Menu
Öykücüler Sözlüğü • MARİO LEVİ

MARİO LEVİ

1957’de İstanbul’da doğdu. Tam adı Mario Mois Levi. Şişli 19 Mayıs İlkokulu’nda, Saint Michel Lisesi’nde (1975) okudu, Fransız ve Roman Filolojisi’ni (1980) bitirdi. Bir süre ticaretle uğraştı, öğretmenlik, reklam yazarlığı ve gazetecilik yaptı; Şalom gazetesinin kültür-sanat sayfasını yönetti, Hokka dergisinin (9 sayı) yayın kurulunda bulundu. TRT3 ve Açık Radyo’da dünya müzikalleri üstüne programlar yaptı. 1998’den beri YetÜ’nde öğretim görevlisi. Edebiyat hayatına 1975’te öykü denemeleriyle başladı; ilk yazısı 1984’te Şalom gazetesinde, ilk öyküsü Bir Şehre Gidememek, 1990’da Argos dergisinin 17. sayısında yayınlandı. Yazı ve öyküleri Stüdyo İmge, Varlık, Argos dergilerinde, Cumhuriyet, Yeni Gündem gazetelerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında, Bir Yalnız Adam: Jaques Brel (1986) adıl monografi, İstanbul Bir Masaldı (1999), Lunapark Kapandı (2005) adlı roman, Bir Yaz Yağmuruydu (2005) adlı deneme kitapları, Artrit ve Sanat (2001), Dertli Öyküler (2002) adlı ortak kitaplarda öykü ve yazıları bulunmaktadır. Bir Şehre Gidememek adlı öyküsüyle 1990 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı.

Öykü Kitapları:

Bir Şehre Gidememek

(Afa, İstanbul 1990, 3 öykü: Bir Şehre Gidememek; Hüzünler Yürürlüktedir; Mevsimlerin Durduramadığı)

Madam Floridis Dönmeyebilir

(Afa, İstanbul 1990; Remzi, İstanbul 2000, 13 öykü: Birinci Önsöz; İkinci Önsöz; Üçüncü Önsöz ya da; Dördüncü Önsöz ya da Beklenmeyen Bir Tanığın Anlattıkları; Möyö Moiz’i Ben Öldürmedim; Madam Floridis Dönmeyebilir; Annem, Piyanom ve Kaybettiklerimiz; Bizim Sokakta Hiç Kimse; Radyo Senaryoları; Selami Çok Selamsızdı O Akşam; Odalar, Odaları Çağırabilir; Efrahim Hep Akordeon Çalacak; Editörün Ek Açıklaması)

En Güzel Aşk Hikayemiz

( Afa, İstanbul 1992; Doğan Kitap, İstanbul 2005, 28 öykü: Sığınakta Buluşma; Tünel; Suad’la Bir Yangın; Dalgalar ya da Max von Sydow’un Çakılları; Tereddüt; Fotoğrafın Bana Doğru; Eşik; Onca Yağmurdan Sonra Yolculuklarım; Sessizlik; Arabın Kahvesi, Kıyılar, Tren Düdükleri; İçimdeki Deprem; Çin Lokantası; Sintra’da Bir Yaz Akşamı; Bende Kalan Yüzün; Eski Yalnızlık Coğrafyası; Bir Aynada Yürümek; Amalia’yla Bir Şarkı; Hüzün, kanun, Akşamüstü Gibi Bir Şeyler; Aldanmaların Tutsağıydınız; Kumsalda Konyak Kadehleri; Ya da O Metnin Sınırları; Durup Dururken Uykusuzluğum; Eşref Bey’in bir Metne Hazırlıkları; İmgeler, Korkular, Hayali Parantez Hikayeleri; Çehreler, Sokaklar, Umarsız Gölge Oyunları; Metni Saran Rüzgar; Eylem Dostum Yalnızca Eylem; Yaşıyormuş Gibi Görünmek)