Menu
FRANKFURT KİTAP FUARI BAŞLIYOR...
Haberler • FRANKFURT KİTAP FUARI BAŞLIYOR...

FRANKFURT KİTAP FUARI BAŞLIYOR...

"Türkiye 6-10 Ekim 2010 tarihleri arasında 62. si düzenlenecek Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'na nitelikli ve zengin bir etkinlik programıyla katılıyor."

Yayıncılık sektörünün en büyük uluslararası buluşma noktası Frankfurt Kitap Fuarı'nın Onur Konuğu olarak 2008 yılında başarılı bir sunum gerçekleştiren ülkemiz, kültür, sanat ve edebiyatımızın dışa açılımı ve tanıtımı çalışmalarında uluslararası alanda geniş yankı bulan başarılar elde etmiştir. Kazanılan ivmenin bu yıl da sürdürülebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Yazarlar Birliği, İstanbul Ticaret Odası ve İBB Kültür A. Ş. temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Organizasyon Komitesi kurularak 2010 yılı çalışmaları yürütülmüştür.

Türkiye ulusal standı bu yıl Hol 5.1C974'te300 m2 ve çocuk kitapları bölümünde (Hol 3.0 K381) 50 m2 olmak üzere toplam 350 m2'lik bir alanda onur konuğu ülke çalışmalarının bir devamı olarak tasarım ve etkinliklerin kazandığı nitelikle yer alacaktır.

Türkiye ulusal standı ve çocuk kitapları bölümünde yayıncılarımız, yayınlarını tanıtacak ve telif hakları alışverişinde bulunacaklar.

Yine bu yıl, 7 telif hakları ajansının fuara katılımı sağlanıyor.

Telif ajansları özellikle Türk yazarlarına, yayıncılarına ve çevirmenlerine yeni dış bağlantılar kuracak ve dışa açılmanın en büyük ayağını oluşturan TEDA Projesi'ne büyük katkı sağlayacaklar.

Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından hazırlanan program çerçevesinde her gün fuar alanında; paneller, okuma etkinlikleri ile kültürel ve sektörel tanıtım faaliyetlerinden oluşan 18 etkinlik gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul B. B. Kültür AŞ ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri de Türkiye Ulusal Organizasyonu etkinlikleri içerisine alınarak sektörel katılımın genişlemesi sağlanmıştır.

2010 Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı Türkiye etkinlikleri kapsamında İngilizce olarak yazarlar, yayıncılar ile çocuk çizerleri katalogu hazırlandı. Kataloglar fuarda ilgililere dağıtılacak.

Yazarlarımız ve yayıncılarımız hakkında bilgileri içeren booksfromturkey.com adlı site de proje kapsamında güncel verilerle yayına başlayacak.

Türkiye ulusal standında 6 Ekim Çarşamba günü Ulusal Komite ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla düzenlenecek basın toplantısının ardından"Books Odissey Plus Sergisi" gezilecek, uluslararası katılımcılara bir kokteyl verilecektir. Sergi fuar süresince ziyaretçilere açık olacaktır.

62.FRANKFURT KİTAP FUARI PROGRAMI

6 EKİM-ÇARŞAMBA

12.00      Basın Toplantısı/ Türk Yayıncılığında Yeni açılımlar

Moderatör: Onur Bilge Kula

Konuşmacılar:Ümit Yaşar Gözüm, Metin Celal,

Münir Üstün, Nevzat Bayhan, İsrafil Kuralay

Türkiye’de son yıllarda telif ve çeviri  kitap yayınındaki gelişmeleri,  bu alanda yıllardır faaliyet gösteren editör, yayıncı ve yazarlar irdeleyecekler.

13.00      Books Odissey Plus Sergisi  Açılışı /  Küratör: Fahri Aral Kokteyl

14.00      Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur”unda Huzursuzluk

Doğan Hızlan, Abdullah Uçman, Metin Celal, Wolfgand Riemann

Tanpınar, yazar kimliğiyle Doğu ve Batı kültürünün tam ortasında durmuş ve bu gerilimi yapıtlarında iç ve dış boyutlarıyla işlemiş bir yazar. Konuşmacılar, yazarın “Huzur” adlı romanındaki birey odaklı “huzursuzluk” sorunsalını tartışacaklar.

