Seninle tanıdım gönül dünyamın en girift notalarını
Gönüldeki seslerin en pesini ve en tizini…
Aşkın boyutta iniltilerini…
Sen öğrettin bana duyguların en güzelini.
Mahur bir bestede ara notaları ve mülhem sesleri…
Ara renklerin ebruli desenlerini…
Senle öğrendim derlemeyi, rengârenk gönül çiçeklerini…
Tartabilmeyi duyguların en giriftini…
Tabloda renkler sadece siyah ve beyaz değil
Mevsimlerse sadece kıs ve yaz değil…
Arada baharlar var, sonu olsa da
Bu kelam beyhude söylenmiş söz değil.
Zahire bakan zahiri bulur,
Batına bakan batını görür,
Ya asla bakan, aslı mı görür?
Bilinmez bir muamma, vasfı kim bilir?
Bir de makamlar vardır ya hani,
Gönlümüzün ritmi, ahengi sanki…
Hele içinde biri vardır ki,
Hüznümün, firakımın farklı bir demi…
Ruhumda neden ayrıdır vasfın?
Nedendir bu farklı efsunlu raksın?
Hak aşkından mı titrer gönülde sazın,
Ne hoş ahengin var senin hüzzam makamı…
Ruha özlemin vasfı, sedası,
Hüznümün başucunda saba makamı
Ümit verir sanki bana derinden
Üzülme “İkinci Fecr” gelecek derken…
Sana varan yollar neden dikenli
Bu ne hüzündür, akar ömrümün seli
Varlığın getirir latif bir demi
Yokluğunun cevriyse tüketir beni.
1970 yılında Kırklareli'nin Pınarhisar İlçesi’nde doğdu. Lüleburgaz Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesi’ni bitirdi. 1992 yılında Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisansını 2014 Yılı’nda Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türk Tarihi Ana Bilim Dalı, Yeniçağ Bilim Dalı’ndaki “Yüksek Lisans” Eğitimini “ 15/3 No.lu Dubrovnik Düveli Ecnebiye Defteri: (H.1057-1073/M.1647-1663) (İnceleme Metin) adlı teziyle tamamladı. Yazar SEVDA DIRAGA CANBAZ 1992 Yılı’ndan beri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Tarih öğretmenliği görevini sürdürmenin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Siyasal bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okumaktadır.
Sahasındaki bilgi birikimini öğretmenlik tecrübesiyle de pekiştirme gayretindedir. Alan bilgisini, bu sahada yaptığı okuma ve araştırmalarla sürekli geliştirmiş ve canlı tutmuştur. Özellikle tarihî bilgilerin daha ilgi çekici, anlaşılır ve herkes tarafından okunabilir hâle getirilebilmesini ve İstanbul Kültür Bilincini gençlere aktarmayı kendisine amaç edinmekte ve bu konuda yazılar yazmakta olan yazar, bu yazılarını mekânla bütünleştirmek amacıyla kültür gezileri için yurt dışında yaklaşık 30’a yakın ülkeye geziler yapmıştır. Bu gezilerinde öncelikle Osmanlı Coğrafyasını dolaşmayı amaç edinerek bu birikimini yazılarına aktarma gayretindedir.
Canbaz, mesleği gereği lise düzeyindeki gençlere tarihi ve bu yolla kültürümüzü öğretmek ve sevdirmek amacıyla “Bir Kardeşlik Ülkesi” isminde bir kitap telif etmiştir. Fütüvvet kültürünün ele alındığı bu eserden sonra ikinci kitabı “Hikâyelerle Deyimlerimiz” Damla Yayınları tarafından basılmıştır.
Farklı dergilerde yazıları olan Canbaz’ın, “Anton Çehov’un Kırk Dört Yılı” başlıklı makalesi ise Hece Öykü dergisinde yayınlanmış (İki Aylık Öykü Dergisi, (2006): 162-8) ve bu makale uluslararası bir yayın taramasında yer almıştır (MLA International Bibliography, Web. 14 Apr. 2010.)
Çeşitli dergilerde çıkan yazıları ve basılan “Bir Kardeşlik Ülkesi”, “Hikâyelerle Deyimlerimiz” adlı kitaplarıyla tanınan Sevda DIRAGA CANBAZ, öğretmenliğin yanı sıra teorik konuları, ilmî usullerle birleştirip edebi ve orijinal ürünler vermek amacıyla halen yazı çalışmalarının yanı sıra Uzman Tarih Öğretmeni olarak MEB’deki görevine devam etmektedir.