Menu
Öykücüler Sözlüğü • KENAN HULUSİ

KENAN HULUSİ

1906’da İstanbul’da doğdu. Tam adı Kenan Hulusi Koray. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Edebiyat Fakültesi’ndeki yüksek öğrenimini yarıda bıraktı. 1934’de Vakit gazetesinde çalışmaya başladı, aynı gazetenin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Edebiyat hayatına Servetifünun – Uyanış dergisinde yayınlanan öyküleriyle başladı. Yedi Meşaleciler’i oluşturan grupta tek öykücü olarak yer aldı (1928). Öykü, şiir, röportaj ve yazıları Milliyet, Vakit, İkdam, Tan, Resimli Uyanış, Hayat, Muhit, Mektup, Bütün, Yeni Türk Mecmuası, Yeni Mecmua, Varlık gibi dergi ve gazetelerde yer aldı. Öykü kitapları dışında Osmanoflar (tefrika, 1938, basımı: 2004), basımı yapılmamış Roman, Paraşüt, Merzengüş Sultan adlı romanları ile RBK Pansiyonu (UÖ, tefrika, Vakit gazetesi 1942) adlı yayınlanmamış öykü kitapları bulunan Kenan Hulusi Koray 1943’te Adapazarı’nda tifüsten öldü.

Öykü Kitapları:

Yedi Meşale

(Ortak kitap, Akşam Matb., İstanbul 1928)

Bir Yudum Su

(Muallim Ahmet Halit Matb., İstanbul 1929)

Bahar Hikâyeleri

(Çığır, İstanbul 1939)

Son Öpüş

(?, İstanbul 1939)

Bir Otelde Yedi Kişi

(Semih Lütfi Kitabevi, İstanbul 1940, 22 öykü: İncir Fidanları; Paraşüt; Sayfiyede Bir Numero; Deniz Kenarında; İki Defa Ölüm; Bir Garip Adam; Kemahlı Değirmenci; Kamçı; Taş ve Gedik; Köyde Cinayet; Bir Otelde Yedi Kişi; Ömer Besinin Başı; Güneş Balıkları; Bir Hudut Oyunu I; Aşk ve Otomobil; Mavzer; Burmalı Apulet; Gece Servisi; Bir Aşk Hikayesi; Garsoniyer; “Vallah Billah Yok”; Yusufcuk)

Kenan Hulusi Koray’dan Hikâyeler

(Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı, İstanbul 1973; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara 1983, Haz.: İnci Enginün, 37 öykü: Bir Yudum Su; Esma’nın Aşkı; Bir Garip Adam; İki Defa Ölüm; Şehir Kurtaran Tencere; Zorla Hastalık; Bir Hudut Oyunu; Gece Servisi; Burmalı Apolet; Mavzer; Deniz Kenarında; Güneş Balıkları; Milyarder Mak Kinley’in Halıları; Tuhaf İnsanlar; Bir Geçim Yolu; Belki Bir İllüzyon; Miras Keçe; Kamçı; Kavaklıkoz Hanında Bir Vak’a; Çalınan Tarla; Tarlaya Çevrilen Su; Dörthanların Kulaksızı; İncir Fidanları; Kemahlı Değirmenci; Yusufçuk; Bir Aşk Hikayesi; Cumali; Yol Amelesi; Güneşten Kaçan Köy; Şart Olsun Kilosu Seksene Geldi; Eller Yukarı; Kader; Kırk Gün Taban Eti, Bir Gün Av Eti, Fakat Böylesi Değil; Vali Paşaya Don; Otuz Kuruşa Yatak; 700.000 Dolarlık İncil; Karyola)

Beşer Dakikalık Hikayeler

(Timaş, İstanbul 2000, Haz.: M. Kayahan Özgül)

, 30 öykü: Miras Ke-çe, Tuhaf İnsanlar, Altı Sene Evvel, Bir Geçim Yolu, Küçük Yalanlar, 910 Modeli, Cevizler, Gümüş Yıl, Oda Hizmetçisi, Satılık Kısrak, Bir Maymun Numarası Daha, Bir Beyaz Rus, Yeşil Gözlü Yaramaz, Yolda, Şehir Kurtaran Tencere, Üçüncü Mevkiide, Zorla Hastalık, Belki Bir İllüzyon, Apartman Kapı-cıları, Yol Amelesi, Cumali, Amerikaya Giden Asma Kabağı, Bir Paket Sigara, Olimpiyat Bebekleri, Güneşte Kaçan Köy, Sağ Elin Parmakları, Şart Olsun Kilosu Seksene Geldi, Turna Mevsimi, Sonu Bir Şarkı, Eller Yukarı

Yaz ve Aşk Hikâyeleri

(Doğan, İstanbul 2004, Haz.: İnci Enginün, 27 öykü: R.B.K. Pansiyonu; Balıkçıl Kuşu ve Diğerleri; Bir Beyaz Rus; Felekte Bir Macera; Doktor Popen’in Karısı; Dirilen Mumya; Çıplak Model; Ceylan Sesi; Cenup Yıldızı; Bir Öpüş Altında; Beyaz Güller; Ayna; Ağustosböcekleri; Stepte Atlılar; Sonu Bir Şarkı; Rübab-ı Şikeste; Ruhiyat Müderrisi; Küçük Yalanlar; Portakallar İçinde Bir Tahayyül; Olimpiyat Beklentileri; Merzengüş Sultan; Mavi Göl; Kıllı Maymun; Kavaklardan Karadenize; Hacı Nesip; Güzel ve Esrarengiz; Güzel Bir Kadın)