Menu
Öykücüler Sözlüğü • MUZAFFER ABAYHAN

MUZAFFER ABAYHAN

1956’da Ankara’da doğdu. Ankara Aydınlık Evler Lisesi’ndeki eğitimini yarıda bırakarak, ABD’ye gitti. 1980’de yurda döndüğünde öykü yazmaya başladı. TV ve tiyatro için komediler de yazdı; “Olacak O Kadar” (TRT), “Laf Lafı Açıyor” (İnterStar ve Kanal D), “Melek Apartmanı” (Kanal D) program ve dizilerinde yazarlık, oyunculuk ve şovmenlik yaptı. Edebiyat hayatına 1982’de Gırgır’da çıkan mizahi bir öyküsüyle başladı. “Gereği Düşünüldü” ve “Beni Biraz Yönetir misiniz?” adlı oyunları sahnelendi. Öykü dışında Esprili Hakaretler (1993) adlı bir derlemesi bulunuyor.

Öykü Kitapları:

Biz Birbirimize Benzeriz

(Tanı, Ankara 1983, 17 öykü:Biz Birbirimize Benzeriz; Amerikanlaşamadık Gitti; Ciddi Olalım; Ah Bizim Memleketin Şeyi; Melisa Müslime Olabilir mi?; Memlekete Yolculuk Var; Maça Bir İki; Süleyman Bey; Bir Bavul Yüzünden; Kavun Karpuz Ticareti; Dansözün Gizi; Zehra Kaçtı; Bir Yabancının Ayakları; Oy Bizim İller; Tam OtomatikBir Araba ve İki Katlı Bir Ev; Özgürlüğe Alışmak; Benimle Evlenir misiniz?)

Başkanın Demokrasisi

(Çınar, İstanbul, 1986 25 öykü: Başkanın Demokrasisi; Sanat Hayranı Banker; Yüzdeli Günler; Her Yer Karanlık; Anamın Adı; Buyrukçu; Deli Bayram Delidir; Hac Yolunda; Sonunda Bir İş Buldum; Zihniyete Bak!; Uykusuz Geçen Bir Gece; Çalışkan Belediye; Hindili Yılbaşı; Diriliş; Bahçe; Zurna; Tam Evimin Önünde; Güle Güle!; Saldırgan Yeliş Gözlüydü; Zavallı Cicim; En Büyük Kim?; Altın Mandayı Nasıl Kazandım; İmza Günü; Dibi Karanlık Sular; Ayşen)

Bostancı Vapurunda Demokrasi Denemeleri

(Cem, İstanbul 1988; 2. ve 3. kitaplar bir arada, 15 öykü:Gecikmiş Bir Yanıt; Karım İstanbul’da; Ev Erkekleri İçin Pratik Bilgiler; Basınımızda Fingirdek Olayı; Ah, O Çarpık Hollwood Gülüşü; Kiralık Daire; Bilgisayar Geliyor!; Politika Teknesi; Bostancı Vapurunda Demokrasi Denemeleri; İthal Mallar Geldi; Annemin Son Ziyareti Olaysız Geçmişti; Sekreter Kızın Çiçekleri; Savunma; Aşağışabanlar’ın Kurtuluşu; Entelektüeller Arasında Taşralı Bir Tüccar)

Bunları Kesmek Lazım,

(Ümit, Ankara 1993, 34 öykü: Bunları Kesmek Lazım!; Sonunda Bir İş Buldum; Zihniyete Bak!; Uykusuz Geçen Bir Gece; Çalışkan Belediye; Hindili Yılbaşı; Diriliş; Tam Evimin Önünde; Güle Güle; Saldırgan yeşil Gözlüydü; Zavallı Cicim; Dibi Karanlık Sular; Fatma; Anamın Adı; Deli Bayram Delidir; Hac Yolunda; En Büyük Kim?; Alkın Mandayı Nasıl Kazandım!; Karım İstanbul’da; İmza Günü; Gecikmiş Bir Yanıt; Ev Erkekleri İçin Pratik Bilgiler; Basınımızda Fingirdek Olayı; Ah, O Çarpık Hollwııd Gülüşü!; Kiralık Daire; Bilgisayar Geliyor; Politika Teknesi; Bostancı Vapuru’nda Demokrasi Denemeleri; İthal MallarGeldi; Annemin Son Ziyareti olaysız Geçmişti; Sekreter Kızın Çiçekleri; Savunma; Aşağışabanlar’ın Kurtuluşu; Entelektüeller Arasında Taşralı Bir Tüccar)

Hoşçakal Amerika

(Papirüs, İstanbul 1993, 19 öykü:Biz Birbirimize Benzeriz; Her AşkınBir Şarkısı Vardır; Amerikanlaşamadık Gitti; Ciddi Olalım; Ah, bizim Memleketin Şeyi; Melisa Müslime Olabilir Mi; Memlekete Yolculuk Var; Maça Bir İki; Süleyman Bey; Bir Bavul Yüzünden; Torpanpınar’dan Neyyorh’a; Dansözün Gizi; Zehra Kaçtı; Bir Yabancının Ayakları; İlle de Yazılmak İsteyen Adam; Oy Bizim İller!; Tam Otomatik bir Araba ve İki Katlı Bir Ev; Özgürlüğe Alışmak; Benimle Evlenir misiniz)