Menu
Öykücüler Sözlüğü • İ. GÜNEY DAL

İ. GÜNEY DAL

1944’te Gelibolu / Çanakkale’de doğdu. Liseyi Çanakkale’de bitirdi, bir süre İÜ Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne devam etti. Film seslendirme oyuncusu, kitapçı, radyo gazetecisi olarak çeşitli işlerde çalıştı. 1972’de Berlin’e yerleşti. İlk yazıları Demokrat Çanakkale gazetesinde (1963), ilk öyküsü Yeni Ufuklar dergisinde yayınlandı. Kuş Tüyü Döşek adlı sahne oyunu İ.Ü.T.B. Gençlik Tiyatrosu’nda sergilendi. (1965). Oy Cehennem İlleri adlı, Urfa-Harran toplumsal yapı araştırması üzerine notları Akşam Gazetesi’nde yayınlandı (1967). Beyin Salatası adlı radyo oyununu İstanbul Radyosu’nda yayınlandı (1968). Yüksel Pazarkaya ile birlikte Geschichten aus der Geschichte der Turkei adlı bir antoloji hazırladı. Öykü kitapları dışında, İş Sürgünleri (Memeleri Büyüyen İşçi, 1976), E-5 (1979), Fabrikada Bir Saraylı (1981), Kılları Yolunmuş Maymun (1988), Gelibolu’ya Kısa Bir Yolculuk (1994), Aşk ve Boks ya da Sabri Mahir’in Ring Kıyısı Akşamları (1998), Küçük “g” Adında Biri (2003) adlı romanları bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Buzul Döneminden Haberler

(Dayanışma, İstanbul 1983, 8 öykü: Yanılgı; Ağlama Değmez; Merhaba Berlin; Masal Gibi; Buzul Döneminden Haberler; Bizim Oraya Turist Gelmek; Mutsuz Olabilmek de Güç Şeydir; Benim Babam Hepinizin Babasından Ciddidir)

Yanlış Cennetin Kuşları

(Dağyeli, Verlag 1985; Dünya Kitap, İstanbul 2004, 18 öykü: Bilginize; Ayıp Olan Para; mark Arayıcıları; Niko Benim Arkadaşım; Bayrakları Bayrak Yapan; Yazgıcının Us Ermeyen İşleri; Yanlış Cennetin Kuşları; Merhaba Berlin!; Yakınçekimler; Babam Öldü Yaşasın Cicinnem; Mırıldanmak İçin Ezgiler; Yanılgı; Ağlama Değmez...; Masla Gibi; Buzul Döneminden Haberler; Bizim Oraya Turist Gelmek; Mutsuz Olabilmek de Güç Şeydir; Benim Babam, Hepinizin Babasından Ciddidir)