Menu
CNR KİTAP FUARI
Haberler • CNR KİTAP FUARI

CNR KİTAP FUARI

Son TÜYAP Kitap Fuarı’nın hemen ardından ‘TÜYAP'ın kültürel kimlik zulmüne artık yeter demeli mi?’ başlıklı bir yazı yazmıştım.

Doğru kitapları iyi okurlarla buluşturmak maksadıyla yapılan hiçbir faaliyeti olumsuzlamak aklımın köşesinden bile geçmez. Nitekim söz konusu başlık altında, TÜYAP’ın Batıcı kültürel kimliğin temsilcisi olarak değişen Türkiye’nin ihtiyaçlarına artık cevap veremediğini, ideolojik bir şartlanmanın ötesine geçerek yayıncıların ve okurların tamamını kuşatacak yeni bir kitap fuarının gerekli olduğunu belirtmiştim.

Bu yazının ardından Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün bu yönde bir gayret içinde olduklarını müjdelemişti. Seyahatteyken Alparslan Durmuş’tan gelen ‘Biz buradayız, sen neredesin?’ mealindeki mesaj, Tayfur Esen’in bilgilendirme mailiyle birleşince İstanbul’a gelir gelmez soluğu CNR Kitap Fuarı’nda aldım.

Evet yeni kitap fuarının adı: CNR Kitap Fuarı.

Deyim yerindeyse dört dörtlük bir yerde açılmış: Dünya Ticaret Merkezi’nin yanı başındaki kongre ve fuar merkezinde.

Marmaray, Metrobüs, Tramvay ve Metronun birleştiği Zeytinburnu ya da Şirinevler duraklarına on dakikalık bir uzaklıkta; park keşmekeşinden, araçların işgalinden kurtarılmış bir mekanda açılmış CNR Kitap Fuarı.

Fuar, adı üstünde bir ürünü ya da ürünleri belli tarihlerde toplu bir mekanda satış için çoğunluğa sunma eylemidir. Diğer bir söyleyişle belirli bir süre içerisinde alıcıyla satıcının buluşturulduğu bir pazarlama faaliyetidir.

Modern dünyada pazarlamanın kendisi zaten bir ideoloji olduğundan, ideoloji üzerinden ikinci bir ideolojiye hizmeti amaçlamak ilk bakışta açgözlülük, yakın bakışta ise gericiliktir.

TÜYAP bu açgözlülülüğün, gericiliğin kıskacına Batıcı kültürel kimliğin bayraktarlığını yapmak uğruna bile isteye saplandığı için ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmiştir.

cnrCNR Kitap Fuarı, ideolojik bağnazlıklara karşı bu işin nasıl yapılacağının açık şekillerle gösterilmesi bakımından çok önemlidir, kimlerin Batıcı kültürel kimliğin lejyonerliğinde inat ettiklerini gösteren bir ayna olması bakımından da…

Dolayısıyla bugün katılmayan ancak yarın tıpış tıpış gelecek olan Metis, Ayrıntı, Can, İletişim gibi kemalist-sol yayınevlerinin nasıl bir ideolojik bağnazlık, gericilik hali içinde debelendiklerine de açık bir karine oluşturmaktadır CNR Kitap Fuarı.

Son birkaç yıldır Batılı ve Batıcı olmayan yazarların kitaplarını da yayınlayarak hinterlant genişletme gayretine düşen bu yayınevleri, bu noktada sektörel çarka nasıl teslim olmuşlarsa, pazarlamada da yine kapitalizmin çarkına teslim olacaklardır. Çünkü dönmeler bağnaz olur ve dönen bir daha dönme potansiyeline her zaman sahiptir.

İş bu nedenle CNR Kitap Fuarı, TÜYAP Kitap Fuarı’na bir rakip olarak değil, açgözlü, gerici ideolojik bir yapıya karşı yeni bir açılım, genişleme, çoğulcu bir atılım olarak görülmelidir.

Yukarıda da belirttiğim gibi Modern (Kapitalist) pazarın kendisi bir ideolojidir ve suyun kabına göre renk aldığı gibi, kimin elindeyse ona göre renk alacaktır.

Dolayısıyla TÜYAP’ın rengi kızıldır, CNR Kitap Fuarı ise çok renklidir.

Ayrıca TÜYAP da malum kültürel kimlik dayatmasından, gericilikten kurtularak yoluna devam etmelidir. Hoş, birkaç Kemalist-sol yayıneviyle, bir avuç okura hitap ederek sürmesinde de aslında bir problem yoktur. Çünkü Kemalist-sol’da bu ülkenin bir gerçeğidir ve üç beş kişi de olsalar kendilerini ifade etme imkanından, araçlarından mahrum bırakılmamalıdır.

CNR Kitap Fuarı tamamdır. İstanbul’a, yayınevilerine ve okurlara hayırlı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Elbette daha üç günlük bir Fuar olarak, 34 yıldır yapılan diğer fuarın hareketliliğine, maddi kazancına denk bir durumda olmayacaktır .

Ama değil mi ki, doğmuştur artık CNR Kitap Fuarı, tekeri tümsekte kalmayacak, her yeni yılda her açıdan daha da serpilecek, gelişecektir.

Ama bitmedi. Bir işimiz daha var abiler.

Yine Batıcı bir kültürel kimliğin dayatması olarak maruz kaldığımız İKSV Bienali’nin yerine de klasik, modern, Avrupalı, Ortadoğulu ayrımlarını aşabilecek nitelikte bir ‘Uluslararası Türkiye Sanatlar Bienali’ne ihtiyacımız var.

CNR Kitap Fuarı’nda açılabilecek sergilerden elde edilecek birikim, söz konusu bienale ilişkin hazırlıklara da ivme kazandırabilecektir.

Kitapta malum gerici kıskacı kırmayı başaran CNR ile Basın Yayın Birliği yetkililerinden bu konuda da öncülük etmelerini bekliyorum.

twitter.com/OmerLekesiz

(YENİ ŞAFAK, 07.04.2014)

ÖMER

Türk yazar, eleştirmen İlk ve orta öğrenimini Yozgat'ta tamamladı. Ankara Meslek Yüksekokulu Kamu Sevk ve İdaresi Bölümü'nü bitirdi.