Menu
Öykücüler Sözlüğü • SEVGİ ÖZEL

SEVGİ ÖZEL

1950’de Beyceğiz köyü / Polatlı / Ankara’da doğdu. İlk, orta ve yüksek öğrenimini Ankara’da tamamladı; DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1971). Türk Dil Kurumu ve Çağdaş Türk Dili dergisinde araştırmacı, yayın yönetmeni olarak çalıştı. Bilgi ve Ümit Yayınları’nda editörlük yaptı. Bir süre Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın yayın yönetmenğini de yürüten Özel, şimdi sadece edebiyatla uğraşıyor. Edebiyat hayatına 1978’de Türk Dili dergisinde yayınlanan bir yazısıyla başladı. Öykü ve yazıları Çağdaş Türk Dili, Varlık, Gösteri, Adam Sanat, Yaşasın Edebiyat dergileriyle Cumhuriyet, Radikal, Evrensel gazeteleri ve eklerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Dil Kiri El Kiri (2000) adlı deneme, Türkiye Türkçesinde Sözcük Türetme ve Bileştirme (1977), Türkiye Türkçesinin Söz Dizimi (N. Atabay, A. Çam ile birlikte, 1981), Yolunu Yoldan Bulanlar (Seçkin Doğan adıyla, 1995) adlı araştırma, Besim Atalay (1983) adlı biyografi ve derleme kitapları bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Devrimciler Aşık Olamaz

(dı)

(Ümit, Ankara 1994, 12 öykü: Hadi Bakalım; Zaman Değişti; Dinle Beni Canım; Devrimciler Aşık Olamaz[dı])

; Türbe Yeşillerine Taşınıyoruz; Goncagül Erken Soldu; Roman Yaşamın, İkinci Cildi; Bağışla Sevgili Kadın; Belli mi Olur?; “Sorma Ne Haldeyim”; Yükselen Değerler; Bunu Değil Ötekini Tanıyorum

Aşk Bir Boncuktur

(Ümit, Ankara 1995, 13 öykü: Birbirimizi Öldürdük; Yürek Kaymaları; Kurşun Ata Ata Bitmezmiş; Her Kapıyı Açan Anahtar; Savaşın Kadınları; Asma Sakal, Takma Bıyık; Dalgakıran; Şimdi Daha Güzelsin; Kestaneler Çatlamadan; Uyur Uyanık; İşin Şakası Yok; Ya Değişirse; Sana Yalan Bana Gerçek)

Direncin Kuşları

(Ümit, Ankara 1996, 17 öykü: Biriciksin; Ölen O muymuş?; Güzel Kadın Erkeğin Şeytanıdır; Ne Çok Varmış; Babalı Babasız; Ölümü Öpmek; Düşük; Şahin’i Şahin Kapmış; Yalnızlığın Tekdüzeliği; Çiçeklerin Tutsağı; Karışık Düşler; Yardan da Maldan da Olmak; Yüz Vere Vere; Kesikler; Aranıyoruz; Çoğu Zarar Azı Karar; Size Bir Sivrisinek Masalı Anlatayım mı?)

Bir Yanım Bahar Bir Yanım Kış

(Ümit, Ankara 1997, 17 öykü: Elde Bir; Gül Yanağın Yarısı; O Ol-masa; Düzenciler; Düşmek; Adına Yaraşırcasına; Yabansılar; Kote; Nereden Nereye; Pazarcının Öfkesi; Görünmeyen Konuğun Gidişi; Benzetmek; Giz; Yıkanmış Kentte Biten Yolculuk; Beni Ara-mayın; Çoğu Gitti Biri Kaldı; Söylemezlik)

Bir Bulut Ayağıma Dolandı

(Bilgi, Ankara 1999, 16 öykü: Cennet Bahçesinde Yıkanmak; Gizli Aşk; “Bir Bulut Ayağıma Dolandı”; Bayram Armağanı; Bir Adamdı İşte; Sevi Seviyordum; Yazarcı; Bir Kadın, Birçok Kadın; Bir Baba, İki Artı Bir Çocuk; Koca Dede; Bir Çocuğun Gökkuşağı; Kaçak; Elartığı; Bir Karamsarın Unutmak İstediği Kent; Sevimli Yaratık; Sanal Aşk)

Aptal Dünya

(Bilgi, Ankara 2002, 22 öykü: Annem Bana Hiç Mantı Yapmadı; Kuşçu Sabri; Aman Aman! Ben Yaralandım Aman!; Anarşist; Kimse Görmeden Yaşadım; Emmi; Nokta Burun; Ceviz İçi; Doğum Günü; O Kadın; Bizim Kadın; Göç; Aptal Dünya; Şef Davulcu; “Hayal Baba”; Tatlı Düşler; Şaçkıran; Bilinmezlik; Öğretmenim, Canım Benim; Yalanlarla Dolu Çekmece; Sarı Hırka; Ses Dökümü)