Menu
Öykücüler Sözlüğü • BÜLENT ORAN

BÜLENT ORAN

1924’te İstanbul’da doğdu. Tam adı Mehmet Bülent Oran. Orhan Or takma adını da kullandı. Milis General- Yazar Cevat Rifat Atilhan’ın oğlu, dilci Samih Rifat’ın yeğeni, senarist – yazar Ayşe Şasa’nın kocası. Bakırköy İlkolulu’nu, Pertevniyal Lisesi’ni, İÜ Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Sanat tarihi öğrenimini yarıda bırkatı. Set işçisi ve yardımcı oyuncu olarak sinemaya girdi, baş rol oyunculuğu yaptı, yaklaşık 750 filmin senaryosunu yazdı. Edebiyat hayatına 1943’te Şaka dergisinde yayınlanan mizahi bir öyküsüyle başladı. Mizahi öykü ve yazıları Kahkaha, Akbaba, Kırkbirbuçuk, Dolmuş ve Tıp, Tıp Karikatürü dergilerinde yer aldı. Ankara Ekspresi senaryosuyla 1970 Antalya Film Festivali Altın Portakal Ödülü’nü kazan Bülent Oran 2004’te İstanbul’da öldü.

Öykü Kitapları:

Pabuçlar

(Muzaffer, İstanbul 1945, 10 öykü: Pabuçlar, Yeni Bir Usul; Eşek; Bir Hikaye; Radyo Ta-mircileri; Sabuncu; Kitaplar; Yolcu; Yazarlık Derdi; Gaz Nuri)

Kapatma

(Akbaba, İstanbul 1956, 24 mizahi öykü: Kapatma; Çekirdeksiz Domates; Jigolo Ahmet; Uyku; Devlet Kuşu; Azı Dişi; Bir Noktacık; Vıy Mösyö; Piknik; Namus; Hizmetçi Ahmet; Zam; Natrius Kolombus; Kelepir; Peder Bey; Tayyar; Karanfil; Kombinezon; Büyük Adamlar; Hayırlı Ortak; Dokuzuncu; Otel Değilmiş; Delik; Fatih Bağırıyordu)

Üç Bacaklı Kedi

(Düşün, İstanbul 1957, 17 mizahi öykü: Sevil Berberi; Giyom Tel; Toska; Fidelio; Monan Lesko; Romeo ve Jülyet; Prenses Klev; Eugenie Grandet; Hortlaklar; Labohem; Maskeli Balo; Knok; Don Juan; Maça Kızı; Quovadis; Madam Baterflay; Samson ve Dalila)