Menu
Öykücüler Sözlüğü • ADNAN ÖZYALÇINER

ADNAN ÖZYALÇINER

1934’te İstanbul’da doğdu. Tam adı Adnan Çelik. Şair, eleştirmen Sennur Sezen’in eşi. Kâğıthane 3. Panisyonlu İlkokulu’nu (1947), Eyüp Ortaokulu’nu (1950), İstanbul Erkek Lisesi’ni (1955) bitirdi. İÜ Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’ndeki yüksek öğrenimini tamamlamadı (1960). Eczacı çıraklığı, manavlık, kapitlik, dergi ve kitap dağıtıcılığı yaptı (1948-1958). K. Özer ve E. Özyörük’le birlikte “a” aylık edebiyat dergisini çıkardı (29 sayı, 1956-60). Kim dergisi, Varlık Yayınları ve Cumhuriyet gazetesinde musahhih olarak çalıştı (1959-1980). Yeni a, Yazko Edebiyat, Yazko Çeviri ve Gösteri dergilerinde (1980-1986) yazı işleri müdürlüğü, Yazarlar ve Çevirmenler Yayın ve Üretim Kooperatifi’nde (YAZKO) yöneticilik ve ikinci başkanlık yaptı (1980-84). Hürriyet Vakfı Yayınları’nda basın sorumlusu, Simavi Yayınları’nda yönetici olarak bulundu (1986-88). Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı (1974) ve 15 yıl genel sekreterliğini yürüttü. 1980 askeri darbesinde sendika faaliyetleri nedeniyle yargılandı, aklandı (1983). Radyo ve televizyonlarda çeşitli kültür-sanat programlarını hazırladı ve sundu (1995-1998). Halen serbest çalışıyor. Edebiyat hayatına, lise yıllarında kurucuları arasında yer aldığı Demet dergisinde (tek sayı) çıkan bir öyküsüyle başladı. Diğer öykü, yazı ve söyleşileri Onuç, Mavi, Seçilmiş Hikayeler, Papirüs, Yeni Dergi, Halkın Dostları, Varlık, Yazko Edebiyat, Gösteri, Hece, Evrensel Kültür dergilerinde yer aldı. Öykü kitapları dışında Tarihin Işıldağı (1998) adlı deneme, İstanbul’un Taşı Toprağı Altın (S. Sezer’le birlikte, 1995), Bir Zamanların İstanbulu (S. Sezer’le birlikte, 2005) adlı inceleme, IV. Murat ve Mirgün Bahçeleri (1997) adlı belgesel roman, Kırmızı Çini Kase (1976), Garip Nasıl Okuyacak (1977), Ölümsüzleşen Bahçe (1980), Sabır Taşı Çatladı (1980), Anıtların Öyküleri (1981), Devlet Kuşu (1988), Keloğlan ile Köse (S. Sezer’le birlikte, 1989), Anadolu’dan Öyküler (S. Sezer’le birlikte, 1989), Tarihten Öyküler (1995), Keloğlandan Masallar (1994), Gökkuşağı Masalları (1999) adlı çocuk, Ekmek Kavgası: Emek Öyküleri (S. Sezer’le birlikte, 1998), Grev Bildirisi: Emek Öyküleri (S. Sezer’le birlikte, 1998), Dokumacının Ölümü (S. Sezer’le birlikte, 1999) adlı derleme ve I. Andric’ten çeviri kitabı bulunmaktadır. Sur ile 1964, Gözleri Bağlı Adam ile 1978 (Selçuk Baran’la paylaşmalı) Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, Yağma ile 1972 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü, 1991 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü (N. Ay ile paşlaşmalı) aldı.

