1945’te Ankara’da doğdu. Asıl adı Hayriye Nazlı Bütün. Öykücü-şair Sabahattin Kudret Aksal’ın baldızı. İngiliz Kız Ortaokulu’nu (1958), İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Kolejini bitirdi. 3 yıl, İÜ Hukuk Fakültesi’nde okuduktan sonra aynı üniversitede Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde geçti ancak buradaki öğrenimini de tamamlamadan ayrıldı. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda mütercim olarak çalıştı (1965-68). ABD Iowa Üniversitesi’nde Yaratıcı Edebiyat dersleri verdi (1977). CHP Parti Meclisi’nde üç dönem üye olarak bulundu (1993-99); 1970’ten itibaren tümüyle yazıya yöneldi. Edebiyat hayatına, 1959’da yazdığı Mösyö Hristo adlı öyküsüyle başladı. Öyküleri ve yazıları 1973’e kadar Varlık, daha sonra Türk dili, Oluşum, Yazko Edebiyat, Gösteri, Adam Öykü, Dönemeç dergileriyle, Cumhuriyet, Güneş ve Radikal gazetelerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında, Pasifik Günleri (1980), Orphée (1982), Deniz Kenarında Pazartesi (1984), Arzu Sapağında İnecek Var (1989), Ay Falcısı (1993), Aşık Papağan Barı (1993), Yıldızlar Mektup Yazar (1994), Uyku İstasyonu (1994), Bir Yaz Gecesi (1994), İmparator Çay Bahçesi (1997), Örümceğin Kitabı (1998), Elyazması Rüyalar (1999), Ayışığı Sofrası (2000), Giyinen Adam (2001), Kapıyı Vurmadan Gir (gece yazıları, 2004), Farklı Rüyalar Sokağı (2007) adlı roman, Düş İşleri Bülteni (gazete yazıları, 1994) adlı deneme-makale kitapları bulunmaktadır. Yoldan Geçen Öyküler’iyle 1988 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı.
Ah Bayım Ah
(Bilgi, Ankara 1976, 18 öykü: Kabul Günü; İç Dünya; Bayım; Acının Öyküsü; Mutluluk; Dursen Hanım Hep Aklımdasın; Bir Sinek Masalı; Düşçü İsmet; Sonsuzun Çocuğu; Akşam Üstü; Çevre Sokağı; Mösyö Hristo; Bu Kentin Sokakları; Monte Kristo; Yalnızlık Hikayesi; Sedyedeki Adam; Yeraltı Kenti; Geceyarısı İnsanları)
Geceyi Tanıdım
(Ada, İstanbul 1979, 18 öykü: Geceyi Tanıdım; Karakolda Bir Gece Ay, Yıldızlar ve Gökyüzü; Yılanlı İzzet Efendi; Mogadon Palas; Ovadaki Adam; Mutlu Yuvalar, Sıcak Yuvalar; Yaşayan Duvar; Ali Bey Kim?; Köpeğin Gözleri; Beni Sever misiniz?; Nehri Bana Geri Ver; Sevgili Fred; Sahipsiz İnsan; Bugün Pazartesi; Nerdeyim Ben, Nerdeyim?; Azıdişi; Güzel Bir Kuşluk Vakti İnsan Gibi Yaşamak İstedik; Keçi Ayaklı Tanrı. [İletişim, 1985 basımında: “Erosratus” adlı oyun eklenmiştir])
Kız Öpme Kuyruğu
(Ada, İstanbul 1982, 11 öykü: Laz Bakkal; Sabah; Bekleme Ustası; Ömür Uzatma Kahvehanesi; Sıfırdan; Kız Öpme Kuyruğu; İki Kadın; Karagece Peşimdesin; Kaybolmuşlar Dünyası; İkarus; Benden Bana Mektuplar)
Hazır Dünya
(Kaynak, İstanbul 1984, 18 öykü: Sakal İle Bıyık; Ev; Çok Üzülen Fotoğraf; Hazır Dünya; Bar Amerikan; Copa Cabana; Turgut Reis’te Gece; Ornella Muti; Mektup; Yıldızotu Oteli ve Vicky; Yaralı Fotoğraf; Revani; Çiçeğin Yapısı; Seni Seviyorum; Jazz Cafe; Taksim Meydanı; Harita; Seminer)
Kuş Kafesindeki Tenor
(Oyun-öykü; Can, İstanbul 1985; Can, İstanbul 1991, 27 öykü: Rüknettin Bey’in düşü; Firavunun Piramidi; Gladyatörler Kulisi; kafesteki Tenor; Yıldızlar Yoksulların Pırlantalarıdır; Bakır Lamba; Midas’ın Düşü; Bir Ruh Çağırma Seansı; Tablodaki Kadının Düşü; Madam Anjel; Hızır; Fotoğraftaki Kişiler Anlatıyor; Antika Aynanın Düşü; Sınırdaki Park; Kırmızı Bir Mercan; Düş İnsanları: Sen ve Ben; Zambak Büfesi; Ah Julio; Maça Kızı; Uşağın Düşü; Gecenin İçinde Dört Sesli Kanon; Mihri Abla; Yalnız Adamın Düşü; Halıcının Düşü; Kaybettiğim Kız; Ay’a Yolculuk; Telefon Hatları)
Eski Gece Parçaları
(Adam, İstanbul 1986; Can, İstanbul 1991, 20 öykü: Önsöz Gibi Öyküler: Fantastik Senfoni; Şemsi Bey; Arkadaşımsın Değil mi?; Platin Burunlu Adam; Birtakım Kentler ve duygularla İlgili Öyküler: Viva Brazil; St. Lucia-Batı Hint Adaları; Yazarın Dünyası; Eço de Janerio Üstüne Çeşitlemeler; Dansöz Watusi’nin Bacağına Yansıyan Kent; Desodorante Aerosol Fantastico; Arabanın İçindeki Dünya; Azgelişmişlik Eczanesi; Her Zamanki Kent; Gecenin Başladığı Çizgide Rastladığım Çocuk; Okuruma Frankfurt Mektubu; Sizin İçin Bu Öykü Sevgili Watusi; Sizin İçin Bu Öykü, Frau Ulla; Birtakım Şeyler; Artık Hiç Üzülmeyin sokağı; Eski Gece Parçaları)
Yoldan Geçen Öyküler
(Can, İstanbul 1987; Can İstanbul 1993, 15 öykü: İzmir; Ödül; Bir Yağmur Sonrası; Özel Oda; İçerideki; Ziyaret; Danışman; Maskeli Yarasa; Dilip ve Ben; Yeni Yıl’a Doğru; Panel; Kent Sahibi; Karanfil Gece Kursu; Hırsız Saksağan Uvertürü; Yoldan Geçen Öykü)
Aşk Artık Burada Oturmuyor
(Can, İstanbul 1989; Can, İstanbul 1997, 17 öykü: Gülen Gözler Pastanesi; Dün Gece ve Bu Sabah; Rüya Sokağı; Unutmayı Başlatma Düğmesi; Hotel Kalymnos; Anıt Mezarın Yanında; Av Köşkünde Bir Yemek; Yanımdaki Adam; Arif Yukarı… Necip Aşağı… Sevda Gece Dolaşır; Adamkaçtı; Pazartesi Gecesi Düşü; Anıları Paylaşmak; Hücre Mühendisi; Mutluluk Kliniği; Erkek İade Reyonu; Sen Kimsin?; Kıl Arşivi)
En son aranan öykücüler