Menu
Öykücüler Sözlüğü • KEMAL ATEŞ

KEMAL ATEŞ

1947’de Kaman / Kırşehir’de doğdu. Ankara Atatürk Lisesi’ni (1966), AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ni bitirdi (1970). İki yıl edebiyat öğretmenliği yaptı. AÜ Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Edebiyat hayatına 1971’de Barış gazetesinde yayınlanan “Gecekondu Hikâyeleri” adlı öyküsüyle başladı. Öykü ve yazıları çeşitli gazetelerde, Yansıma, Gösteri, Varlık, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili, ABeCe gibi dergilerde yer aldı. Öykü kitapları dışına, Toprak Kovgunları (1982), Geç de Olsa (1989) adlı romanları, Yitik Kuzular (1989), Çıngırak (2000) adlı çocuk oyunları ve mesleki kitapları bulunmaktadır. Bir Şarkıyı Dinlerken’iyle 1995 Pen-Orhan Kemal Öykü Yarışması Başarı ödülü’nü kazandı.

Öykü Kitapları:

Çürük Kapı

(May, İstanbul 1979, 10 öykü: Çürük Kapı; Atike Teyze’nin Kuyusu; Oruçtum Yav!..; Gece Kaçan Müşteri; Erdal; Şen Ola Düğün; Terzi; Aklım Hep Onlarda; Bektaş’ın Eski Karısı; Boya Kutuları)

Bir Şarkıyı Dinlerken

(Cem, İstanbul 1995, 9 öykü: Okuduğum Okulda; Bir Şarkıyı Dinlerken; Erkek Gücü; Kayırma; Beş Beş Beş; Süt ve Sevgi; Becerikli Satıcı; Elenen; Bir GArip)

Küskün Fotoğraflar

(İmge, Ankara 2005, 7 öykü: Sanat Tutkunları Derneği; Benim Yedi Dil Bilen Hocam; Yargıçlardan Önce; Kardeşini Yitiren Öykü; Arabacının Öyküsü; Kibrit Kutuları; Düğme Çorbası)