-74), bir grup arkadaşıyla birlikte Koza Yayınları’nı kurdu (1975). Edebiyat hayatına 1941’de şiirle başladı; 1951’de öyküye yöneldi. Öykü ve yazıları Yeditepe, Kaynak, Seçilmiş Hikâyeler, Mavi, Yenilik, Dost, Yelken, Ataç, Yeni Ufuklar; Varlık; Türk Dili; Adam Öykü, Gösteri ve Milliyet Sanat dergilerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Rıza Bey Aile Evi (1957), İnsan Kurdu (1959), Sabah Olmasın (1967), Denizin Kanı (1968), Kopuk Takımı (1969), Gün Döndü (1974), Kayabaşı Uygarlığının Yükselişi ve Birdenbire Çöküşü (1980), Alçaktan Uçan Güvercin (1980), Kurşun Ata Ata Biter (1983), İyi Geceler Dünya (1986), Ağaçlar Gibi Ayakta (1990), Bizimkisi Zor Zanaat (1990), Bağışla Onları (1989), Yaz Öpüşleri (1996), Göl Hafif Çalkantılı Olacak (1997), Alo, Harika Hanım Nasılsınız? (1999), Kutup (2003) adlı roman, Ünlü Sinema Rejisörleri (1963), Bir Damla Kan Bir Damla Petrol (1965), Edebiyat Üstüne Narin (1993), Ben Unutmadan (1994), Şu Acayip Dünya (1995), Geçti Akşam Suları (Ben Unutmadan 2, 1997), Gönderdiğin Mektubu Aldım (1999), Kokulu Kentler (2001), Kitaplara Giden Tren (2001), Atım Kaçtı Ben Vuruldum (2004), Bir Gün Issız Adaya Düşerseniz (2005) adlı inceleme, deneme, anı, Devrialem (C. Tuncer’le, 1951) adlı şiir, Taşbasması (1972) adlı derleme, çok sayıda çocuk ve çeviri kitabı bulunmaktadır. Güzel Avrat Otu’yla 1961 TDK Hikâye Ödülü’nü, Yabanın Adamları ve Ona Sevdiğimi Söyle ile 1967, 1985 Sait Faik Hikaye Armağan’ı kazandı.

Öykü Kitapları:

Atmaca’nın Oğlu

(Aydınlık, Ankara 1945)

Hasangiller

(Seçilmiş Hikâyeler, İstanbul 1955, 2 öykü: Hasangiller; Evlere Şenlik)

Vezir Düşü

(Yeditepe, İstanbul 1957, 13 öykü: Deli Gençlik; “Dalgacı Mahmut”; Geri Kalanı; Gündüz Matinesi; Dayıcı; Gecelerin Hakimi; Dağ Başında; Kamyon Deviren; Zabel Manol İçin Hikâye; El İşleri; Tarık Dursun K.’nın Hikâyesi; “Deli Otları İstanbul’un”; Vezir Düşü)

Güzel Avrat Otu

(Düşün, İstanbul 1961, 15 öykü: I. Şan: Yusufçuk – El Gitti Biz Kaldık; II Şan: Musikili Oda; III. Şan: Uzanıp Öpüyorum Usulca; IV. Şan: Makosen Giyen Kızlar Baladı; V. Şan: Ölü Delikli Yıldız Gecede Aşk oyunu; VI. Şan: Havlu; VII. Şan: Güzel Avrat Otu; İda’dan Öte: İda; Güdük; Ak Sandalye, Kara Sandalye, Denklem; Annemin Aşkları: Eğri Ağıt; Bıçak İşi; Oyunsu; İlik)

Sevmek Diye Bir Şey

(Kurul, İstanbul 1965 11 öykü: Sevmek Diye Bir Şey; Adı Yalnızlıktı; ...Den Sonrası ... Den Öncesi; Uzun Gece; Olanak; Musikili Oda; Uzanıp Öpüyorum Usulcana; Aşk Oyunu; Kof Demir; Yalın Bıkıntı; “Ben Sana Teşekkür Ederim...”)

Yabanın Adamları

(Kurul, İstanbul 1966, Bilgi, Ankara 1991, 12 öykü: Yarınlı Gece; Eski Babam; İskenderun – Ante’ke; Kürtaj; Yabanın Adamları; Biz İnsanlar; Haydarlı Ev; Memurum, Memursun, Memur; Zühre; Tutanak; Aşkın “E Hali”; Filo)

36 Kısım Tekmili Birden

(Ok, İstanbul 1970, 12 öykü: “Kamelalı Kadın”; “Ben Bir Pranga Kaçağıyım”; “Maceralar Kralı”; “Unutulmaz Şarkı”; “Venedik Tatili”; “Gungadin”; “Silahlara Veda”; “Mahçup Delikanlı”; “Üç Silahşörler”; “Vahşi Koşu”; “Vadim O Kadar Yedildi ki”; “The End”; )

Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep

(Sinan, İstanbul 1972, 12 öykü: Gül ile Sitemkar; Bolu Beyi’nin Hikâyesi; Elif ile Mahmut; Tahir ile Zühre; Hurşit ile Mah Mahri; Avcı Behram; Derdiyok ile Zülfüsiyah; Sürmeli Bey; Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep; Seyfülmülk Hikâyesi; Memo ile Zin; Müzeyyen ile Ben)

