1936’da İstanbul’da doğdu. Sırasıyla, tiyatrocu Özdemir Nutku’nun, Başar Sabuncu’nun, siyasetçi – yazar Mümtaz Soysal’ın karısı. Ankara Kız Lisesi’ni (1952) bitirdi. Bir süre, AÜ DTCF Klasik Arkeoloji Bölümü’nde okudu. Almanya’da Göttingen Üniversitesi’nde arkeoloji ve tiyatro öğrenimi gördü (1956-57). Ankara’da Alman Kültür Merkezi ve İrtibat Bürosu’nda, Ankara Radyosu’nda, TRT’de program uzmanı olarak çalıştı (1965-71). 12 Mart askeri darbesinde hapse ve sürgüne maruz kaldı (1972). Yeni Ortam ve Politika gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Edebiyat hayatına 1960’tan itibaren Dost, Yelken, Ataç, Yeditepe, Değişim değilerinde yayınlanan öyküleriyle başladı. Öyküleri Papirüs ve Yeni Dergi’de yer aldı. Özdemir Nutku ile evliyken Nutku, Başar Sabuncu ile evliyken Sabuncu, Mümtaz Soysal ile evliyken Soysal soyadlarını kullandı. Öykü kitapları dışında Yürümek (1970), Yenişehir’de Bir Öğle Vakti (1973), Şafak (1975), adlı roman, Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu (1976), Bakmak (1977) adlı anı – fıkra, F. Kafka, M. Bulataviç, B. Brecht’ten çeviri kitapları bulunan Sevgi Soysal 1976’da İstanbul’da kanserden öldü.
Tutkulu Perçem
(?, ? 1962; Hoşgeldin Ölüm - Tutkulu Perçem, Bilgi, Ankara 1988, 15 öykü: Hoş Geldin Ölüm; Tutkulu Perçem; Kalabalıklarda; Ne Güzel Suçluyuz Biz Hepimiz; bir Şeydi Hiçliği Hiç Olup Yitti; On Bir Ayın Birisinde Gidelim Güzel Gidelim; Düşmanlığı Olan Bu Sevinçte; Hani Savaş – Nerde Savaş – İşte Savaş – Güzel Savaş; Diyerekten Bizi Bir Yarın Kıyısına Bıraktılar – Baktık – Bizi Aşağılarda; Üç Portakalın Aşkı; Sen Ey Saçma Barışlar Getiren Yağmur, Ne Verebilir; İkili; Köstebekname; Tek Kırmızı Bir de; Böldü)
Tante Rosa
(Dost, Ankara 1968; Bilgi, Ankara 1996, 14 öykü: At Cambazı Olamadı; Rahibeler Okulunda; Rosa’nın Hayvanları; Afaroz Ediliyor; Mezarlıkta Üretici Oluyor; Soluk Kır Çiçeklerine Geri Dönüyor; Bütün Rüzgarlara Açık; Yaşamakta Israr Ediyor; I Love You [Seni Seviyorum]; Grandüşes Ş. M.; Rosa’nın Papağanı; Rosa’nın Düşü; Rosa’nın Yolculuğu; The End Tante Rosa)
Barış Adlı Çocuk
(Bilgi, Ankara 1976; Bilgi, Ankara 1980, 14 öykü: Delikli Nazarlık; Mal Ayrılığı ve Şampanya Kovası; Cellat Fuchs Kent Halkına Nasıl Karıştı?; Nasıl Öğreteceğim Köpeğe Aportu; Deli Tank ve Çocuk; Yapı; Ay’ı Boyamak; Hanife; Eskici; Savaş ve Barış; Bir Görüş Günü; Barış Adlı Çocuk; Bir Ağaç Gibi; Zulmet Sevinci)
En son aranan öykücüler