14.00      Farklı Kültürlerin Çocuk Edebiyatının Türkiye’ye Yansıması

Moderatör: Necdet Neydim,

Konuşmacılar: Müren Beykan, Bahar Siber

Çocuk edebiyatı, dünya ölçeğinde büyük gelişim gösteren bir alan. Türkiye’de bu alanda çalışan editörler, farklı ülke kültürlerinde yayınlanan çocuk kitaplarının nasıl algılandığı üzerine konuşacaklar.

16.00      Edebiyatta İstanbul  / Roman, Öykü, Şiir,

Enver Ercan, Ali Ural, Müge İplikçi

İstanbul, yüzyıllardır sanat ve edebiyata ilham kaynağı olmuş bir kent. Konuşmacılar, İstanbul’un dünden bugüne şiir, roman ve öyküye nasıl yansıdığını örnekleriyle anlatacaklar.

7 EKİM PERŞEMBE

11.00  Yazınsal Geçişler; Türk Alman/Alman Türk Çevirmen Ödülleri ve Türk Kitaplığı

Ümit Yaşar Gözüm, Max Maldacker, Erika Glassen, Bettina Berns, Antje Contius

Konuşmacılar, Türk kültür sanat ve edebiyatının dışa açılması etkinlikleri kapsamında Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı,S. Fischer Vakfı, Robert Bosch Vakfı ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa başlattıkları Türkçeden Almancaya, Almancadan Türkçeye yapılan çeviriler ve  ödüller üzerine konuşacaklar.

12.30  Türkiye’de Genç Roman (2010 Etkinliği)

Moderatör: Adnan Özer, Konuşmacılar: Aslı Tohumcu, Alper Canıöz, Yavuz Ekinci

Türkiye’de de roman son yıllarda büyük ilgi görüyor. Türk edebiyatı bu alanda birçok yeni isim kazandı.  Bu isimlerden öne çıkanlar, hangi özellikleriyle kendilerini belirgin kılıyorlar? Konuşmacılar, bu sorudan yola çıkarak, “Genç Roman”ıtartışacaklar.

İstanbul 2010 AKB ajansı

14.00      Gezginlerin Gözüyle İstanbul

Enis Batur, Beşir Ayvazoğlu

İstanbul, tarihin her döneminde gezginlerin ilgi odağı olmuştur ve bu gezi izlenimleri birçok kez yazıya, kitaba dönüşmüştür. Ayvazoğlu ve Batur, bu izlenimlerden yola çıkarak İstanbul’u gezginlerin gözüyle değerlendirecekler.

16.00-  2010 Kültür Başkenti İstanbul  (İTO Etkinliği)

Ahmet Emre Bilgili / İsrafil Kuralay

Konuşmacılar  2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul üzerine düşüncelerini aktaracaklar.

8 EKİM CUMA

11.00      Veri Uçar Kâğıt Kalır: Dijital Yayıncılığın Geleceği  (İTO Etkinliği)

Moderatör: Erhan Erken

Hayati Bayrak, Kenan Kocatürk, Ahmet Atakan Babalık,

Mehmet İnhan, Murat Menüoğlu

Konuşmacılar yeni binyılda dijital yayıncılık karşısında  basılı yayıncılığının geleceğine yönelik yeni tahminleri ve beklentileri değerlendirecekler.

12.30 Türkiye’de Genç  Şiir (2010 Etkinliği)

Moderatör: Haydar Ergülen  Konuşmacılar: Gonca Özmen, Ömer Erdem, Şeref Bilsel

Şiir, Türk edebiyatının en gelişkin türü.  Ülkemizde büyük bir geleneğe sahip olan  şiirin günümüzde temsilcileri kimler?  Bu isimler, şiire hangi açılardan katkı sağlıyorlar? Konuşmacılar, bu sorulardan yola çıkarak, “Genç Şiir”i tartışacaklar.

İstanbul 2010 AKB ajansı

14.00 Konferans: Hegel ve Goethe’de Türk İmajı

Prof. Dr. Onur Bilge Kula

Goethe ve Hegel, Kant’ın kuramsallaştırdığı aydınlanma birikimi,  büyük ölçüde Alman düşüncesinin ürünü olan Romantizm akımı ile bütünleşti ve boyutlandı.

