Menu
Öykücüler Sözlüğü • MEHMET SEMİH

MEHMET SEMİH

1952’de İstanbul’da doğdu. Burgaz Adası Yatılı İlkokulu’nu (1964) bitirdi. Bir yıl Fındıklı Ortaokulu’nda okuduktan sonra babasının ölümü üzerine öğrenimine son verdi. Mücellit yardımcılığı, Yeni İstanbul gazesetinde spor yazarlığı, musahhihlik, reklamcılık, sayfa sekreterliği yaptı. Edebiyat hayatına 1976’da Express gazetesinde çıkan bir yazısıyla başladı. Öykü ve yazıları Akbaba, Cumhuriyet, Politika, Edebiyat Cephesi, Vatan, Yeni Toplum, Yeni Asır, Yelken, Milliyet Sanat, Sanat Olayı, Sıfır, Dolmuş, Gıcık, Milliyet Sanat, Limon dergi ve gazetelerinde yer aldı. Mizahi öykü kitapları dışında Türk Mizah Hikayeleri Antolojiisi (1980), Türk Şiirinde Hiciv, Taşlama, Yergi (1982), Türk Gülmece Öyküleri Antolojisi (1994) adlı antoloji, Türk Edebiyatında Mahlaslar, Takma Adlar, Tapşırmalar ve Lakaplar (1992) adlı bir sözlük kitabı bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Dünyanın En Hakkız Yere Dayak Yiyen Adamı, Selahattin Bey

(Tekin Yayınevi, 1977, İstan-bul, 10 Öykü: Dünyanın En Haksız Yere Dayak Yiyen Adamı, Selahattin Bey, Müthiş Muhalif, Hafif Sanayimiz Nası Kurulacak, Tüm Dertlilerin Dertlerine Çare Bulma Birleştirme ve Dayanışma Kuru-mu, Benim Don Koleksiyonum Da Vardı, Dahi Ekonomist Derek Deery ve İşsizlik Sigortası, Hak Ettiğim Maaş, Pizeren Didiler Lan Olduk, Lan İken Efendi, İfendi didiler Bey Olduk, Bey Didiler Be-yefendi Olduk İşte Sen Ağna Sülümannnnnnn)

Gözlüklü Beyefendi

(Yazko, İstanbul 1982, 10 mizahi öykü: Harika Cihazlar; Temelden Satıyoruz; İyilik Sever Niyazi Bey; Koltuğuna Bak Derecesini Anla; Bilumum Hasta Hüsnü Bey; Bir Resmi Daire Nasıl Denetlenir?; Bu Adam Açlıktan mı Öldü?; Bürokrasi Reçetesi; Gözlüklü Beyefendi; Vasiyetli On Emir)

Hurda Kralı

(Yazko, İstanbul 1983, 11 mizahi öykü: Sesi Bomba Uzmanı; Hurda Kralı; Hepten Huzursuz Sami Bey; Karşılama Töreni; Heyet Raporu; Losiyalı Konuklarımızı Bekliyoruz; Aklıma Kötü Şeyler Geliyor; Resullerin İşlerine Karışılmaz; Çok Önemli Bir Çanta; Papağan Yüzünden; Nasıl Dayak Yedim?)

Umutla Yaşıyoruz Efendim

(Mizah, İstanbul 1983, 13 mizahi öykü: Dünya Rekoru Kırdım Müdür Bey; Bacadan Gir Temelden Çık; Beş Kuruşluk Müshil; Yol Ortasında Haciz; Hoş Geldiniz Mülazım Bey; Umutla Yaşıyoruz Efendim; Enerji Tasarrufu; Bu Herife Ne Demeli?; Müdür Çıldırtan Daire; Yarın İşe Başla; Nasıl Oldu Bilmiyorum; Allah Rahmet Eylesin; Paşa Bastonsuz Kaldı)

Mahallede Dedikodu Var

(?, İstanbul 1984)

Fotolu Vergi Mükellefi

(?, İstanbul 1994)