Menu
Öykücüler Sözlüğü • SABAHAT EMİR

SABAHAT EMİR

1943’te Kula/Manisa’da doğdu. İstanbul Kız Lisesi’ni, İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Bir süre öğretmenlik yaptı. İstanbul Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürü olarak görev aldı (1974-80). İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğretim görevliliğinden emekli oldu (1998). Emir Yayınları’nı kurarak kendi hazırladığı yardımcı ders kitaplarını yayınladı. Televizyon dizileri için senaryolar yazdı. Edebiyat hayatına lise yıllarındaki şiir ve oyunlarıyla başladı, daha sonra Hisar, Varlık, Türk Dili ve Çağrı dergilerinde öyküleri yer aldı. Öykü kitapları dışında, Sancılı Bir Gün (1981) adlı roman, Ağlayan Soytarı (1978), Keloğlan Uzayda (1989) adlı çocuk, Türk Piyeslerinden Derlenen Türk Halk Deyimleri (1968), Büyük Eserler (1971), Mektup Yazma Sanatı (1974) adlı inceleme, Ünlü Yazarlardan Seçme Hikayeler (1975), Ünlü Yazarlardan Seçme Denemeler (1975) adlı derleme, Cenupta Türkmen Oymakları (A. R. Yalgın, 2 cilt, 1977) adlı sadeleştirme kitapları bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Ceviz Oynamaya Geldim Odana

(Emir, İstanbul 1964)

Öküz Kafalı Şaban Bey Destanı

(Emir, İstanbul 1969, 21 öykü: Öküz Kafalı Şaban Bey Destanı; Çıplak; Hademe; Panorama; Ceviz Oynamaya Geldim Odana; Orijinal Film; Bir Ademle Bir Havva; Son Hüküm; Allerji; Bafra Sigarası; Tanrının Oyunu; İlk Ayrılık; Langalı Bahriye; Hani Bir Neşe Vardı; Dram; Eşitlik; Karar; Zeynep Gelinden Mehmet Ağaya Çağrı; Kalpsizlik; Aklımda Şaziye Kalbimde Raziye; Yalvarı)

Geceyle Gelen

(Emir, İstanbul 1977, 22 öykü: Akvaryum Balığı; Uyanış; Kırık Ayna; Aile Reisi; Yalnızlaşma; Kızım; Aliki; Ögüt; Başkaldırış; Geceyle Gelen; Kürk Manto; Sol Anahtarı; Çılgın; Köprü; Hayal ve Gerçek; Be de Hippiyim Ama; Künye; Arjantin Gribi; Son Şans; İsyan; İdare ve İnsan; Sayılar ve Kelimeler)

Zamane

(Emir, İstanbul 1981)

Bir Sepet Kiraz

(Kültür Bakanlığı, Ankara 1980)