Menu
İSTANBUL MODERN FOTOĞRAF GALERİSİ'NDE YENİ SERGİ: ODA PROJESİ
Haberler • İSTANBUL MODERN FOTOĞRAF GALERİSİ'NDE YENİ SERGİ: ODA PROJESİ

İSTANBUL MODERN FOTOĞRAF GALERİSİ'NDE YENİ SERGİ: ODA PROJESİ


İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, 5 Mayıs’ta açılacak olan yeni sergisi “Oda Projesi” ile “ulusların kültürleri arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri” göstermeyi amaçlayan Annette Merrild’in 9 ülkede 9 büyük kentte çekilen fotoğraflarını sergiliyor. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği ve 30 Ağustos’a dek sürecek olan sergide 118 adet fotoğraf yer alıyor.

“Dünyayı tanımak mı istiyorsunuz? O zaman işe komşunuzdan başlayın.” Bu özlü sözü benimseyen Annette Merrild, ülkemizde ve yabancı ülkelerde yaşayanlarla ilgili, çoğumuzun zihninde yer alan stereotipleri ışık altına tuttuğu “Oda Projesi”ni gerçekleştirdi.

 

Hamburg Sanat Akademisi'ndeki öğrenimi sırasında yaşadığı yabancılık deneyimine dayanan ve dört yıl süren proje kapsamında Annette Merrild, önce Hamburg, New York ve Kopenhag’da aynı apartmanda oturan komşularının oturma odalarını fotoğrafladı. Bu fotoğraf serilerinin insanlar üzerinde yarattığı etkiden esinlenerek de, “Oda Projesi”ni yarattı. İki yıl içinde, Varşova, Barselona, Tallinn, Lyon, Manchester ve İstanbul’u ziyaret etti.

Annette Merrild, “Avrupa’nın bir ucundan diğerine yaptığı bir tür antropolojik yolculuk” olarak nitelendirdiği projesinde, fotoğraf makinesiyle evlerin içlerini görüntüleyerek, toplumdan portreler oluşturuyor. Eski ustaların natürmort tarzlarını takip eden portre serilerinde mobilya ve eşyalar yer alıyor ama evlerde yaşayanları göremiyoruz. “Oda Projesi”, izleyicinin farklı kültürlerden gelen insanlara ait özel odaları görmesini ve turistlerin normalde yaşayamayacağı bir deneyim yaşamasını sağlıyor