Menu
Öykücüler Sözlüğü • CAHİT KAYRA

CAHİT KAYRA

1917’de İstanbul’da doğdu. Tam adı Ömer Cahit Kayra. Özel Boğaziçi Lisesi’ni (1935), Mülkiye Mektebi’ni (1938) bitirdi. Maliye ve Ticaret bakanlıklarında çalıştı (1938-1972). CHP Ankara milletvekili olarak Meclis’te bulundu (1973-77); Birinci Ecevit Hükumeti’nde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı olarak görevlendirildi (1974). 1981’de emekli oldu. Yazıları Cumhuriyet, Milliyet ve Güneş gazetelirnde yer aldı. Öykü kitapları dışında İstanbul, Mekanlar ve Zamanlar (1989), İstanbul’un Yokuş ve Merdivenleri (1991), 2. Mahmut’un İstanbul’u (E. Üyepazarcı ile, 1992), Bebek, Mekanlar ve Zamanlar (1993), Kandilli, Vaniköy, Çengelköy, Mekanlar ve Zamanlar (E. Üyepazarcı ile, 1993), Sevres Dosyası (1997), Bir Mavi Yolculuk: Seyir Defteri (2001) adlı tarihsel belge, 1938 Kuşağı (1995) adlı anı, Turan Güneş’in Siyaset Şiirleri (1985) adlı derleme, Enderun Tarihi (1987), Bir Osmanlı Doktorunun Anıları (2001) adlı sadeleştirme kitapları bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Bodrum Üzerine Çeşitlemeler

(Milliyet, İstanbul 1983, 15 öykü: Uslu Çıkmazında Yaz; Bodrum’un Doğal Havası; Bahri’nin Babası; Cennet Yeşilliklerinin Ardında; Cumhur’un Sevdaları; Paralı ya da Parasız Olmak; Yaşamın Geri Kalan Kısmı; Savaş Bitince; Sevgi Üstüne Uydurmalar; Bayram Gecesi; Ahtapot Avcısı; Tavukçugillerin Ruhsal Davranışlarının Kaynakları Üstüne Düşünceler; Kurban; İlk Vurulan; Bir Seminerden Notlar)

Romantik Bir Karga

(Milliyet, İstanbul 1984, 3 uzun öykü: Romantik Bir Karga; Ölümsüz Meşe; Çağımız Şeytanının Kaygıları)

Eda Hanım’ın Kırmızı Kedileri

(Mey, İstanbul 1986)

Hoşça Kal Bodrum

(Boyut, İstanbul 1996)

Kadıköy Rüzgarları

(Boyut, İstanbul 1996, 18 öykü: Kadınlar Parfüm Kokmalı; Eski Sevdalar; Eczanede Bir Sabah; Büyük İkramiye; Sarı Bisiklet; Pangadoz Adam; Bok Eylemi; Issız Evde Bir Gece; Babaannemin Adakları; Nevcivanım, Sevgili Müştakım!; Ayfer’in Memeleri; Burada Merhum Ömer Seyfettin Yatıyor; Meraklı Melahat, Aznif, Tabancalı Şeref ve Ötekiler; Şaziye’nin Pabuçları; Bir Kış Günü Pendik Vapurunun İkinci Mevki Kamarasında Bilimsel Bir Tartışma; Mavi Giysili Kız; Ah Nerede O Eski Bayramlar; Moda’da Bir Karga [25 alt başlık: Şaşırtıcı Bir Gözlem; Bingo ile Tanışma; Aykut; Amaç ve Plan; İlk Deneme; Psikolog Affan; Elektronik Niyazi; Ozanlar, Yazarlar, Müzisyenler; Yaşlı Sünûsi Bey; Emel’in Gidişi ve Garip Düşler; Orospu Güzin; Hacı Abdülkerim Erkişi’nin Evi ve Zindan Ziya’nın Hukuksal Gücü; Vicdan Hanım; Veteriner Kuru ve Yeni Gözlemler; Bingo’nun Sağlığı Konusunda Ciddi Tartışmalar; Altınkıranların Evinde Bir Gece Toplantısı; Bilgin Kadrosunun Büyümesi ve Çeşitli Sorunlar; Büyük Felaket: Bingo’nun Kayıplara Karışması; Merkatorial Kargamator Aygıtı; Bingo’nun Bulunması ve Garip Olaylar; Tutuklandık; Yargılanmamız, Emel ve Öteki Kandınlar, Aklanmamız; Crack; Tûtî-yî Şeytânî; Gak ve Sevgilisi])

Çiçekleri Unuttular

(Boyut, İstanbul 1996, 20 öykü: Gerçek Yaşam Öyküleri: Danseden Ayı Oyuncağı; Büyüycü; Bir Ördek Avı; Paşababamın Dutları; Kelepir Bir Kat; Peroş Hanım; Siret Bey’in Şaşırtıcı Buluşları; Doktorlu Yaşam; Tansiyonum Neden Yükseldi; Yurtsever Bir Adam; Böcek Hakları; Eşek Hakları; Kedi Hakları; Bir Dolmuş Kazası; Şair Vergisi; Sanal Yaşam Öyküleri: Gölge Hırsızları; Garantili Kafa Değiştirme Labaratvarı; Kurtarıcı; Düş; Çiçekleri Unuttular)

Bilgeler ve Balıklar, İş Bankası, İstanbul 2004, 22 öykü: Bir Kış Günü; Hüzün; Hasan Kaptan; Feride’nin Büyülü Aşkı; Doğal İçgüdü; Bahçeye Göktaşı Düştükten Sonra Olanlar; Mavi Gözlüklü Kız; Nurettin’in Dramı; Şimşek Aydınlığında; Çaputlu Dede’nin Türbesi; Bomba; Dünyanın Dengesi; İnek Kuralı; İki Eski Kadın; Büyük Cinayet; Güneş Tutulunca; Baykuşlar ve Serçeler; Serbest Piyasa; Elektrikler Kesilince; Pablo ve Yabanıl Nane Salatası; Bir Çapkınlık Anısı; Ah! Nerede O Eski Paşalar