Menu
NURİ PAKDİL İÇİN YENİ SEMPOZYUM PARİS'TE
Haberler • NURİ PAKDİL İÇİN YENİ SEMPOZYUM PARİS'TE

NURİ PAKDİL İÇİN YENİ SEMPOZYUM PARİS'TE

Düşünce ve edebiyatımızın özgün yazarı Nuri Pakdil, Paris Uluslar Arası Kitap Fuarı’nda düzenlenen bir sempozyumla gündeme gelecek.

İlk üçü; Kahramanmaraş, Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil Sempozyumu’nun dördüncüsü, 16 Mart 2012 tarihinde Paris’te, Salon du Livre’de, HECE dergisinin düzenlediği proğramla yapılacak. Nuri Pakdil’in Batı Notları adlı eseri de Fransızca olarak yayımlanacak.

Daha çok Nuri Pakdil ve Edebiyat dergisi çevresinde bulunmuş geniş bir yazar ve araştırmacının konuşmacı olarak katılacağı bu sempozyumda Edebiyat dergisi ve Nuri Pakdil’in düşüncesi, dünya, insan ve toplum algısı geniş bir perspektiften irdelenecek.

1934 Kahramanmaraş doğumlu olan Nuri Pakdil, henüz lise yıllarında arkadaşlarıyla birlikte Hamle (1954/1955) adında bir dergi yayımlar. Hamle, bütün Türkiye’de ve edebiyat çevrelerinde ilgi görür. Nuri Pakdil, daha lise yıllarında bir yazar olarak adını duyurur. 1965’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirir. Üniversite yıllarında Necip Fazıl, Sezai Karakoç gibi sanatçı, edebiyatçı ve düşünürlerle yakın ilişkiler kurar. Bu yıllarda haftalık İstiklal dergisinde sanat sayfası düzenler, yazılar yazar (1964). Avukatlık mesleğini ilkelerine ters bulan Pakdil, avukatlık yapmaz: Devlet Planlama Teşkilatında ve Sanayi Bakanlığında çalışır. Paris ve Roma’ya gider; gezi izlenimlerini Batı Notları adlı kitabında anlatır. 1969’da Ankara’da, arkadaşlarıyla Edebiyat dergisini ve Edebiyat Dergisi Yayınları’nı kurar ve yönetir. Edebiyatı ve sanatı, varoluşun inşa edilme yolu olarak görür. Edebiyat dergisi, bu bilinç ve dikkatle 1969’dan 1985’e kadar on altı yıl yayımına devam eder ve Aralık 1984’te son sayısını yayımlar. Edebiyat Dergisi Yayınları ise hâlâ kitap yayımını sürdürmekte, Nuri Pakdil’in kitaplarını yayımlamaktadır.

Nuri Pakdil’i ve onun Edebiyat eylemini sanat, edebiyat yoluyla geliştirmeye çalıştığı medeniyet eksenli düşünceyi anlamak, geçmişten geleceğe Türkiye’nin tarihsel misyonunu anlamak ve bu misyonun hayata geçirilmesine katkıda bulunmak demek olacaktır. Bu bağlamda edebiyatı aynı zamanda bir düşünce eylemi olarak gören Nuri Pakdil’in sanat, edebiyat, siyaset, Doğu, Batı, dergi, yazı... vb. konulardaki düşüncelerini anlamaya ve yorumlamaya çalışmak amacıyla yapılacak ‘Edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil’ konulu sempozyum, dünyanın bugünkü gündemine de önemli katkılar sunacaktır.

HECE DERGİSİ