Menu
Öykücüler Sözlüğü • BUKET UZUNER

BUKET UZUNER

1955’te Ankara’da doğdu. Ankara Sakalar İlkokulu’nu (1966), Anafartalar Kız Lisesi’ni (1972), HÜ Biyoloji Bölümü’nü bitirdi (1977). Hacettepe, (Norveç) Bergen Üniversitesi'nde Mikrobiyal ekoloji ve sosyoloji (ABD) Michigan Üniversitesi'nde Toplum Sağlığı konularında yüksek lisans çalışmaları yaptı. (Finlandiya) Tampere Teknik Üniversitesi, Su Teknolojisi Bölümü'nde ve ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nde araştırmacı olarak çalıştı, ders verdi (1984-1986). Akademik hayattan ayrılarak, turizm ve reklam sektöründe çalıştı. Bir süre Afrika, Amerika ve Avrupa’da yaşadı. Türkiye P.E.N Yazarlar Derneği yönetim kurulunda görev aldı (1993-95), TRT İstanbul Televizyonu'nun hazırladığı Gündemde Sanat Var programının edebiyat danışmanlığını (1995) ve Remzi Kitabevi’nin yabancı edebi biyografiler editörlüğünü yaptı. Gezginler ve Balkan Dekameronu’nun kurucuları arasında yer aldı. Edebiyat hayatına, 1977’de Dönemeç dergisinde yayınlanan “Efendi” adlı öyküsüyle başladı. Öykü, yazıları Oluşum, Türk Dili, Varlık, Yarın, Cönk, Gergedan, Gezi, Argos, Yaşasın Edebiyat, Rapsodi dergileriyle, Cumhuriyet, Radikal ve Sabah gazelerinde yer aldı. Öykü kitapları dşında, İki Yeşil Su Samuru, Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri (1991), Balık İzlerinin Sesi (1992), Kumral Ada – Mavi Tuna (1997), Uzun Beyaz Bulut Gelibolu (2002), İstanbullular (2006) adlı roman, Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları (1989), Şehir Romantiğinin Günlüğü (1998), New York Seyir Defteri (2000) adlı gezi, Gümüş Yaz, Gümüş Kız (2002) adlı otobiyografi, Selim ve Cem’le Yolculuklar (2004) adlı deneme kitapları bulunmaktadır. Mor Ötesi adlı öyküsüyle 1988 Yunus Nadi Armağanı Öykü Yarışması’nda mansiyon aldı.

Öykü Kitapları:

Benim Adım Mayıs

(Süreç, İstanbul 1986; Remzi, İstanbul 1999, 17 öykü: Elvan D.; Dostoyevski Seven Bozkır Kurdu; Kırk Yıllık Dostum Sulhi; Restoran Laterna; Vehbi Şanlı’nın Faust Tutkusu; Bir Kadın Yazarın Satış Rekorları Kıracak Kitabı; Adı Konmamış Yalnızlıklar; Uzak Kasabaların Gri Hüznü; Bir Kız Çocuğu Elinde Çiçekler ve Şarkı Söylüyor; Stockholm’de Ölüm; Oblomov Bar’da Bir Öğle Sonrası; Cıvıl Cıvıl, Çığlık Çığlık İstanbul; Ayışığında Cehennem Rengi Bir Dünya; Çığlığın İçindeki Çığlık; Otuz Yaş; Eminönü Vapurunda Tuhar Bir Adam; Benim Adım Mayıs)

Ayın En Çıplak Günü

(Boyut, İstanbul 1988; Remzi, İstanbul 1998, 9 öykü: bir Erkeğin Dayanılmaz Bilinaçltı Tutkusu; St. Petersburg’da Feodor Diye Biri; Shangri – LA; Bir Kadının Yaşamında En Önemli İki Şey; Önceki ve Sonraki Kadın; Üç Kişilik Ağıt; Altusser Şimde Ne Yapıyor?; Kuşku; Yerli Filmlerle Büyümüş Kız Çocuklarından Biri)

Güneş Yiyen Çingene

(Gür, İstanbul 1989; Remzi, İstanbul 2000, 9 öykü: Mor ve Ötesi; Bir Yaz Dönümü Gecesi İçin Süit; Gerçekliğe ve Ülkesine Yenik Düşmeyen Düşler; Cağaloğlu’nda Metamorfoz; Anais’in Saklı Mektupları; Hayatımdaki Bütün Erkekler; Kadın Adamın Kadın Kızı Olur; Güneş Yiyen Çingene; İçine Kadın Giren Erkek)

Karayel Hüznü

(Remzi, İstanbul 1993; Remzi, İstanbul 1999, 4 öykü: Karayel Hüznü; otuz Yedi Yaş; İkizlerden Biri; Bütün K Harflerinden Uzak)

Şairler Şehri

(Remzi, İstanbul 1994, 4 öykü: Küçük Hasır Sepet; Şairler Şehri; Ninenin Ninnisi; Zehir Dansı)

Bir Fincan Kahve

(Türkçe – İngilizce, Milet, London 2001, 4 öykü: Güneş Yiyen Çingene; İspan-ya Sınırındaki Gizemli Yolcu; İkizlerden Biri; İstanbul’u Sevmezse Gönül Aşkı Ne Anlar?)

Şiirin Kızkardeşi Öykü

(Everest, İstanbul 2003, 8 öykü: Şiirin Kızkardeşi Öykü; İçinden Deniz Geçen Şehir; Maria Magdalena Artık Utanmayacak; Cinsel Öyküler [Beş-leme]: Dünyanın En Eski Erotik Tatlısı; Kız Lisesi Bekaret Masalı; Hazzın Cinsiyeti; Cinsel Sırlar; Afrodizyak Aşure)

İstanbul Blues

(Epsilon, İstanbul 2004, 1 uzun öykü)