Menu
Öykücüler Sözlüğü • MAHMUT ÖZAY

MAHMUT ÖZAY

1908’de Kayalar/Manastır’da doğdu. Balkan Savaşın’da Anadolu’ya göç eden ailesi Nazilli’ye yerleşti. İlkokulu Nazilli ve Bozdoğan’da ve okudu. İzmir Sanatlar okulu’nda başlayan ortaöğrenimini, İzmir Erkek Öğretmen Okulu’nda tamamladı (1928). Kayseri ve Söke’de ilkokul öğrenmenliği yaptı; ortaokul öğrentmenliği sınavını verdikten sonra Aksaray ve Merzifon’da ortaokul müdürü, Aydın ve Kuşadası’nda öğrentmen olarak bulundu. Kuşadası Ortaokulu Türkçe öğretmenliğinden kendi isteğiyle emekli oldu (1965). Edebiyat hayatına Varlık ve Hisar dergilerinde yayınlanan öyküleriyle başladı. Öykü kitapları dışında En güzel Bektaşi Şiirleri (K. Burcuoğlu ile, 1952), Kelile ve Dimne’den Manzum Masallar (1960) adlı derleme kitapları bulunan Mahmut Özay 1981’de Kurşadası’nda öldü. Yorgo’suyla 1965 Sait Faik Hikaye Armağanı’nı (Kamuran Şipal’le paylaşmalı) kazandı.

Öykü Kitapları:

Tireli Hafsa Hatun Yıldırım Han Zevcesi

(Berrin Matb., İzmir 1946, 1 uzun öykü: Tireli Hafsa Hatun Yıldırım Han Zevcesi)

O Mübarek Selviler

(Pulhan Matb., İstanbul 1950, 9 öykü: O Mübarek Selviler; İnanç; Tıpkı Bir Masal Gibi; Kısas; Cambazlı Pehlivan; Efe; Deve Güreşi; Şanizade Ataullah; Mühürcü Hamdi Efendi)

Yorgo

(Kanaat Matb., Aydın, 1964, 12 öykü: Geçen Seneki Gibi; Mıstafendi; Şemsiyeler; Kargalar; Bu Böyledir İşte Bey; Temizlik Ekibi; Deeeh Deh; O Mübarek Selviler; Yorgo; Hazırlık; Çile Bülbülüm Çile; Rayko)

İhtiyar Elma Ağacı

(Yeditepe, İstanbul 1966; 5 öykü: Civan; Vazifeye Müdahale; Papatyalar Açarken; İhtiyar Elma Ağacı; Azadlı)

Babam Babam

(Karınca Matb., İzmir 1970, 10 öykü: Bir Soygun; Deeh... Deh; Yol Boyunca; Teslim Bayrağı; Gelin Ablam; Kaçak; 137 Hüseyin; Kınalı Bozgununda; Doktor İlya; Kütükler)

Deli Manda

(Karınca Matb., İzmir 1974, 10 öykü: Mevlana Ali Rıza Efendi; Kodaman; Ben Beni Nidem; Deli Manda; Nerden Tanıyacağım Ben Sana; İstapan; Kral Kızı Sofya; Afrodisyas Meleği; Yeşil Mağara; Kuş Dede)