1930’da İstanbul’da doğdu. Şişli Terakki Lisesi’ni, İÜ Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Ankara’da Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü’nde, TRT Ankara Radyosu Dış Yayınlar Bölümü’nde, öğretim görevlisi olarak Hacettepe Üniversitesi’nde (1974-1995) çalıştı. Rockefeller Bursu’yla Avrupa’nın çeşitli kentlerinde bulundu (1963-64). Edebiyat hayatına, 1952’de Seçilmiş Hikâyeler dergisinde yayınlanan bir öyküsüyle başladı. Öykü ve yazıları Seçilmiş Hikâyeler, Dost, Forum, Türk Dili, Tan, Gösteri, Gergedan, Argos, Şehir, Kedi, Kitap-lık dergilerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Gece (1985), Kılavuz (1990) adlı roman, Altı Ay Bir Güz (1996), Lağımlaranası ya da Beyoğlu (1999) adlı anlatı, Ne Kitapsız Ne Kedisiz – Denemeler I (1994), Öteki Metinler (1999) adlı deneme, Haluk’a Mektuplar (2002) adlı mektup, H. Wouk, E. Ludwing, W. Faulkner, D. H. Lawrence, J. M. Barrie, S. De Beauvoir, G. Simenon, I. Calvino’dan çeviri kitapları bulunan Bilge Karasu 1995’te Ankara’da öldü. Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı’yla 1971 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı (Bekir Yıldız ile paylaşmalı) kazandı.
Troya’da Ölüm Vardı
(Forum, Ankara 1963, 13 öykü: Doğum; Sarıkuma Giriş; Şarkısız Gecelerin İlk; Beşinci Gün; Odalardan Biri; Oda Oda Dünya; Dönenen Bir; Zangalak Ağacı; Kavruk; Çatal; Nereden de Andım Şimdi; Anahtar; Acı Kök Yağmurun Tadında)
Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı
(Bilgi, Ankara 1970, 3 öykü: Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı: Ada; Tepe; Dutlar: Dutlar)
Göçmüş Kediler Bahçesi
(Milliyet, İstanbul 1979, 14 öykü: Göçmüş Kediler Bahçesi; Avından El Alan; Geceden Geceye Arabayı Kaçıran Adam; Bir Ortaçağ Abdalı; Kokkusuz Kirpiye Övgü; Yağmurlu Kendin Güneşçisi; Dehlizde Giden Adam; “Usta Beni Öldürsen E!; Bizim Denizimiz; İncitmebeni; Alsemender; Bir Başka Tepe; Masalın da Yırtıldığı Yer)
Kısmet Büfesi
(Adam, İstanbul 1982, 10 öykü: İki Kadının Işığı Gitgide Azan Bir Resmi Üzerine Metin; Düş Balıkçıları: Kubadabad 1955; Ertuğrul Oğuz Fırat’ın Resimleri Üzerine Akdeniz’den Uzak Bir Metin; Turan Erol’un Bir Gençlik Resmi Üzerine Akdeniz’i A / N - R /AR Bir Metin; Karanlık Bir Yalı Üzerine Metin; Boğaziçi Üzerine Bir-Ön-Metin; Çapavulun Çattığı Çaparız – Erol Akyavaş’ın Bir Resmi Üzerine Bir Metin; Çeşitlemeli Korku – Beş Ses İçin Metin-; Kısmet Büfesi ya da Çeken – Küçülen- Bir Kadın Üzerine Metin; Çeşitlemeli Korku’nun Seslendirilme Metni)
Narla İncire Gazel
(Metis, İstanbul 1995, 6 öykü: Giriş; Hayvanlar Kitapçığı; Üç Tadımlık Ara Söz; İnsanlar Kitabı; Çıkış; Ön Rapor İçin Birkaç Not)
En son aranan öykücüler