Menu
Öykücüler Sözlüğü • MUZAFFER HACIHASANOĞLU

MUZAFFER HACIHASANOĞLU

1924’te Çankırı'da doğdu. Mustafa Dolucu imzasını da kullandı. İlköğretimini Kalecik'te, Orta öğretimini Ankara Gazi Lisesi'nde, yüksek öğretimini Ankara Tıp Fakültesi'nde tamamladı (1948). 1951’e kadar çeşitli il ve ilçelerde hekim olarak çalıştı; sağlık merkezi hekimliği, sıtma savaşı hekimliği ve hükümet tabibi olarak çalıştı (1951-53). İşçi Sigortaları Ankara Hastanesi’nde asistanlığa başladı. Dahiliye ihtisasını tamamlayarak Tosya Devlet Hastanesi’nde baştabip ve dahiliye uzmanı olarak görev yaptı (1958-61). Ayvalık Sağlık Merkezi’nde, Malatya Sosyal Sigortalar Kurumu’nda çalışıp, emekliye ayrıldı (1973). Mesleğini bir süre de Ankara'da serbest olarak sürdürdükten sonra İstanbul’u yerleşti. Edebiyat hayatına, 1943’te Büyük Doğu'da yayınlanan bir şiiriyle başladı. Bir Fotoğraf Canlanıyor adlı ilk öyküsü 1947’de Varlık dergisinde yayınlandı. Öykü, şiir ve yazıları Cumhuriyet, Akşam, Dünya, Vatan gazeteleriyle Varlık, Türk Dili, Halkevleri, Ilgaz, Yazko Edebiyat dergilerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Trenler Yine Gidiyor (1982) adlı bir romanı bulunmaktadır. Eller’yle 1980 TDK öykü ödülünü kazanan Muzaffer Hacıhasanoğlu 1985'te İstanbul’da öldü.

Öykü Kitapları:

Bir Tesbih Tanesi

(Varlık, İstanbul 1951, 11 öykü: Bir Fotoğraf Canlanıyor; Toprak; Yanlış; Bir Tespih Tanesi; Tokaç; Tahta Perdenin Arkası; Hoca; Bir Misafir Geldi; Dut; Elantalar; Çeşme Meselesi)

Bu Dağın Ardı

(Varlık, İstanbul 1954, 10 öykü: Bu Dağın Ardı; Kibrit Kutusu; Akşam Gazetesi; Bir Yer; Bu Sabah; Gelirsiniz Değil mi?; Tarih; Büyükler; Cemalin Evi; Davulcu)

Eller

(Aydınlık, İstanbul 1979, 11 öykü: Eller; İhtiyarın Ağaçları; Ayakkabı Giyen İnek; Ders Zili Çalıyordu; Gelinimiz; Eskimiş Bir Marangoz; Traktör; Ben, Molotof, Çörçil, Yosma; Ağabey Ekmek Var mı?; Faytona Ağıt; Kalem)

Dağ Başındaki Ölü

(Yazko, İstanbul 1983, 21 öykü: Dağ Başındaki Ölü; Çiçekler; İsli cğ Ötekiler; Kötü Bir İnsan; Efendiler; Yeşil İskarpinler; A Typical Typist; Tamam mı?; Ağlayan Bebek; Sarhoş Değirmen; Cehennem Otobüsü; Namus İçin; Büyüyen Güneş; İhtiyar ve Çocuklar; Kader Otu; Ölüm; Şarabın Bardağı; Otuzsekiz Numaralı Yolcu; Lokomotifler; Çocuklar; İnsanın Kendi Evi)