Menu
Öykücüler Sözlüğü • ŞAKİR BALKI

ŞAKİR BALKI

1929’da Balıkesir’de doğdu. İzmit Erkek Sanat Okulu’nu bitirdi. Çeşitli fabrikalarda işçi olarak çalıştı, SEKA kâğıt fabrikasından emekli oldu. Gülmece öyküleri 1953’ten itibaren Demokrat Kocaeli, Dolmuş, Akbaba, Zübük dergilerinde ve Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. Öykü kitapları dışında İzmit’te Zaman (1995), Nicomedia’nın Büyülü Yüzü İzmit (1999) adlı kitapları bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Aç Ayı Oynamaz

(Tekin, İstanbul 1980, 23 öykü: Odun Kafalı; Abuş Bey Hizmet Yarışında; Bulun-maz Koca; Hükümet Geliyor; Asansörde; Böyle Başlara Böyle Taşlar; Kavanoz Dipli Dünya; Aç Ayı Oynamaz; Ne Şehit Ne De Gazi; Öküzlük Üstüne Nutuk; Dikkat, Köpek Var!; Ayılar Dayılar; Salak Kutusu Televizyon; Argo Kalemi; Seçim Dayağı; Hiçkimse Duymasın; Büyük Burunlar; Haydi Bana Eyvallah; Kısmet Paşa’nın Çizmeleri; Romam Yazmak; İlk Dayak Nasıl Oldu; Kafamı Nasıl Üşüttüm; Ayvayı Yedik)

Piliç Şermin’in Evi

(Gür, İstanbul 1983, 18 öykü: Yere Yat Nişan Al; Tüm İneklik Bizde; İsim Ba-bası; Piliç Şermin’in Evi; Emekli Maaşı; Asıl Bakan Nerede; Paçayı Nasıl Kurtardım; Jet Tamiresi; Amerikan Pantolonu; Ensemdeki Usta; Kadem Efendi; Bizde Adet Böyledir; Dedikodu; Sokul Ba-na Güzelim; Kendin Pişir Kendin Ye; Islıkçı Hamza Bey; Ipini Koparan Burada; Gölge Etme Başka Traş İstemem)

Şeytan Âletleri

(Tekin, İstanbul 1992, 26 öykü: Başkan Baba ve Davulcusu; Mevzuat Hazretleri; Keçi Rıza Beyin Keçiliği; Saffet Onu Affet; Melodi; Kitap Hapishanesi; Şeytan Ayetleri; Mutlu Köpek “Dog”; At ve Lahmacun/Selamünaleyküm)

Bıyık; Acayip Bir “Black” Hikâye; Hımbıllar Kralı!; Ortadi-rek Kime Gülüyo?; Öpüşme Yarışması!; Bomba Gibi Bir Yazı; Teşekkür; Bu Çocuk Neler Uyduru-yor?; Velet Bunlar; Muzırcılar Görev Başında; Teşebbüs-i Şahsi Moral Kumpanyası; Veliler Toplan-tısı; Umudumuz Öküz Mehmet Paşa; Çok Süper Bir Kitap; Ceneral Paşanın Anıları; YÖK’yü Bir Gen-cin Hissi Aşkı; Rüküş Hayat’ın Dayanılmaz Eleştirisi; Hayatımız Çok Fotoroman Bilakis