Bu bağlamda Goethe edebiyat, Hegel de felsefe alanında aydınlanma ile başatlaşan sömürgeciliğin bir türevi olan oryantalist söylemi üstlendi. Onur Bilge Kula, Oryantalist geleneğin beslendiği kaynaklardan biri olan İslam ve Türk kavramları üzerine konuşacak.

16.00 Modern Dünyanın Oluşumunda Osmanlı İmparatorluğu’nun Rolü (İBB.Kültür AŞ. etkinliği)

Konuşmacı: Erhan Afyoncu

Osmanlı İmparatorluğu'nun,  bugünkü dünyanın Kafkasya, Balkanlar ve Ortadoğu gibi en problemli üç bölgesinin de içinde olduğu çok geniş topraklar üzerinde 600 yıl süren hâkimiyetinin etkisi bugün de sürüyor. Erhan Afyoncu, Osmanlıların izlediği siyasi ve dini politikaların  günümüz modern dünyasının şekillenmesinde nasıl rol oynadığını anlatacak.

9 EKİM CUMARTESİ

09.30  Geçmişten Geleceğe Oyuncak Köprüsü "Tarihi Eyüp Oyuncakları" (İTO Etkinliği)

Asuman Ustaoğlu, Gönül Tütün

Oyuncaklarla yaşadığımız ilişkinin kişiliğimizin oluşumunda önemli bir payı var. Hayaimizin sınırlarını onlarla genişlettik,  paylaşma duygusunu ilk kez onlarla yaşadık. Peki, elimize alıp oynadığımız oyuncakların nasıl yapıldığını biliyor muyuz? Bu deneyimi Tarihi Eyüp Oyuncakları’nı hep birlikte yaparken yaşayacağız.

12.00 Türkiye’de Genç Öykü (2010 Etkinliği)

Moderatör: Nalan Barbarosoğlu

Konuşmacılar: Ahmet Büke / Ayşegül Çelik / Ömer Faruk Dönmez

2000’li yılların öykücülüğü nasıl bir gelişim gösteriyor?  Dönemi temsil eden isimler kimler? Edebiyat geleneğimize yeni açılımlar kazandırıyorlar mı? Konuşmacılar, bu sorular ekseninde ”Genç Öykü”yü irdeleyecekler.

İstanbul 2010 AKB ajansı

14.00- Edebiyat Sınırları Aşar

Feridun Zaimoğlu,  Sezer Duru

Edebiyat, özellikle çeviri faaliyetlerinin büyük bir hız kazandığı günümüzde sınır tanımıyor. Herhangi bir dilde yazılmış bir kitabın, aynı anda birkaç ülkede birden farklı dillerde yayımlandığına tanık oluyoruz bugün. Yazarlarımız, kendi deneyimlerinden de yola çıkarak, konuyla ilgili düşüncelerini paylaşacaklar.

16.00      BENİM İSTANBUL’UM… (2010 Etkinliği)

Moderatör:  Fahri Aral

Konuşmacılar: Roni Margulies, Mıgırdiç Margosyan, Ari Çokona, Süleyman Faruk Göncüoğlu, Mine Söğüt

İstanbul, bünyesinde farklı din ve kültürlerin iç içe yaşadığı bir kent olma özelliğini bugün de sürdürüyor. Konuşmacılar, İstanbul’un bu özelliğine kendi pencerelerinden bakacaklar.

İstanbul 2010 AKB ajansı

10 EKİM PAZAR

12.00      Şehirlerin Kraliçesi- Dünyanın İlk Günü  (İTO Etkinliği)

Beyazıt Akman

Beyazıt Akman,  odağında İstanbul olan, Gütenberg’den Bellini’ye değin pek çok tarihi kişiyi bir araya getiren, Hıristiyan-Müslüman ilişkilerine ve kolektif bilinçteki Doğu-Batı ikilemine dair pek çok olguya yeni bir bakış açısıyla eğilen romanını anlatacak.

14.00      Almanya’da Türk Kökenli Edebiyat

Tom Cheesman

Almancada okurla buluşmuş Türk romanları ve yazarları ile Almanyadaki Türk Kökenli edebiyat üzerine konuşacaklar.