Menu
Öykücüler Sözlüğü • SUNA TANALTAY

SUNA TANALTAY

1933’te Mersin’de doğdu. Mersin İleri İlkokulu’nu, Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi’ni, İÜ Edebiyat Fakültes Psikoloji Bölümü’nü bitirdi (1957). Kandilli Kız (1957) ve Kabataş liselerinde (1958) öğretmenlik yaptı. Çapa Psikiyatri Kliniğinde ve eşiyle birlikte açtıkları muayenehanede çalıştı (1958-79). Edebiyat hayatına 1948’de Akşam gazetesinin sanat sayfasında yayınlanan bir öyküsüyle başladı. Sanat ve psikoloji yazıları Vatan, Milliyet, Günaydın, Posta gazeteleriyle, Sanat Çevresi, Hayat, Ses, Sağlık, Size, Eğitim ve Sağlık, Hey Girl, Bebek, Şiir Ülkesi dergilerinde yer aldı. Çeşitli televizyonlar için psikoloji programları hazırladı ve sundu. Öykü kitapları dışında Sevdalar Çocuk Kalır (1996), Seviyorum Öyleyse Varım (1997) adlı şiir, Günaydın Raporu (1979), Her Yaşta Ruh Sağlığı (1986), Sevdikçe (1986), Önce Sevgi Vardı (1987), Sonsuzu Paşlaşanlar (1989), Gençlik Sevgidir (1992), Düş Sevginin Peşine (1993), Yaşam Nehri (1995) adlı deneme-inceleme kitapları bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Kapıda Bir Gül Açtı

(Tekin, İstanbul 1989, 23 öykü: Leman Hanım Pasajı; Kapıda Bir Gül Açtı; Onun Gerçeği; “Sevgim Sana Yakışmadı”; Ve Birden Durdu Zaman; Cavit; Barış’ın Balonları; Nurgül’ün Yüreği Sırça; Boğazı Çiçekli Adam; Memo’nun Ziyneti; Bir Sevgi Irmağı; Şaire Hanım; Ölü Giysileri; Sabahları Sevmiyordu; Çocuk; “Doktor Hanım”; O Ağabey İçin; Mualla; Fazilet; “Nisan’a Vurgunum Ben”; “Aynada Görebiliyordum Onu”; “Şarkı Söyle Ne Olur”; Difenbahya)

Gül Kokusu

(Tekin, İstanbul 1990, 19 öykü: “Al Kaçır Beni”; “Yürek Paylaşılmıyor”; “Gitme”; Gül Kokusu; Hap Kutusu; Güzel Müjgan; Hakim Hüseyin; Macide Öğretmen; Erhan; Poyraz; Tevfik Usta; Bir Mavi Işık: Mustafa Bora; “Erkeklerden Korkuyorum”; Kasret Şarkısı; Hiçbir Şey Demedi Gülnaz; Ben Yalnızım; Hiçbiri Gelmedi; Üç Katlı Ev; Pürtelaş)

Şakayık Sokak

(Tekin, İstanbul 1994, 15 öykü: “Bu Maviyi Seviyorum; Askerlik Arkadaşım; “Kalk Artık Sabah Oldu”; Şakayık Sokak; Gül Kızım Benim; Süreyya; Ağır, Çok Ağır Bir Su Damlası; Nazende; “Su İsteme Benden”; Eski Pabuçlar; Neden Ağlıyorum?; “Belki de Gülnur’dur Adı; Türkan’ım Çiçek Açtı; “Suyumu Özledim”; Daktilom, Giz Arkadaşım)

İskambil Evler

(Tekin Yayınevi, İstanbul, 1998, 51 öykü: İskambil Evler; Bu Öyküyü Ancak Kuşlar Anlar; Doğduğum Ev; Gözne’nin Gaz Lâmbaları; “Anıların Bir Yanı Özlem, Bir Yanı Hüzün”; Davul-cunun Evi; İrfan Hanımteyzenin Bahçesi; Sevgi’nin Acı Gülümsemesi; Kadı Tahsin Efendi; “İnan-mazsanız, Sorun Çoban Yıldızı’na”; Babamlar; 18 Nilüfer; “Mesut Öğretmenim” Denize Komşu Evimiz; Neredesiniz?; Bir Fotoğraf-Bir şarkı; Bir Mektup; “Burası Muştur; “Çok Acıyor”; Bir Yılbaşı Gecesi; Kıztaşı’ndaki İlk Yuvamız; Ve Öyle Bir Gün; Kutlu Apartmanı; “Kuşkusuz Sevgi’dir Adı”; Giz-Bilinmez Bir Susku; Evler de Ölürler mi?; “Yıldız Yıldız Evleriniz Olsun”; Yıldızlar Bilir Bunu; Bilir ve Anlar”; “Özlem’e Selâm Söyle”; Sevgi’nin Peşinde; “Şırnak’taki Evimiz”; Gelin Kızım, Gülbeya-zım”; Trabzon’un Horonu”; “İzmirim”; Yüreğimdeki Müzik”; Çimen Yeşili; Sanat Fuarı; “Yüreğin-deki Bunca Şiirler”; Yükseliş’te Gülleri Tutan Eller; Mavi Deniz-Yeşil Dikili; Uludağ’da Bayram; “En Güzel Kitaplar Sizsiniz; “Çanakkale Geçilmez”; “Sarı Kız”; “Yaz-Bahar”; “Arkadaşım Hırsız, Bir Kahve Ismarla Kendine”; O Yoğun Ses; Böyle Bir Sabah; Beyaz Kuş; Güneşli Bir “Gece”; “Yıldızlar Yağar Gökyüzünden”)

Çocuğum Bana Kalsın

(Tekin Y., İstanbul 2004, 29 öykü: “Çocukluğum Bana Kalsın!”; “Ene me-ne do... si..”; Çocukluğumun Dondurmaları...; “Çocuktular...”; “Benimle Oynar mısın?”; “Belki de En Gerçek...”; Sevgi Baharı Anneler...; Anneler ve Babalar...; “Kardeşimi Sevmiyorum... Kardeşi-mi Sevenleri de Sevmiyorum...”; Cinler ve Periler; Büyüklerin Oyunları; Portakal Çiçekleri...; “Sa-kın Gelme!”; Çerkezköy’lü...; Masalsı Düşler...; “Zaman İçinde Bir Zaman...”; Sevgi Sıcağı...; “Yeni Yüzyıl”da Çocuklarla...; “İnsan Nasıl Ölebilir Yaşamak Bu Kadar Güzelken...”; Bayramların En Güze-li...; Yaralı Kuşlar...; İlkyaz Apartmanı; “İncecik Işık Çizgisi...”; Sevgi’nin Sularında...; Güpgüzel Ço-cuklarla...; “Çocuk Çiçekler..?”; Çiçek Çocuklar...)