Menu
Öykücüler Sözlüğü • FATMA GÜREL

FATMA GÜREL

1946'da Edremit/Balıkesir'de dogdu. Tam adı, Fatma Bölek Gürel'dir. İlk ve orta ögrenimini Edremit'te yaptı. İstanbul Teknik Universitesi'nde Kimya Muhendisliği ve master öğrenimini tamamlayarak kamu ve özel kuruluşlarda çalıştı. Öykü ve yazıları 1960'tan itibaren Varlık, Yazko Edebiyat, Gösteri, Kıyı, Barış, I'nvivo, İnsancıl,Turk Dili dergileriyle, Cumhuriyet, Hürriyet gazetelerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında, 36 Baharı (2000) adlı bir romanı bulunmaktadır. 1972 Yunus Nadi Ödülü’nü, 1993 Ömer Seyfettin Hikaye Ödülü’nü, Bir Yaz Gecesi’yle 1994 Türkiye İş Bankasi Edebiyat Büyük Ödülü’nü kazandı.

Öykü Kitapları:

Zurnanın Son Deliği

(Haşmet Basimevi 1975, 7 öykü: Zurnanin Son Deligi; Selvet; Sinemada; Saka; Bu Nasıl Oyun; Şİmdi Üzüm Zamanidir; Grev)

Bir Yaz Gecesi

(Türkiye İş Bankası Yayinlari, Ankara 1994, 14 öykü: Bir Yaz Gecesi Anısı; Ah Laleli Günler; Körfez Ev Sahibi ve Genç Kız; Annemin Altin Bilezikleri; Yağmur Altında Bir Adam; İlandaki İs; Vitamin; Yolcu; Böylesine Sevmek; Sevil Hanımın Kabul Günü; Baharla Gelen; Bir Yaz Böyle Geçti; Madenin Kırmızı Gülü; Kara Yılanların Öfkesi)

Karşı Kıyının Işıkları

(Remzi, Istanbul 2001, 17 öykü: O Yanık Sesli Kör Çalgıcı, Karsi Kıyının Işıkları; Kral Ksidos ile Gözyaşı Şişesi; Egeli; Su Kaçtı, Eyvah!; Bir Selvi Olmak; Çok Isimli Kadın; Bir Bakraç Teşekkür; Aksam Yürüyüşü; Derinlerdeki Dost; Yukarı Mahalle'ye Uzanan El; Seni Öldüreceğim; Kedi Sever misiniz?; Değişim; Bir Garip Yolcu; Son Kahvaltı; Kadir ile Güler)