Menu
Öykücüler Sözlüğü • JALE SANCAK

JALE SANCAK

1958’de İstanbul’da doğdu. Bebek İlkokulu’nu, Behçet Kemal Çağlar Lisesi’ni bitirdi. Sekreterlik, musahhihlik, redaktörlük, desinatörlük yaptı. Halen İstanbul’da modelist – tasarımcılık olarak tekstil sektöründe çalışıyor. Edebiyat hayatına, 1985’te TRT İstanbul Radyosu’nda seslendirilen “Yitik Sesler” adlı oyunuyla başlayandı, bilahare tümüyle öyküye yöneldi. Öykü ve yazıları Argos, Adam Öykü, Varlık, Hece Öykü ve Eşik Cini dergilerinde yer aldı. TRT’ye Ateşi Çalmak adlı programı hazırladı (1998). Mırıl Mırıl Münevver öyküsü TRT’ye TV film yapıldı. TRT radyolarında çeşitli oyunları oynandı. Özel TV ve radyolara proğram hazırladı, bu poğramların sunuculuğunu üstlendi. Öykü kitapları dışında Kenti Dinlemek: Büyülü Kent İstanbul’dan Öyküler (2002), Yaşamdan Sahneye (2005) adlı derleme – ineleme kitapları bulunmaktadır. Melek ve Küçük, Önemsiz bir Kayboluş öyküsüyle 2002 Haldun Taner Öykü Ödülü’nde ikiniciliği kazandı.

Öykü Kitapları:

Bu Gece Pera’da

(Can, İstanbul 1989, 9 öykü: Eski Sesler; Saint Teofilas’un Güvercinleri; Norma Jean Baker ve Hıfsiye; Sonsuz Bir Dans; Düş; Bu Gece Pera’da, Şükrü Beydeyiz; Yarımada; Alp’in Krallığı; Ressam)

Aynadaki Yüzler

(Can, İstanbul 1991, 13 öykü: İçinden Bulut Geçen Öyküler: İfrigül, Hüsrev Çocuk ve kasetçi; Kuyuda; Hep Karanlık; Gece Yürüyüşleri: Sevgili Frankeştayn; Hiç Kimse; O Gece Mahpeyker’in Radyosu; Çirkef Düetto; Yitik Bir Mevsim: Unutulmaz Bir Akşam Yemeği; Sessizliğin Ortasında, Akıp Gidene Yabancı; Aşk Bitti; Su Yeşili ile Leylâk Alacasının Ölümü: Mırıl Mırıl Münevver; Suyun Kıyısında; Su Yeşili ile Leylâk Alacasının Ölümü)

Bahçedeki Tuhaf Adam

(Can, İstanbul 1993, 14 öykü: Oda; Odalarda Gölgeler; Güzün İlk Günlerinde; Sevdalı Çerçeve; Flasp Back; Sonrasında Saklı; Bir Yolculuk Öyküsü; Kehribar Usta; Bahçedeki Tuhaf Adam – Dönüştüren; Butik Ay; Sessiz Oyun; Telefondaki Dost; Bozgun; Yasak Palonun İçinde)

Ansızın Gelen

(Sel, İstanbul 1998, 10 öykü: Kafes; İspanyol Meyhanesindeki Kadın; Arka Pencere; Mar Evgin’in Çocukları; Resimdeki Gözyaşları; Dünya Dünya; Saffet’in Düğünü; Ansızın Gelen; Ayşe Neveser; Kuş Evi)

Hayatın Bu Yakası

(Sel, İstanbul 1999, 19 öykü: Öteki: Cehennem: Öyle Bir Sevda ki...; Öyikünün Başkişisi; Kaçak Koruyan; Hâle Asaf; Av Düşü; Safranboncuk Pastanesinin Leyla’sı; Karanlıkta Sesler; Kar Kuyusu; Sinemada Yangın; Bir Yorgunluktu Nicedir; Kaybolmuş Bahçeler: Güzelyalı’daki Bahçe; Bebek’teki Arka Bahçe; Erenköy’deki Bahçe; Dilber’in Bahçesi; Son Bahçe; O Sokağı Ne Zaman Ansam: Sokak; Hayat Şefika, Ah!; Pır Pır Perikli; Hayatlardan Bir Hayat Nurhayat)

Aşkla Dayanmak

(Sel, İstanbul 2000, 15 öykü: Bilselerdi; Aşkla Dayanmak; Mikael Kanatlandı; Sevda ile Alişan; Dönüp Gelecekler; Bembeyaz Ağlamak; İncinmiş Bir İncigül; Doğum Günü; Aynada Sır Çatlağı 1992-1994: Gece; Sonun Başlangıç Olduğu Yerde; Bir Araya Gelinen Geceler; Bir Oda Bazen; Lunaparkın Arka Yüzü; Budala; Çığırtkan Zozo)

Sur Dibinde Çilingir Muhabbeti

(Doğan Kitap, İstanbul 2002, 12 öykü: Bıçkın Melek ve Küçük, Önemsiz Bir Kayboluş; Son Düğün; Surdibi’nde Çilingir Muhabbeti; Özlenen Ateş; En Güzel İlkbeyaz; Yara İştah Açar; Bir Gece Dört Adam Bir Masada; Define; Jerfi’den Bir Dizi İnci, Korku Yolları Keser; Sarnıçtaki Yüz; Zühre’nin Vuslatı; Çöplüğe Kaçış)

Üç Aşk – Toplu Öyküler 1989-1993

(Doğan Kitap, İstanbul 2003, 32 öykü: Beyoğlu’nda Sonsuz Bir Pencere: Eski Sesler; Aios Teofilos’un Güvercinleri; Norma Jean Bakeer ve Hıfsiye; Sonsuz Bir Dans; Bu Gece Perda’da Şükre Bey’deyiz; Yarımada; Alp’in Krallığı; Ressam; İçinden Bulut Geçen Öyküler: İfrigül, Hüsrev Çocuk ve Kasetçi; Kuyuda; Hep Karanlık; Gece Yürüyüşleri: Sevgili Frankeştayn; Hiç kimse; Çirkef Düetto; Yitik Bir Mevsim: Unutulmaz Bir Akşam Yemeği; Sessizliğin Ortasında, Akıp Giden Yabancı; Aşk Bitti; Su Yeşili ile Leylak Alacasının Ölümü: 1. Mırıl Mırıl Münevver; 2. Suyun Kıyısında; 3.Su Yeşili ile Leylak Alacasının Ölümü; Yaşam Bir Kez Daha: Oda; Odalarda Gölgeler; Güzün İlk Günlerinde; Sevdalı Çerçeve; Flashback; Sonrasında Saklı; Bir Yolculuk Öyküsü; Kehribar Usta; Bahçedeki Tuhaf Adam; Sessiz Oyun; Bozgun; Yasak Paltosunun İçinde)

Sürgün Melekler

(Doğan Kitap, İstanbul 2004, 11 öykü: Düşlediğim Gibi Yüzün; Kendi ya da Öteki; Kanatan ve Coşturan; penceredeki Hikayem; Sadri Makamı; Unutmama Oyunu; Lodosla Gelen; Ebruli Düş; Uzak Yabancı Issız; Yokluğun İçinde Yürümek; Kıyıda Boğulanlar)