Menu
Öykücüler Sözlüğü • KİRKOR CEYHAN

KİRKOR CEYHAN

1926’da Zara/Sivas’ta doğdu. Zara’da Gazi ve Cumhuriyet ilkokullarında, Sivas Ortaokulu’nda okudu. Maddi imkansızlıkları nedeniyle öğrenimine devam edemedi, terzi çıraklığına başladı. 1949’da İstanbul’a yerleşti. Baba Varjabed Simon ve Surp Hovhannes Ermeni kiliselerinde zangoçluk yaptı. Çarşıkapı’da açtığı terzi dükkânını işletti. 1965’te Ermenistan’a on aylık bir göçten sonra yeniden İstanbul’a dönüp, Beyoğlu’nda terzi dükkânı açtı. Emekli olduktan sonra (1980) sık sık İstanbul’a da dönerek çoğunluk Fransa ve Almanya’da yaşadı. Sabahattin Ali ve Kemal Tahir’le dost olan Kirkor Ceyhan 1999’da Bonn’da öldü.

Öykü Kitapları:

Seferberlik Türküleriyle Büyüdüm

(Aras, İstanbul 1996, XXIV dizi öykü)

Atını Nalladı Felek Düştü Peşimize

(Aras, İstanbul 1999, 6 öykü: Can Yerini Yadıdı; Küpçü Hoca; Sivas Ellerinde...; Mebus Ispanağı; Pıte Ebe ile Torunu; Avşarlı’nın Fırını)

Kapıyı Kimler Çalıyor

(Aras, İstanbul 1999, 24 öykü: İki Elim Kalkmaz Oldu Dizimden / Bilmem Amelimden Bilmem Özümden; Bozuk Şu Cihanın Pergeli Bozuk / Yazık Şu Geçen Ömrüme Yazık; Göç Göç Oldu Göçler Yola Düzüldü; Kim Bilir Nerde Kalır Ölümüz?; Can Emanet Hiç Kimseye Yük Olmaz / Bu Dünyaya Gelen Gitmek İçindir; Fukaranın Gözü Kanlı Yaş Oldu!; Çare Yok, Yiğidin Alnına Yazılan Gelir; Bülbülün Vatanı Bahçeler Bağlar / Menfinin Mekanı Ahırlar Hanlar...; Aduya İntikam Kalır mı Deme / Herkes Ettiğini Bulması Vardır; Dermanı Yoğidi, Sende Bu Derdin / Umut Verip Bağrım Delip Neylersin; Bize Eden Bu Dünyada / Bulur Amma Neden Sonra; Bencileyin Derdin mi Var / Göz Yaşları Akan Dağlar; İnsanlar Doludur, Hali Değildir; Düzüp Yer Etmiştik Bağı Bostanı / Bütün Emeğimiz Hiç Oldu Gitti; Mor Menevşe Lale Sümbül Bağlarda / Açılıp Goncalar Bitmek İçindir; Bir Başıma Olsam Gam Çekmez İdim / Bir Ben Değil Cümle Alem Perişan; Ey Kalender Şikayetin Bitmiyor / Ya Delisin, Ya da Aklın Yetmiyor; İskilip Üstünde Anam Bir Kara Bulut / Asmaya Götürüyorlar Üç Baba Yiğit; Ölen Ölür Kalan Sağlar Yollar İçindir; Yurdundan Ayrılanın / Kırk Çeşit Bela Gelir Başına / En Küçüğü Ölüm; Hasretimiz Kıyamete Kaldı Hey!; El Çekti Alemden Gitti Arifler / Bu Dünyanın Ne Olduğu Bilindi; Yapılmış Yıkılmış Hane Harâbız / Abat Olsak da Bir Olmasak da Bir; Bir Kulun Başına Gelmesin Bela / Ne Arayan Olur Vallah, Ne Soran Olur; Kör Olsun Gurbetin Kahrı Bitmedi; Gidemem Sılaya, Çilem Yetmedi)