Tedavi gördüğü hastanede zatürre hastalığı nedeniyle vefat eden yazar Demirtaş Ceyhun'un cenazesi, yarın ikindi vakti Teşvikiye Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Ceyhun'un vefat ettiği Alman Hastanesi'nde gazetecilere açıklama yapan, Avrupa Parlamentosu Belçika Milletvekili oğlu Ozan Ceyhun, babasına gereken tüm tedavi yöntemlerinin uygulandığını, ancak bir yerden sonra çabaların el vermediğini ve babasını kaybettiklerini aktardı.
Ceyhun, babasının vefatından dolayı ailece büyük üzüntü içerisinde olduklarını belirtti.
Babasının yaşamı boyunca hep bir mücadele içinde olduğunu, hiç kimseye ve hiç bir şeye ödün vermediğini ifade eden Ceyhun, ''Ne paralar, ne yaldızlı laflar hiçbir şey onu ilgilendirmedi. Doğru bildiği şeyleri yaptı. 12 Mart'ta ben küçükken askerler babamı alıp götürdüler. Hep babamı aramakla geçti çocukluğum. 12 Eylül'de de götürdüler bunlara alışkınım'' diye konuştu.
Ceyhun, ''babasının bu ülke için bedeller ödediğini ama hiçbir zaman ilkelerinden hiçbir şeyi feda etmediğini, 75 yılını dolu dolu yaşadığını'' ifade etti. Ceyhun, ''Böyle bir babaya sahip olduğumuz için gurur duyuyoruz. Dünyanın en şanslı insanlarıyız. Annem de eminim ki çok değerli bir eşe sahip olduğu için dünyanın en gururlu insanlarından biridir'' dedi.
Babasının dostlarını, yarın ikindi vakti Teşvikiye Camisi'ne beklediklerini söyleyen Ceyhun, törenin ardından cenazenin Aşiyan Mezarlığı'na defnedileceğini bildirdi.
Ceyhun, ''Bizler çok şanslı insanlarız ki babam gibi bir insan bizim babamız, annemin de kocası oldu. Babamızın huzurlu uyuduğunu biliyoruz. Gittiği yerde çok mutlu olacak. Dilerim başka insanların da böyle onurlu ve gururlu bir babası olur'' şeklinde konuştu.
Hastanenin yoğun bakım direktörü ve Demirtaş Ceyhun'un doktoru Dr. Tülin Erdem de Ceyhun'un yaklaşık 1 aydır yoğun bakım ünitesinde ciddi bir akciğer enfeksiyonu ve buna bağlı solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğünü söyledi. Erdem, ''Fakat son bir miktar iyileşme görmemize rağmen ikincil bir enfeksiyon, ve çoklu organ yetmezliğine sebep oldu. Bu nedenle hastamızı kaybettik. Tüm Türkiye'nin başı sağ olsun'' diye konuştu.
Bu arada, Ceyhun'un eşi Günöz, kızı Asya ve kardeşi Turan Ceyhun da hastanede bulunuyor.
-DEMİRTAŞ CEYHUN KİMDİR?-
Hikaye, roman ve inceleme kitapları yazan Demirtaş Ceyhun, 1934 yılında Adana'da doğdu. 1959'da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık bölümünü bitiren Ceyhun, bir süre doğduğu yer olan Adana'da belediyede çalıştı.
Mimarlar Odası İstanbul Şubesinde genel sekreterlik, Ankara ve İzmit belediyelerinde danışmanlık yaptı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi, sürekli basın kartı ve 2006 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi olan Ceyhun, mesleğe 1952 yılında Adana Bugün gazetesinde başladı.
Ceyhun, 1976 yılında Kadri Kayabal, İsmail Cem ve Ercan Arıklı'nın kurduğu ''Politika'' gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu.
15 günde bir yayınlanan ''Edebiyat Cephesi'' adlı dergiyi çıkaran Ceyhun'un yazıları Akşam, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde yayımlandı.
Türkiye Yazarlar Sendikası'nın Genel Sekreterlik ve ikinci Başkanlığı'nı yapan Ceyhun, halen Aydınlık dergisinde yazıyordu.
-HİKAYECİ VE ROMANCI OLARAK CEYHUN-
1970'li yıllarda romana yönelen Ceyhun, ilk romanı ''Asya'' ile 1970'de ''TRT Roman Başarı Ödülü''nü kazandı.
Bugüne kadar 41 kitaba imzasını atan Ceyhun, ''Çamasan'' ile ''Sait Faik Hikaye Ödülü''nü (1972), ''Apartman'' ile ''Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü''nü (1975) aldı.
İlk eserlerinde modernist bir çizgi sergileyen yazar, insanın iç dünyasına ve toplum içindeki bunalımını ele aldı.
Türk hikayeciliğinde özgün bir yere sahip olan Ceyhun'un daha sonraki eserlerinde toplumcu sanat yöneliminden etkilendiği gözlendi.
Romanlarında Anadolu insanının acılarını, çaresizliğini, ezilmişliğini ve duyarlı yanlarını ortaya koyarak feodal yapı ile teknolojik gelişmenin çelişkilerini gözler önüne seren Ceyhun'un başlıca eserleri arasında ''Apartman'', ''Ah Şu Biz Göçebeler'', ''Yaşasın Aziz Nesin'', ''Ah Şu Biz Karabıyıklı Türkler'', ''Türk Edebiyatındaki Anadolu'', ''Ayı İzi: Eylül Öyküleri'', ''Yakılacak Adam Aziz Nesin'', ''Cadı Fırtınası'', ''Yağmur Sıcağı'', ''Yeni Bir Dev'', ''Avşalı Çocuk'', ''Savaş ve Küçük Barış'', ''Babam ve Oğlum'', ''Babıali'nin Şu Son Kırk Yılı'', ''Çağımızın Nasrettin Hocası: Aziz Nesin'', ''Yirminci Yüzyıl ve Edebiyat'', ''Can Çekişen Kitap'', ''Yağma Edilen Türkiye'', ''Haçlı Emperyalizm'', ''Bütün Dünyadan Özür Diliyorum, Çünkü Ben Edebiyatçıyım'' yer alıyor.
(ZAMAN, 29 TEMMUZ 2009)