Menu
Öykücüler Sözlüğü • NEZİHE MERİÇ

NEZİHE MERİÇ

1925’te Gemlik'te doğdu. Tam adı Nezihe Şükran Meriç Şengil. Öykücü Salim Şengil’in karısı. İlkokulu Ağrı’da (1936), ortaokulu Kırşehir’de (1939), liseyi Eskişehir’de (1942) okudu. İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı ve Felsefe bölümülerinde okudu ama ikisini de tamamlamadı (1945). Bir süre ilkokul öğretmenliği yaptı. Dost dergisi ve yayınlarının sahibi Salim Şengil'le evlenince bu dergi ve yayınevinin yönetimini üstlendi (1957-1972). Halen İstanbul’da yaşıyor. Edebiyat hayatına 1945’te İstanbul dergisinde (N. Ufuk imzasıyla) yayınlanan bir yazısıyla başladı. İlk öyküsü 1950’de Seçilmiş Hikayeler dergisinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Korsan Çıkmazı (1961), Boşlukta Mavi (1992) adlı roman, Sular Aydınlanıyordu (1970), Çın Sabahta (1995) adlı oyun ve çocuk kitapları bulunmaktadır. Bir Kara Derin Kuyu’yla (1989) Sait Faik Hikaye Armağanı'nı, Yandırma’yla 1998 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Öykü Kitapları:

Bozbulanık

(Dost, Ankara 1953; Dost, Ankara 1957, 18 öykü: Çalgıcı; Dünyada Teknik Arıza; Boşlukta Mavi; Aksaray Dolmuş; Bozbulanık; “Ümit Fakirin Ekmeği”; Uzun Hava; Bazıları; Dağılış; Öğretmen; Narin; İnceden; Öz Suyu; Mademki Hayal Kurmak Bedavadır; Alaturka Şarkılar; Kurumak; Keklik Türküsü; Dışarlıklı)

Topal Koşma

(Dost, Ankara 1956, 10 öykü: Susuz I; Susuz II; Susuz III; Susuz IV; Susuz V; Susuz VI; Susuz VII; Susuz VIII; Susuz IX; Susuz X)

Menekşeli Bilinç

(Dost, Ankara 1965, 7 öykü: Susuz XI; Varım Diyorum İnanmalısınız; Menekşeli Bilinç; Giderek Daha Güçlü; Hışhışi Hançer; Açar da Tutku Gülleri Açar; Sancılı Us Bizdedir)

Dumanaltı

(Cem, İstanbul 1979, 10 öykü: ...Dedi “Ölüm Aklımda”; Dumanaltı; Tedirgin; Umut’a Tezgah Kurmak; Marangozdur Adı Ahmet Ustadır; Işın; Tan’ın Öyküsü; Acıyı Aşmak; İkircim; Erol Bey)

Bir Kara Derin Kuyu

(Can, İstanbul 1989, 15 öykü: Zor Yokuşu; Bir Kara Derin Kuyu; Suskun Ezgi; “Büyük Liman İçinde Pazar Kurulur Pazar”; Deli Deli Deli; Gül Yaprağının Pembe Sesi; Sepetli Kadın; Öykücük; Çangal; Bugenvilli Başlangıç; Eskiden Bodrum’da I; Eskiden Bodrum’da II; Giz; Uydurukçu; Güzbeyi)

Toplu Öyküler I

(Yapı Kredi, İstanbul 1998, 34 öykü: Bozbulanık: Çalgıcı; Dünyada Teknik Arıza; Boşlukta Mavi; Aksaray Dolmuş; Bozbulanık; “Umudu Fakirin Ekmeği”; Uzun Hava; Bazıları; Dağılış; Öğretmen; Narin; Özsu; Mademki Hayal Kurmak Bedavadır; Alaturka Şarkılar; Kurumak; Keklik Türküsü; Dışarlıklı; Topal Koşma: Susuz I; Susuz II; Susuz III; Susuz IV; Susuz V; Susuz VI; Susuz VII; Susuz VIII; Susuz IX; Susuz X; Susuz XI; Menekşeli Bilinç: Varım Diyorum İnanmalısınız; Menekşeli Bilinç; Giderek Daha Güçlü; Hışhışi Hançer; Açar da Tutku Gülleri Açar; Sancılı Us Bizdedir)

Toplu Öyküler II

(Yapı Kredi, İstanbul 1998, 25 öykü: Dumanaltı: Dedi “Ölüm Aklımda”; Dumanaltı; Tedirgin; Umut’a Tezgah Kurmak; Marangozdur Adı Ahmet Ustadır; Işın; Tan’ın Öyküsü; Acıyı Aşmak; İkircim; Erol Bey; Bir Kara Derin Kuyu: Zor Yokuşu; Bir Kara Derin Kuyu; Suskun Ezgi; “Büyük Liman İçinde Pazar Kurulur Pazar”; Deli Deli Deli; Gül Yaprağının Pembe Sesi; Sepetli Kadın; Öykücük; Çangal; Bugenvilli Başlangıç; Eskiden Bodrum’da I; Eskiden Bodrum’da II; Giz; Uydurukçu; Güzbeyi)

Yandırma

(Yapı Kredi, İstanbul 1998, 7 öykü: Yandırma; Bir Yunus; Oya; Kadın Aşk Deniz; Çiçek Balı; Balıklar da Acı Çeker; Ünlemleri Kökertmek)

Çisenti

(YKY, İstanbul 2005, 19 öykü: Hani Bir Zamanlar, Yeşim Küçükken, Bogaziçi’nde Hani Yalı Daha Sağlamken, Hani Onlar Daha Hayattayken; Ormanın İçinde Yeşil Gezer; Kimin Kimsesi Kim; Bu Bir Uzun Hikayedir Orasından Burasından Yazılmıştır 1, 2, 3, 4; Dünyaya Gelmek İsteyip İstemediğimi Soran Olmadı. Nasıl Yaşamak İstedim Gelince... Yaşamöykümden, bir Küçük Bölüm Yazabilirim, Örnek Olarak; Çisenti 1, 2, 3,4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)

Gülün İçinde Bülbül Sesi Var

(YKY, İstanbul 2008)