Menu
Öykücüler Sözlüğü • FERİT EDGÜ

FERİT EDGÜ

1936’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başlayan eğitimini Paris/Sorbonne’da felsefe, Académie du Fue’de seramik, Louvre’da sanat tarihi okuyarak tamamladı. (1958-1964). Askerliğini yaptıktan sonra (1967) tekrar Paris’e gitti, bir yıl sonra İstanbul’a dönerek Manajans’ta metin yazarı olarak çalıştı, kendi kurduğu Data Reklam Şirketi’ni, 1977’den sonra Ada Yayınları’yla, Bedri Rahmi Sanat Galerisi’ni (Narmanlı) yönetti. Edebiyat, hayatına 1952’de Kaynak dergisinde yayınlanan şiiriyle başladı. İlk öyküsü Ocak 1954’te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı. Sonraki öykü, deneme, sanat yazısı, şiir ve anlatıları Kaynak, Yeni Ufuklar, Şairler Yaprağı, Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Vatan (sanat eki), Mavi, Pazar Postası, Dost, Papirüs, Ant, soyut dergilerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında, Kimse (1976), O (1977) adlı roman, Ah Minel Aşk (1978), Dağ Şiirleri (1999) adlı şiir, Yaşayan Bedri Rahmi (1976), Ders Notları (1978), Yazmak Eylemi: Bir Toplumsal-Siyasal Olay Üzerine (1980), Eren Eyüboğlu (1981), Arslan (1982), Şimdi Saat Kaç (1986), Van Gogh: Yüzyıl Sonra (1990), Yeni Ders Notları 1980-90 (1991), Binbir Hece (1991), Füreya: Ateş ve Sır (1992), Türkiye Bir Portre: 18 Fotoğrafçının Yapıtları (1993), Seyir Sözcükleri (1996), Tüm Ders Notları (2000) adlı deneme-inceleme, Deva (2001) adlı anlatı kitapları bulunmaktadır. Bir Gemide ile 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı’nı, Ders Notları ile 1979 TDK Deneme Ödülü’nü, Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Vakfı Ödülü’nü (İlhan Berk’le paylaşmalı) kazandı.

Öykü Kitapları:

Kaçkınlar

(Çan, İstanbul 1959; YKY, İstanbul 2003, 7 öykü: I. Kaçkın: Öndeyiş; Odada; Dışarsı; Sondeyiş; II. Kaçkın; III. Kaçkın; IV. Kaçkın)

Bozgun

(Çan, İstanbul 1962; YKY, İstanbul 2003; 11 öykü: I Bozgun; II Leş: Anı; Bir Kadın; Sanrı/I; Sanrı II; Kule; Karabasan; Cellat; Leş; III Bir Cinayetin İki Öyküsü; IV Dönüş)

Av

(Sürek, İstanbul 1967; Ada, İstanbul 1987, 10 öykü: I. Karanlıkta: Yitik Gün; Havana; Kötü; karanlıkta; Durum; Aşağı, Aşağı; Yoğun; II. Av: Köpeğin Isırdığı Kriptozoolog; Yargıç Karak; Av)

Bir Gemide

(Ada, İstanbul 1978, 8 öykü: Kaza; Kentin Üzerinde Dayanılmaz Bir Koku; Bir Gemide; Kanca; Dönüş; Seksek; Olanak-siz; Melek Cici)

Çığlık

(Ada, İstanbul 1982; YKY, İstanbul 1997, 20 öykü: Çığlık: Üç Düş/üş; Papağan; Kedi ile Fare; At; Deniz Kıyısında; Kör ve Oğlu; Sahaf; Yusuf’un Utkusu; Büyük Ustayı Ziyaret; Aslan ve Ressam; Çığlık; İkinci Yaşam: Balkonda; Beklenmeyen Konuk; Yazar ve Yazman; Merdiven; Teyzemin Sonu; Çevirmen; Yargı; Gelişigüzel Bir Konuşma; İkinci Yaşam)

Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı

(Ada, İstanbul 1988, romansı/uzun öykü: I. Çakır’ın Öyküsü; Ara; II. Su Testileri)

Ressamın Öyküsü

(Ada, İstanbul 1991)

Doğu Öyküleri

(YKY, İstanbul 1995, 21 öykü: Doğu Öyküleri: Mirza; İbramın Oğlu İbramın Öyküsü; İnsan Kokusu; Mutluluk; Minimal Doğu Öyküleri: Atsız; Söyleşi; Bu; “Annem ve Ben”; Yıkılmış; Fal; Kayıt; Konuşma; Rastlantı; Nöbetçi; Pusula/sız; Karakış; Ses; Kim; Hoş; Kerem; Ne)

