Menu
Öykücüler Sözlüğü • NEŞE CEHİZ

NEŞE CEHİZ

1958’de Ordu’da doğdu. AÜ Eczacılık fakültesini bitirdikten sonra biyokimya dalında ihtisas yaptı, halen İstanbul’da Taksim Hastanesi’nde çalışıyor. İlk şiiri 1990’da Varlık’ta çıktı. Şiir ve öyküleri Varlık, Gösteri, Yaşasın Edebiyat dergileri başta olmak üzere birçok dergide yayınlandı. Yazdığı radyo oyunları TRT İstanbul Radyosu’nda seslendirildi. Devlet Tiyatroları edebi kurulundan geçerek sahnelenmeye değer bulunan 3 tane de sahne oyunu bulunan Çehiz, aynı zamanda televizyonlara dizi film öykü ve senaryosu da yazdı. Öykü kitapları dışında, 413 Yaşadı mı? (1993), Yalan Roman (1995)adlı romanları da bulunmaktadır. Evlilik Cüzdanını Buruşturan Öyküler’iyle 1991 yılı Akademi Kitapevi Öykü Ödülünü aldı.

Öykü Kitapları:

Evlilik Cüzdanlarını Buruşturan Öyküler

(Varlık, İstanbul 1992, 8 öykü: Durak; Her Şeyin Belir-sizleştiği Bir Öğleden Sonranın Belirginliği; Yazar; Kadın ve Kedi; Kuş Bilimci; Dördüncü Kadının Öyküsü; Dolu Yatak-Boş Yatak; Sürükleyen Bir Gece Mektubundan Alıntılar; Üç Sıra Raf)

Fasulyeden Aşklar

(1996)

Bakire Kızlar ve Ötekiler

(İnkılap, İstanbul 2003, 12 öykü: Bazı Lekeler Zor Çıkar; Bi Sigara Verir misin Tatlım? Senin İçin Deliriyorum; Raggae Sever misiniz? Ska Dinler misiniz?; Alev’in sıcacık Kulübesi; Binbir ve Nurperi ve Perili Köşek; Formika Yatak Odası; İlk Göz Ağrısı; Ağzıma İşemeni İstiyorum; Kitabından Öptüm Seni; Motorkız Anlatıyor; Melike’nin Saçlarını Savuruşu; Serçe Parmağı)

Beni Odana Götür

(İnkılap, İstanbul 2004, 11 öykü: Beni Odana Götür; Kurtlu Kaşar; Ohhh! Nasıl da Seninim; Çiçekli Emprime Elbise; Şeytan; Piliç ve Kemikler; Tablodaki Şemsiyeler; Üzgünüm Hülya; Tati Metroda; Nişanlım Beni Neden Terketti?; Kadınların Sevmediği Felsefeci)

Kanlıca’da Çılgın Aşk

(İnkılap, İstanbul 2005, 18 öykü: Kanlıcaı’da Çılgın Aşk; Kanlıca’nın Genç Kızları; Tehlike; Kanlıca’nın Dulları; Kanlıca’nın Topoşları; Teklif; Kanlıca’nın Bakir Oğlanları; Kanlıca’nın Veletleri; Kalnlıca’nın İhtiyarları; Avunma; Kalnıca’da Kedi Cinayetleri; Kanlıca Tarihinden Bir Yaprak; Tren; Yanlıca’nın Ünlü Yazarı; Yalnız; Kanmlıca’da Bir Yabancı; Kanlıca Bandosu Bandocuları; Kanlıca Bandosu’nun Bahar Konseri)