Bahriyeli Çocuk

(Koza, İstanbul 1976, 8 öykü: Bahriyeli Çocuk; Ninemin İki Kumrusu; Anneciğini Hatırladıkça Bak; Taksim Anıtı Önünde Bir Delikanlı; Sahi, Ferihan Var mıydı?; Muzaffer Babam; Bir Biletçinin Anısına; Nafakalık)

İmbatla Dol Kalbim

(Adam, İstanbul 1982, Bilgi, Ankara 1997, 13 öykü: Ayrılık Yazı; Sınırda; “Nerede Eski Hüznü Mestabın?”; Dışarlıklı; Yitik Nergisler Söylencesi; Kum Saati; Sıradan Üç Ölüm; Gönlümün Bir Parçası; Yeni Zaman Denizsizi; Kırgın ve Sevgisiz; Zeliha; İmbatla Dol Kalbim; Bir Zamanlar Bir Kent)

Ona Sevdiğimi Söyle

(Bilgi, Ankara 1984, Bilgi, Ankara 1999, 22 öykü: Eşik; Suskunlar; Ölünün Arkadaşı; Yapayalnız; Pezevenkler; Uç, Uç Böcekcik!; Kiraz; Çoğaltma; Hikâye Yeri Geçecek Aşk Mektubu; Altın Arı; Sübülteber; Üçüncü Günü; Ona Sevdiğimi Söyle; Zabel Manol İçin Hikâye; M. Akif Benin Gökyüzü Serüveni; Geri Kalanı; Elişleri; Gecelerin Hakimi; Av; Görgü Tanığı Otobüsü; Yine Bir Sızı; Evlere Şenlik)

Ömrüm Ömrüm

(Bilgi, Ankara 1987, Bilgi, Ankara 1994, 12 öykü: Pide; Unutulmaz Şarkı; Karıncalar; Mülakat; Karanfilli Hikâye; Venedik Tatili; Üç Silahşörler; Fellow Öldü; Eller Yukarı Amca; Ömrüm Ömrüm; Memleketli; Kamelyalı Kadın)

Hikâyeler

(Gendaş, İstanbul 1992)

Aşk Allahaısmarladık

(Bilgi, ankara 1993, 8 öykü: Yaz Öpüşleri; Bizi Hatırlıyor musun?; Bir Dal Çitlembik; Aşk, Allahaısmarladık; Uzak Aşklarla; Anısı Kalır; Bitmiş Bir Yazın Peşinden; Evvel Zaman Yazları)

Yaz Öpüşleri

(Bilgi, Ankara 1996, 20 öykü: Öpüşsüz Bir Güvercin Aşkı; Aşklara Gelen Tren; Ara Nağme: “...ve Büyükanne Aşk Yokken Ölür”; Aşk Karanlıkta Büyümez; Ara Nağme: Herkes Bir Kez Çocuktur; Küllenmiş Bir Eski Zaman Aşkı; Ara Nağme: “Yabangülleri Ne Zaman Açar?”; Geriye Dönüş Aşkları:”Gökten Bir Sürü Yaz Kuşları Geçiyor”; Ara Nağme: Aşka Uçan Ateşböcekleri; Geriye Dönüş Aşkları: “...ve Seni Gizlice Öpüyorum!”; Ara Nağme: Sabahı Yok Gece; Onu Ağzından Öptün; Bir Resimde Aşkın Teşekkürü; Aşka Dönüş Var mı?; Çıkmaz Sokak Aşkları’ndan; Şehir Aşklarına Örnek: “Ey Aşk Ben Gidiyorum!”; Bir Zamanlar Aşk; Ara Nağme: Kaçaklar Ağlar; Aşkın Gözyaşları; Öpüşsüz Bir Ayrılık Hikâyesi)

Dulevi

(Bulut, İstanbul 2003, 26 öykü: Pencereden Bakınca Kayısı Ağacı; Cankurtaran: İki Kez; Sabahları Yatak Toplamak; “Elim Elim İbrişim, Elde Var Bir Kuşum; Senin Çocukluğun Benim Çocukluğum; Bizim Eve Bitişik Evin Hikâyesi; Sen Olmasan, o Olmasa; İstanbul Masalı; Üstünden Bir Hafta Geçince; Çocuklar İçin Öğretmen; Babam ve Ben; Sen Annesin; “Elini Ver Bana Cevdet Kudret Bey”; Unutulur Zamanlarda; Beni Öptün O Gün; Eski Park; Adaçayı; Yüzün Yüzünmüş; Geriye Dönüşlü Hikâye; Annem Öldü; Kayaoğlu’nu Biraz Geçince; Günü Geçmiş Bir Aşk Hikâyesi; Sonraki Zaman İçinde İkili Konuşmalar; Ankara’ya Gelmiştin, Aylardan Temmuzdu; Çılbır; 36 Pozluk Bir Makara)

Sümbülteber

(Dünya, İstanbul 2004, 23 öykü: Makine; Deli Gençlik; Gündüz Matinesi; Zabel Manol İçin Hikâye; Güzel Avrat Otu; İda; Bıçak İşi; İlik; Sevmek Diye Bir Şey; Tutanak; Unutulmaz şarkı; Sürmeli Bey; Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep; Ninemin İki Kumrusu; İmbatla Dol, Kalbim; Pezevenkler; Hikâye Yerine Geçecek Aşk Mektubu; Ona Sevdiğimi Söyle; Sümbülteber; Yine Bir Sızı; Ömrüm, Ömrüm...; Aşk, Allahaısmarladık; Bitmiş Bir Yazın Peşinden)