Öykü Kitapları:

Panayır

(a dergisi, İstanbul 1960, 9 öykü: Panayır; İri Elmalar; Çıplak Bir Ampulün Altında Olup Bitenler; Alt Ucu; Hareket Zili; Taş; Uğultu; Beton Kırıklar; Cam Bardaklar)

Sur

(Sürek, İstanbul 1963, 17 öykü: Adam Konuşacak; Tanrı Katında; İnilti; Uçurum İçi Bir Öndeyiş; Hep O Aynı Gün; Balkon Ölüleri; Avuntu; Döküntü Pazarı; ...Ne de Bir Mantı Uçuyordu Gökte; Cinayetler Sarayı; Öteden Beri Bu Böyledir; Olsa olsa Bir Olaydır; İki Kapı Arasında; Yangın; Güneş Batarken; Çark; Sur)

Yağma

(Yücel, İstanbul 1971; Gözleri Bağlı Adam – Yağma, Yazko, İstanbul 1983, 13 öykü: Sur Kapılarında; Yağma; Gökyüzünde Ayanlanma; Çarşı; Davul; Bir Güz Kırgını; Burjuva Ölüleri; Pazar Gezintisi; “Mis Gibi Anadol!”; Biz Yargılılar; Bozkır; Saray Artığı Bahçede; Sis)

Yıkım Günleri

(Bilgi, Ankara 1972, 11 öykü: Yıkım Günleri; Yük; Kuşlarla İnsanlar; Kök; Kenarda Birileri; Gök Mavi, Toprak Kara; Sağanak; Dağ; Asfalt; Tırmanış; Grev Bildirisi)

Gözleri Bağlı Adam

(Milliyet, İstanbul 1977; Gözleri Bağlı Adam – Yağma, Yazko, İstanbul 1983, 6 öykü: Tutsaklar; Baskın; Buluşma; İkinci Arka; Dükkan; Gözleri Bağlı Adam)

Cambazlar Savaşı Yitirdi

(Can, İstanbul 1991, 11 öykü: Giriş: Gizli Yaşam Öykümden; Babamın Yaşadığı Günler: Cambazlar Savaşı Yitirdi; Bodrumdaki Hazine; Dokumacının Ölümü; Aradaki Günler: Yazmacı Tahir Sokağından Kırık Dökük Öyküler; Değişim; Son Tufan; Geçip Giden Günler: Kızgın Yaz; Bahçe Sinemaları Peşinde; Küllük Nerede?; Ödül Konuşması: Kendi Kendime Mırıldandıklarım)

Alaycı Öyküler

(Can, İstanbul 1991, 8 öykü: 1964 Yazında –Keşanlılar /Edebiyatçılar Maçı; Bir Okul Anısı; Bir Hırkızlık Olayının İçyüzü; Abana’nın Heykelleri; Yazarın Sabah Yürüyüşü; Kalabalıktan Biri; Bu Öykü Nasıl Yazıldı)

Taş

(Gendaş, İstanbul 1992, 14 öykü: Taş; İri Elmalar; Beton Kırlıklar; Cam Bardaklar; Sur Kapılarında; Sur; Bir Güz Kırgını; Yağma; Pazar Gezintisi; Sis; Dağ; Asfalt; Tırmanış; Yük)

Sağanak

(Can, İstanbul 1993, 12 öykü: Kentin İçinden: Yıkım Günleri; Yük; Kuşlarla İnsanlar; Kök; Kenarda Biriken; Gök Mavi Toprak Kara; Uzak Kentlerden: Sağanak; Dağ; Asfalt; Tırmanış; Kışlayla Şehir; Sondan Önce: Grev Bildirisi)

Yazdan Kalma Bir Gün: İstanbul Öyküleri

(Doğan Kitap, İstanbul 1999, 25 öykü: Çıplak Bir Ampulün Altında Olup Bitenler; Alt Ucu; Güneş Batarken; Gökyüzünde Ayaklanma; Çarşı; Burjuva Ölüleri; “Mis Gibi Anadol!”; Saray Artığı Bahçede; Yıkım Günleri; Yük; Kök; Kenarda Birileri; İkinci Arka; Dükkan; Cambazlar Savaşı Yitirdi; Yazmacı Tahir Sokağı’ndan Kırık Dökük Öyküler; Kızgın Yaz; Bahçe Sinemaları Peşinde; Küllük Nerede?; Geçit; Bu Öykü Nasıl Yazıldı; Eski Konak; Ada Yolcuları; Yazdan Kalma Bir Gün)

