Menu
FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ'NDE SÖYLEŞİ: DİNSEL OLGUNUN VE LAİKLİĞİN ÇAĞDAŞ DÖNÜŞÜMLERİ
Haberler • FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ'NDE SÖYLEŞİ: DİNSEL OLGUNUN VE LAİKLİĞİN ÇAĞDAŞ DÖNÜŞÜMLERİ

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ'NDE SÖYLEŞİ: DİNSEL OLGUNUN VE LAİKLİĞİN ÇAĞDAŞ DÖNÜŞÜMLERİ

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ’NDE SÖYLEŞİ

“DİNSEL OLGUNUN VE LAİKLİĞİN ÇAĞDAŞ DÖNÜŞÜMLERİ

VE KÜRESELLEŞME”

9 Aralık Perşembe, 18:30

Simültane çeviri yapılacaktır.

Giriş ücretsizdir.

Fransız Kültür Merkezi’nde Türk ve Fransız düşünür ve yazarları biraraya getirecek olan söyleşide dinsel olgunun ve laikliğin çağdaş dönüşümleriyle birlikte küreselleşme olgusu farklı açılardan elealınacak.

Felsefeci ve yazar Ahmet Soysal ve çevirmen Frédéric Joly söyleşiyi yönetecekler.

Konuşmacılar arasında akademisyen ve yazar Cengiz Aktar, MonoKL dergisi editörü Volkan Çelebi, Doxa dergisi editörü Alpagut Gültekin, akademisyen, yazar, Birikim Dergisi editörü Ahmet İnsel, Toplumbilim Dergisi yayın kurulu üyesi Erdem Keskin, felsefeci ve yazar Ahmet Soysal’ın yanı sıra Libération Gazetesi’nden Marc Semo, Europe Dergisi editörü Jean-Baptiste Para, sosyolog Michel Maffesoli, Siècle 21 editörü Jean Guiloineau, Revue des Deux Mondes Dergisi’nden yazar ve eleştirmen Michel Crépu, Culturesfrance-Fransa Dışişleri Bakanlığı Yayınlar Sorumlusu Paul de Sinety yer almakta.

Bütün dünyada, dinsel olgunun dipten gelen devinimlerinin çağdaşıyız. Laiklik kavramı da dönüşümlere uğramakta. Bu gelişmeler kentte, her bir ulusun sınırları içinde olduğu kadar uluslararası düzeyde de gerçekleşiyor, çünkü kültürel çeşitliliğe daha duyarlı, çoğul, dinsel cemaatlerin devingen, uluslar-aşırı göründüğü bir dünyada yaşıyoruz.

İki bölümden oluşan söyleşide iki önemli soru gündemde olacak :

1. Laiklik ve dinin kent içindeki yeri dönüşüm durumunda mıdırlar ?

2. Küreselleşmiş bir kamusal alanı düzenlemek için hangi değerlere sahibiz ?

Ayrıntılı bilgi için :

Fransız Kültür Merkezi

İstiklal Cad. N :4 Taksim

0212.393.81.11

www.infist.org

KATILIMCILAR :

Cengiz Aktar

Akademisyen, yazar, Bahçeşehir Üniversitesi Avrupa Birliği İlişkileri Bölüm Başkanı olan Cengiz Aktar, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adaylığı için başlatılan sivil girişimin öncülerinden. Fransa’da Actes Sud yayınevi tarafından basılan Lettres aux Turco-sceptiques ortak çalışmasını yönetti.  Ermeniler’den özür diliyoruz kampanyasını başlatmıştır. (CNRS éditions)

Michel Crépu

Ön planda edebiyat eleştirmeni olan ve saygın Revue des deux mondesdergisinin direktörü olan Michel Crépu  aynı zamanda roman ve deneme yazarı. Crépu deneme dalında Prix Femina ödülünü ve Académie Française’in eleştiri büyük ödülünü kazanan Le Tombeau de Bossuet’nin (Grasset) de yazarı.

Volkan Çelebi

MonoKL (Mono Kurgusuz Labirent) Kültür Hareketi'nin kurucusu ve MonoKL Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmenidir. Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunudur ve halen aynı üniversitede “ Levinas’ta Hakikat Kavramı” konulu Yüksek Lisans tezini hazırlamaktadır. Uluslararası Hegel Özel Sayısı (MonoKL, 2008) kitabının ve Uluslararası Levinas Sayısı ile Reflections on Levinas özel sayılarının (MonoKL, 2010) editörüdür. Uluslararası Hegel, Lacan ve Jean-Luc Nancy kongrelerinin düzenleme kurulu başkanlığını yürütmüştür.

