Menu
Öykücüler Sözlüğü • NECATİ MERT

NECATİ MERT

1945’te Adapazarı’nda doğdu. İlk ve Ortaöğrenimini Adapazarı’nda, yükseköğrenimini AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı (1968). Adapazarı’nda edebiyat öğretmenliği yaptı (1968-1973;1978-1980). 12 Mart askeri darbesinde siyasal görüşleri nedeniyle tutuklandı, hapis yattı, af yasasıyla serbest kaldı. Adapazarı’da kendi kitabevini işletti (1973), Çarsuyu Yayınlarını kurup, yönetti, Sosyalist Kültür Ansiklopedisi’ne maddeler yazdı, özel dershanelerde öğretmenlik yaptı (1993-2003). Halen Adapazarı’nda ticaretle uğraşıyor. Edebiyat hayatına 1972’de Yansıma dergisinde yayınlanan “Mustafa’nın Karesi” adlı öyküsüyle başladı. Öykü ve yazıları Sanat ve Toplum, Yazko-Somut, Yaba Öykü, Karşı Edebiyat, Yeni Biçem, Düşlem, Düşler Öyküler, Hece, E, Kırklar, Hece Öykü dergilerinde ve Yeni Sakarya gazetesinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Paytonun P’si (1995), Kapıdan İçeri Girmek (1997) adlı deneme, Büyük Düğün (1998) adlı oyun, Ömer Seyfettin İslamcı, Milliyetçi ve Modernist Bir Yazar (2004), Öykü Yazmak (2006) adlı biyografi, inceleme, Bir Bir Değilken (1979), Hindinin Biri (1980) adlı çocuk kitapları bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Gramofonlar, Radyolar, Teypler

(Çarsuyu, Adapazarı 1979, 19 öykü: Mustafa’nın Karesi; Bekçi; “Ağa Reis”le Savaş; Kürsü; Paytoncu Şevki Amca; Oruç Satmak; Göç Eden Çarşı; Büyük Mağaza veya On Bir Parça Nizami; İbrahim Usta’yı Karartan Güneş; Şehir; Gramofonlar... Radyolar... Teypler...; Park; Yol; Temizlik; Osman Ağbi; Sıkıyönetimle Gelen; Domates; Herkezin Kızı; Bizim Partinin Müdürü)

Minnacık Bir Uçurum

(Çarksuyu, Adapazarı 1994, 19 öykü: Yeftin: Yeftin; Yemek; Bakkalın Sinekleri; Gizli Zabıtadan; İki Portakal: İki Portakal; Vahit Efendi; Vitrinlerde Mekansız; Bekarlar Hamamı; Kartpostal Titreşim; Ömer Muhip Bey, Çiçekler ve Başka Şeyler; Minnacık Bir Uçurum: Minnacık Bir Uçurum; Üçüncü Bahçe; Siyah Leylek; Amortiden Bir Gün; Bomboş ve Dolu; Kürkçü Dükkanının Anahtarı)

Geceye Uçurulan Güvercinler

(Çarksuyu, Adapazarı 1996, 25 öykü: Külbastılar Şimdi; Kendi Halinde Sami; Yağmurun Islatamadığı; Köprü; Sigara; Kahraman Olamamak; Zakkum; Küçük Osman Çıkmazı; Kasabada Günebakan; Küçük Bir Ziyaret; Nihavent; Kırmızı Küpeli Kadın; Yorgun; Hayalperestler ve Kızları; Semiramis’in Tülleri; Çardakta; Bir Yaprağın Düşüşüyle; Ayna; Geceye Uçurulan Güvercinler; Akşamleyin Kılpayı; Poyrazlar, Bir İçli Kuş; Ablasız; Mikrofon; Onlar Yabanierik, Onlar Kızgın Kediler; Yılbaşı Fotoğrafları)

Gönüller Küçüldü

(Gendaş, İstanbul 2002, 36 öykü: Eşler; İzzet Bey; Birkaç Saat İçinde; Mayhoş Haller; Köprü Başında; Kapıcı; Betül; Çöpleşik Adam; Bilet; Çamdağı’nın Keşfi; Kutular ve Toplar; Çiğdem; Şapka; Saksıda Papatya; Her Şey Kendi Yağmurunda; Duman; Pardon Vallahi!; O Gözle; Bak Sırtın Yere Gelir miydi?; Hay Ben Senin; İhtiyarla Emre; Herkesin Bir Bildiği; Gönüller Küçüldü; Armağan; Yarın Yine Gelecekler; Oyunda; Sütlaç; Ses, Sesler; Çakıl Taşları; Bir Buzhane Daha!; Fal; Şehir Zamanla Çözülür; Fiş; Ya, İşte Böyle!; Ağustos Boşluğu; Hulusi Bey Böyle Düşünüyor)