Ayak İzleri

(Evrensel, İstanbul 2000, 24 röportaj öykü: Bir Dağ Kenti Tunceli: Bir Dağ Kenti Tunceli; Güneydoğu’nun Bitmeyen Öyküsü; Bir Kentten Bir Kente Gitmek; Mustafa Dayı; Yasak Kent Lice; Ölenler – Öldürenler – Mezarsız Bırakılanlar; Üç Kapılı Kent Diyarbakır; Zonguldak’ın Kara Yazısı; Direniş; Avrupa’nın Kapısı: Avrupa’nın Kapısı; Yüz Bin lira da Para mı?; Uğultu; Yeni Köprü ile Güvercinler; Yürüyüş; Cumhuriyet Sergisindeki Resimler; Yarın Hava Güzel Olacak; Güneşli’ye Güneşli Günler; Dava Yolunda; Zehirli Altın; Ordaa Bir Köy Var Uzakta...; Fabrika Düdükleri; Yazarın Ölümü: Yazarın Ölümü; Her Şey Yaşar Hiçbir Şey Ölmez; Duvarın Dışında)

Toplu Öyküler I: Panayır-Sur

(Evrensel, İstanbul 2001, 26 öykü: Panayır: Panayır; İri Elmalar; Çıplak Bir Ampulün Altında Olup Bitenler; Alt Ucu; Hareket Zili; Taş; Uğultu; Beton Kırıklar; Cam Bardaklar; Sur: Adam Konuşacak; Tanrı Katında; İnilti; Uçurum İçi Bir Öndeyiş; Hep O Aynı Gün; Balkon Ölüleri; Avuntu; Döküntü Pazarı; ...Ne de Bir Mantı Uçuyordu Gökte; Cinayetler Sarayı; Öteden Beri Bu Böyledir; Olsa olsa Bir Olaydır; İki Kapı Arasında; Yangın; Güneş Batarken; Çark; Sur)

Toplu Öyküler II: Gözleri Bağlı Adam – Yağma

(Evrensel, İstanbul 2001, 19 öykü: Gözleri Bağlı Adam: Tutsaklar; Baskın; Buluşma; İkinci Arka; Dükkan; Gözleri Bağlı Adam; Yağma: Sur Kapılarında; Yağma; Gökyüzünde Ayanlanma; Çarşı; Davul; Bir Güz Kırgını; Burjuva Ölüleri; Pazar Gezintisi; “Mis Gibi Anadol!”; Biz Yargılılar; Bozkır; Saray Artığı Bahçede; Sis)

Toplu Öyükler III: Cambazlar Savaşı Yitirdi –Sağanak

(Evrensel, İstanbul 2001, 21 öykü: Babamın Yaşadığı Günler: Camazlar Savaşı Yitirdi; Bodrumdaki Hazine; Dokumacının Ölümü; Aradaki Günler: Yazmacı Tahir Sokağı’ndan Kırık Dökük Öyküler; Değişim; Son Tufan; Geçip Giden Günler: Kızgın Yaz; Bahçe Sinemaları Peşinde; Küllük Nerede?; Sağanak: Kendin İçinden: Yıkım Günleri; Yük; Kuşlarla İnsanlar; Kök; Kenarda Birileri; Gök Mavi, Toprak Kara; Uzak Kentlerden: Sağanak; Dağ; Asfalt; Tırmanış; Kışlayla Şehir; Sondan Önce: Grev Bildirisi)

Toplu Öyküler IV: Alaycı Öyküler – Aradakiler

(Evrensel, İstanbul 2001, 10 öykü: Alaycı Öyküler: 1964 Yazında / Keşanlılar – Edebiyatçılar Maçı; Bir Okul Anısı; Bir Hırsızlık Olayının İçyüzü; Abana’nın Heykelleri; Yazarın Sabah Yürüyüşü; Kalabalıktan Biri; Geçit; Aradakiler: Çıkamazdaki; Batak; Gezginci Seyfo)

Gökyüzünde Ayaklanma

(Dünya, İstanbul 2003, 17 seçme öykü: Panayır: İri Elmalar; Hareket Zili; Sur: Çark; Sur; Yağma: Yağma; Gökyüzüde Ayaklanma; Pazar Gezintisi; “Mis Gibi Anadol!”; Sis; Gözleri Bağlı Adam: Dükkan; Gözleri Bağlı Adam; Cambazlar Savaşı Yitirdi: Cambazlar Savaşı Yitirdi; Değişim; Alaycı Öyküler: Kalabalıktan Biri; Yazarın Sabah Yürüyüşü; Sağanak: Yıkım Günleri; Asfalt)