Menu
Öykücüler Sözlüğü • ADNAN VELİ KANIK

ADNAN VELİ KANIK

1916’da İstanbul’da doğdu. Şair Orhan Veli’nin kardeşidir. Mehmet Yanık imzasını da kullandı. Boğaziçi ve Galatasaray liselerinde okudu. İÜ Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı. Etibank (1938)’ta ve çeşitli kuruluşlarda çalıştıktan sonra gazetecilikte ve mizah yazarlığında karar kıldı. Radyo oyunları yazdı. Bir süre Ankara Cezaevi’nde tutuklu kaldı. Emekli olduktan kısa bir süre sonra öldü (1972). Öykü ve yazıları Vatan gazetesi ile Akbaba dergisinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Mahpushane Çeşmesi (1952, genişletilmiş basım 1968) adlı anı- röportaj, Orhan Veli İçin (1953) adlı derleme kitapları bulunmaktadır.

Öykü Kitapları:

Sosyete

(Akbaba, İstanbul 1956, 19 mizahi öykü: Sosyete; Ev Sahibi; Dizdar Pekçe; Kokteyl Parti; İştihasız; Yoksul Çocuklar Balosu; Görücü; “95 Memet”; Türkiye – Macaristan; Şehirlerarası; Aptesane Karaborsası; Tecrübe Filmi; Karaköy, Eminönü, Sirkeci; Müziksiz Yaşanır mı?; Sakallı Sabiha; Kadınlar Hamamı; Güzellik Müsabakası; Küfür Mektebi; Welcome U. S. Navy...)

Uçan Daireler

(Akbaba, İstanbul 1957, 30 mizahi öykü: Uçan Daireler; Sebze Halinden Manav Dükkanına; Hitan Cemiyeti; İstiklal Caddesinde Kadının Çilesi; Bir Dakika Müsaade; Boşanma Davası; Yıllık Kongre; İki Cideli; Galatasaray – Fener; Mavracı Niyazi; Döktür Yavrum Hey!; Muhtar Ramazan; Antranik’ten Selam Var; Tırnak Damarlarının Kökü; Plajda; Çöp Vergisi; Lohusa; Herkesin Bir Muradı Var; Aşk İzdivacı; Çingene Palamudu; Yeni Yılın İlk Günü; Dilenci Yemini; Gaz Fişleri Dağıtılıyor; Tiryaki; Nuh Kuyusu Delegeleri; Saadetin Maliyeti; Capon Doktoru; Trafik Tıkandı; Zita Yağı; Asıl Dert)

Seçim Konuşmaları

(Akbaba, İstanbul 1957)

Kaynana

(Akbaba, İstanbul 1957)