İşte Deniz, Maria

(YKY, İstanbul 1999, 35 öykü: I. Öyküler / Perisiz Ev: Perisiz Ev; Kör ve Hançer; Adam/Kadın/Çocuk; Güvercinler; Bir Konuk; II. Çok Kısa Öyküler/ Şaşılacak Bir Şey: Bir Öykü; İçerdeki; Yaşam Öyküsü I; Yaşam Öyküsü II; Gece Bekçisi; Rastlantı; Keşke; Kısa; Yılan; Şaşılacak Bir Şey; Üç Sözcük/Tek Kurşun; Öç; Yanlışlık; Sevdiğini Söylesene; Hayalhane; Yolda; Dağılma; Görünüş; Roman; Eşik; Elma; İtiraf; Sikke; Dostluk; Giderayak; III. İşte Deniz, Maria: Adsız; Garip Çocuk; Denizkızı; Bilinen; Ecco II Mare, Maria)

Do Sesi

(YKY, İstanbul 2002, 60 öykü: I/Ölüm Öyküleri: Do Sesi; Beklenti; Son Hece; Adlar; İmdat; Acımasız; Arşivden; Kayıp; Düş; Son Yüzücü; Sonumsu; Durak; Yürüyen; Düşüş; Mezar; İnsanoğlu; Masum; Medetsiz; Üşüyen; II/Yaşam Öyküleri: Dil; Özet; Şanslı; Bir Garip Sürgün; Aykırı; Köpek; Kendiliğinden; Artı. Eksi.; Yol; Yeterli; Garip Aile; Koşucu; Belki; Sessizlik; İtiraf; Konuşma; Bir Öykü; III/Saçma Öyküler: İz; Şerbetli; Çöl; Kilit; Kaçış; Susuzluk; Ayrılış; Rastlantı; Başlangıç; Sohbet; Özellikle; Ardından; Erteleme; Hiç; Karakış; İlenç; Işık; Gün; İkili; Kaf; Az; Yürekli; Çaresiz; IV/Geçişler: Geçişler)

İlk Öyküler: Kaçkınlar-Bozgun-Devam

(YKY, İstanbul 2003, 28 öykü: Kaçkınlar: I. Kaçkın: Öndeyiş; Odada; Dışarsı; Sondeyiş; II. Kaçkın; III. Kaçkın; IV. Kaçkın; Bozgun: I Bozgun; II Leş: Anı; Bir Kadın; Sanrı/I; Sanrı II; Kule; Karabasan; Cellat; Leş; III Bir Cinayetin İki Öyküsü; IV Dönüş; Devam; Kendisi; Yaşayan; Bakış; Bir Delikten; Yalandöngü; Karabasan; Sonuç; İki Gözlem; Duvar)

Binbir Hece

(Can, İstanbul 2005, 60 öykü: Mutluluk; Balıkçı, Umut-suz; Savunma; Konuk; Eşikte; Sorgu; Nisyan; Kardeşler; Bir Köpek Sorunu; Açık / Kapalı; Kiralık; Kartpostal; Giderayak; Tüze; Mut; Renkli; Yanıt; Akıntıda; Yenilik; Varolmayan Karşıtlık; Yalın, Fark-sız; Yolcu; Olanaksız; Morgda; Kıyıda; Kaçınılmaz; Özel; Talih; Sorumluluk; Az/Çok; Ölçüt; Uslanmayan; Bilinmeyen; Yanılgı; Ten; Düş idi; Güven; Gden; Avutma; Soru; Bekçi; Kösnül; Garip; Simurg; Uyum; Susku; İkili; Cesaret; Uşak; K.F.; İş; Aracı; Karşı; H; Yaş-ılık; Dil; Kadın; Son)

Nijinski Öyküleri

(Sel, İstanbul 2007, 64 öykü: I. Bölüm: Kızılcık Sopası; Kan İzleri; Kuru; Negri; Karım; Dolmakalem I – II; Para; İstek; Çükçük; Kökler ve Dallar; Duygu; Tohum; Sevgi; Korku; Fransız Horozu; Çırılçıplak; Herkes İçin; Zeka; Sevmek; Uyku; Yazmak; Rusya; Şiir; Kendim Gibi; Yaralı Kurt; Stravisky; Kurtuluş; Wilson; Can Sıkıcı; Uyumak; Lüzumsuz Adam; Saymak; Kötü; Louise; İki Nijinski; Budala; Uzaklardan; Hayat; Dorukta; Çıplak Dağda Bir Gece; Zaman; Bach; İsyan; Doğru Yalan; Sevgi; Yalnız Dağlar; II. Bölüm, Olağan Öyküler: Hak; Kış; Ün; Günler; Utanç; Bir Özyaşam Öyküsü; Doğum Günü; Düzeltmen; Kitaplar; Rastlantı; Kuzgun, Düşte; Körler Kahvehanesi; Sorun; Soğuk Su; Kurtuluş; Garip Aile; Şanslı; Aykırı)