Franck Damour

Tarih alanında doçent olan Damour, çağdaş entelektüel tarih uzmanı ve deneme yazarı. Nunc dergisi ortak direktörü ve Etudes dergisi danışmanı da olan Damour’un makaleleri yakın zamanda Etudes, Le Débat, Revue d’Histoire vePhilosophie Religieuse dergilerinde, din bilimci Olivier Clément ile ilgili incelemesi ise 2003 yılında (Anne Sigier) yayınlandı.

Jean Guiloineau

Yazar ve edebiyat çevirmeni (Toni Morrison, Nelson Mandela, Breyten Breytenbach, André Brink, Julian Barnes…) Denemeler, hikayeler, biyografilerin yanı sıra bir roman ve çok sayıda çeviri yapan Guiloineau aynı zamanda biyografı da olduğu Nelson Mandela’nın biyografisini, Mémoires de Nelson Mandela’yı çevirdi. Guiloineau yöneticisi olduğu Siècle 21, littérature & sociétédergisini 2002 yılında çıkarmaya başladı.

Ahmet İnsel

Akademisyen Ahmet İnsel, Fransa’da Paris-1-Panthéon Üniversitesi’nde ve İstanbul’da Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir. Birçok çalışması ve makalesi bulunan İnsel, editörü olduğu Birikim ve Radikal dergileri için yazmaktadır.

Fréderic Joly

1973 yılında doğan çevirmen Frédéric Joly, Slavoj Zizek, Christopher Lasch, Hans Magnus Enzensberger gibi isimlerin eserlerini çevirdi. Paris’te yaşıyor.

Mahir Ender Keskin

1975 İstanbul doğumlu. Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Fransa’da Paris VIII Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde Yüksek Lisans (2000-2002) ve Doktora (2002-2007) derecelerini aldı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir.

Michel Maffesoli

Paris-Descartes üniversitesinde öğretim görevlisi olan Michel Maffesoli cemiyet sosyal bağları, hayal gücünün baskın çıkması ve çağdaş toplumlarda gündelik hayat konuları hakkında çalışmalar yapıyor. Société dergisinin direktörü olan Maffesoli aynı zamanda Centre de recherche sur l'imaginaire genel sekreteri ve çok sayıda uluslararası derginin bilim kurulu üyesi. Aralarında Türkçeye çevrilen Le Temps des Tribus’nün de (Kabileler Zamanı) yer aldığı çok sayıda eserin yazarı olan Maffesoli’nin çalışmaları dünya genelinde ses getiriyor.

Jean-Baptiste Para

Jean-Baptiste Para 1956 doğumlu. Şair ve sanat eleştirmeni olan Para, edebiyat dergisi Europe’un yazı işleri müdürü. Para’nın son yayınları arasında La faim des ombres (şiir, Apollinaire ödülü) ; Pierre Reverdy (deneme) yer alıyor. Para İtalyan ve Rus şairleri Fransızcaya çevirdi ve Nelly Sachs ve Laure Bataillon ödüllerine layık görüldü. France Culture radyo kanalında yaklaşık on yıl boyunca şiirle ilgili program yayınladı.

Michel Peraldi

Antropolog olan Michel Peraldi CNRS’te Araştırma Direktörü. Michel Samson ile beraber Cabas et conteneurs. Activités marchandes et informelles et réseaux migrants transfrontaliers (Maisonneuve ve Larose işbirliği ile, 2001) isimli eseri kaleme aldı. Peraldi Istanbul Frénésies’nin de yazarı (p’tits papiers éditions, 2008).

Marc Semo

Tarih eğitimi alan Marc Semo, Libération’un dünya sayfaları sorumlusu ve gazetenin yazı işleri müdürü. Semo uzun yıllar Doğu Avrupa, Balkanlar, Türkiye muhabirliği yaptı ve 2009 yılında Cygne Yayınlarından çıkan La Révolution du Bosphore isimli kitabında gerçek bir siyasi laboratuar olan Türkiye ile ilgili izlemimlerini paylaştı.

Paul de Sinety

Culturesfrance Yayın ve Yazı Departman Direktörü olan Paul de Sinety Balland Yayınlarından çıkan L’Amour des voyageurs (1999) isimli kitabın yazarı. Belgesel film yönetmeni (Arte ve France 3) de olan de Sinety Paris ve Kudüs güzergahı ve Güney Hindistan Tamil bölgesi hakkında çok sayıda eser yayınladı.

Ahmet Soysal

1957’de İstanbul’da doğdu. 1982-1995 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikteBeyaz Dergisi’ni çıkardı. Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı Fransızca’ya çevirdi. Bonnefoy, Artaud, Merleau-Ponty ve daha başkalarını Türkçe’ye kazandırdı. Türkiye’de ve Fransa’da başta fenomenoloji olmak üzere çeşitli konferanslar verdi, makaleler yayımladı.