Menu
Öykücüler Sözlüğü • ALİ HAYDAR HAKSAL

ALİ HAYDAR HAKSAL

1951’de Yaylıdere/Hasköy/Bingöl’de doğdu. İlk öğrenimini Hasköy’de, ortaöğrenimini Elazığ’da tamamladı. AtaÜ Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1979). Halen İstanbul’da kardeşleriyle birlikte kurduğu aile şirketinde çalışıyor. Kendi çıkardığı Yedi İklim aylık edebiyat kültür sanat dergisinin editörlüğünü yürütüyor. Edebiyat hayatına, lise yıllarındaki öykü çalışmalarıyla başladı. Öykü ve yazıları Milli Gazete ve Yeni Devir gazeteleriyle, Mavera, Yönelişler, Yedi İklim, Kayıtlar dergilerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Gelişi Güzel (1987) adlı anı-deneme ve Yitik Yaşamın Güncesi (2002) adlı bir roman kitabı bulunmaktadır. Sesim Bana Yetmiyor adlı öykü kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği 1987 Hikaye Ödülü’nü kazandı.

Öykü Kitapları:

Evdeki Yabancı

(Akabe, İstanbul 1986, 14 öykü: Sabah Erkenden Doğmuştuk; Bir Garip Öykü; Duldada Bir Adam; Yeryüzünün Üzerinde Kara Kargaların Kara Gölgesi; Eski Yazdan Kalma Sıcak Atların Koşusu; Şaşırmışlar; Dağa Yeni Vuruldu; Akşamüstü Güzdü; Adam Ölmek Bilmiyor; Ellerimde Şafak Vardı; Yağmur İçime Yağmıyor; Evdeki Yabancı; Ölen Babamdı; Büyüyen Deniz Uğltusu)

Sesim Bana Yetmiyor

(Yedi İklim, İstanbul 1987; 7 öykü, Gecenin Kıyısında Gülün Kokusu; Ba-bamın Uzun Soluğu; Ağaran Günün Yalnızlığı; Dik Sokakta Akan Gölgemizdi; Kuytu Gölgeler; İçim-deki Yanıklar; Sesim Bana Yetmiyor)

Sarıldığım Soğuk Bir Ceset

(Yedi İklim, İstanbul 1988, 5 öykü: Sarıldığım Soğuk Ceset; Bulutlara Çizilmiş Resmim; Çocukluğumun Yaşanmamış Kuşları; Mavi Gözlü Kuş; Bir Kentte Düşümün Akşamları)

Sokağın Adı Issız

(Yedi İklim, İstanbul 1989, 5 öykü: Sokağın Adı Issız; Suyun Önündeki Ses; Ruhuma Kanat Vurur Kuşlar; Bir Gecenin Yarısı; Gül/Deren)

Ay Işığında Vav’ın Odası

(Yedi İklim, İstanbul 1991, 13 öykü: Durakta Gece Bakışı; Gecedir Bu Sokakta Akan; Camdan Serpilen Kuşlar; Yolun Sonunda Gece; Onu Bir Daha Yaşadım; eYorgun Gözlere Düşen Yaprak; eKaranlık Aydaki Ben; Karanlık Deniz; Kö;üklerdeki Tebessüm; Denizin Dalgaları Ben’im; Güneşe Varan Yol; Arka Bahçe; Ay Işığında Vav’ın Odası)

Zamanların Öyküsü

(Yedi İklim, İstanbul 1994, 11 öykü: Kendimle; İçimdeki Yalnızlıklarda Gül Demeti; İki Oyun; Gül Masalı; Akşam Masalında Güneş; Bir Sabahtı; Gölgemin İçinde Küçülen Çocukluğum; Zamanların Öyküsü; Ihlamur Ağacı ve Ev; Geçen Günlerim; Dağın Ötesi)

Yalnızlık Sarkacı

(Yedi İklim, İstanbul 1996, 9 öykü: Yalnızlık Sarkacı; Aşamın Ucuna Tutunan; Sayın Başkanın Masasında Kalan Canta; Kutsal Yemin Törenim vğ Ben; Buruşuk Yüzün Ütüsü; Bir Gün İz Sürmek; Günüm Böyle Geçti; Kırışmayan Pantolon; Ölüm İlanlarını Okyan Rıfkı Bey)

Kuşkonmazda Konuşan Adam

(Yadi İklim, İstanbul 1998, 15 öykü: Raks; Köpük; Ürperten Sessizlik; Karşılanan; Çağrışım; Denizin Saçlarını Tarayan Rüzgar; Gündönümü; Gölge ve Işık; Uçaak!; Mumya; Donuk Çığlık; Susuz Denizin İnsanı; Ses; Kuşkonmazda Konuşan Adam; Süveyda)

Kapıda Bir Çift Ayakkabı

(İz, İstanbul 2001, 18 öykü: Deli; Takvim Yaprağı; Kapıda Bir Çift Ayakkabı; Kanatlı At; Eskici Dükkanı; Efendim; Ateş Ateş İçinde; Bir Gün; Yalnızlığımın Örgüsü; Gündönümü; Yağmur Çocukları; Oradan Çok Uzaktayım; Bir Cehennem Kaynıyor; Voltacı; Kokunun Gözkapakları; Gökbulut; Her Dudak Kendi Putunu Öpüyor; Bir An)

İçim Su Berraklığında

(Yedi İklim, İstanbul 2001, 16 öykü: Çıkış; Işık; Kar Işığı; Buğday Başakları; Rüya; Yolculuk; İçim Su Berraklığında; Beni Gösterecek Aynamın Yokluğu; Konuşmunın Sessiz Dili; O Ben Değilim; Sen ve Ben; Gün Işığında Ellerim; Bir Düğün Gecesi; İki Suyun Kesiştiği Yer; Susuz Denizin İnsanı; Donuk Çığlık)

Renklerin Dansı

(Nesil, İstanbul 2004)