Menu
Podcast Mecrasının Gelişimi ve “Nasıl Yazılır” Programı
Haberler • Podcast Mecrasının Gelişimi ve “Nasıl Yazılır” Programı

Podcast Mecrasının Gelişimi ve “Nasıl Yazılır” Programı


Karşılaştığımız görüntü bombardımanı, hareket bütünlüklerinin görselliği, jest-mimik-yargı üçgenindeki kalıplar nedeniyle duyulan söz değişkenlik gösterir. Anlamın yönlenmesi için kullanılan bir aracın yanında, tahayyülü azaltan hazır görüntülerin servis edilmesiyle sözün tesirinde bir azalma görülmektedir. Sözün, görüntü olmadan etkili olmasının birçok nedeni vardır. Odaklanma, duygusal bağ, hayal gücü kullanımı, anlamın açılması bunlardan bazılarıdır. İçerik üreticileri bunun için sadece sözün hüküm sürdüğü bir alan olan podcast mecrasına yönelmeye başladı. Podcastler, özgün olarak radyo yayınlarından türemiş ve dijital medya platformları aracılığıyla internet üzerinden yayınlanan sesli içeriklerdir. İlk podcast, 2004 yılında Dave Winer ve Adam Curry tarafından oluşturulan "Daily Source Code" isimli programdır.

Kulaklıklar vasıtasıyla da içten gelen, fizyolojik titreşimlerin de duyulduğu, görüntüleri tahayyül dünyasıyla belirlenen bir alan olan podcast, kayıt altına alınması itibariyle de, radyodan farklı bir yer aldı. Herhangi bir zaman diliminde dinlenilmesini kolaylaştıran, defalarca dinleme fırsatı sunan özelliği sayesinde aktüel zamanda kullanma zamanını artırdı. Spor yaparken, yemek hazırlarken, özellikle büyükşehirlerde gün içinde seyahat ederken, sıradan bir zaman diliminde kullanılmasıyla da özel olarak kullanılmaya başlandı. Geniş konu yelpazesiyle, psikoloji, spor, tarih, dil, edebiyat gibi birçok alanda içerikler oluştu. Onlardan biri de Nasıl Yazılır. Ümit Köksal’ın eşliğinde Roman, Novella, Hikâye/Öykü, Çocuk Edebiyatı, Senaryo gibi kurmaca alanlarında yazarların tahkiye üzerine konuştuğu, birbirinden farklı görüşlerin yer aldığı bu program bugünlerde 42. bölümünü yaptı. Spotify ve Youtube üzerinden yayınlanan Nasıl Yazılır, yazma maceralarını ve tahkiye tekniklerinin cevaplarını arıyor.

42 bölümle bir eşiği atladı. Konuğu ise Müzeyyen Çelik Kesmegülü oldu. Omzumda Biri eseri üzerinden yola çıkarak öykü üzerine konuştular. 

"Ara ara dilinize dolanan bir vecize söyler misiniz?
-Ertelenmiş acılar, yaşanabileceklerin en kötüsüdür."