Menu
ALÇAKLIĞIN EVRENSEL TARİHİ
Haberler • ALÇAKLIĞIN EVRENSEL TARİHİ

ALÇAKLIĞIN EVRENSEL TARİHİ

Vanunu, küçük boylu, saf kalpli bir Yahudi’ydi. İsrail’de, Negev çölündeki bir “araştırma merkezinde” çalıştı. Yeraltındaki bu merkezde nükleer silah üretildiğini anlayınca, gizlice fotoğraflar çekti. Elinde sağlam bir dosyayla yurt dışına çıktı.

İsrail’in nükleer silah ürettiğini bütün dünyaya açıklamak için bir İngiliz gazetesiyle bağlantı kurdu. Bu arada, Amerikalı bir sevgilisi oldu. Gurbet elde, hem İsrail’in sırlarını açık ediyor, hem de sevgilisiyle yeni bir hayat kurmaya çalışıyordu. Gazeteye bilgileri verdi. Sonra sevgilisinin ısrarı üzerine, sevgilisinin İtalya’daki ablasının evine tatile gittiler.

İtalya’daki eve vardıklarında, açılan kapıdan üzerine adamlar atıldı. Vanunu’yu ilaçla bayılttılar. Gizlice ülkeden kaçırdılar. Vanunu gözlerini İsrail’de hapishanede açtı. Sevgilisi olan kadının ajan olduğunu anladı. Gizli bir mahkemede yargılandı. Tam on sekiz yıl hapiste kaldı. 2004 yılında cezaevinden çıktığında, iki yumruğunu birden havaya kaldırıp, “Beni yenemediniz” diye bağırdı. O anın fotoğrafı, ertesi gün bütün dünya gazetelerinde yer aldı.

Kimse, ne ABD, ne demokratik Avrupa, ne de Birleşmiş Milletler, İsrail’in nükleer silah üretmesine ses çıkarmadı. Vanunu’yu da savunmadılar. Vanunu tahliye olduğundan beri gözetim altında. Yurt dışına çıkması yasak. İsrail’in ne ilk hukuk tanımazlığı bu, ne de son.

Amerikalı namuslu bir gazetecinin çıkardığı şu listeye bakın:

Soru: Ortadoğu'da nükleer silahlara sahip olan yegâne ülke hangisi?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasını imzalamayı reddetmekte ve uluslararası denetimleri kabul etmemekte?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke diğer ülkelerin egemenliğindeki toprakları askeri kuvvet kullanarak ele geçirdi ve bu toprakları BM Güvenlik Konseyi kararlarına meydan okuyarak işgal etmeye devam etmekte?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke diğer bir egemen devletin uluslararası sınırlarını havadan savaş uçaklarıyla, karadan ve denizden de ağır top bombardımanıyla sürekli olarak ihlal etmekte?

Soru: Ortadoğu'da hangi Amerikan müttefiki, politik düşmanlarını öldürmek için yıllardan beri diğer ülkelere katiller yollamakta (ki bu uygulama terörizm ihracı olarak da anılmakta)?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülkede yüksek rütbeli subaylar, silahsız savaş esirlerinin infaz edildiğini kamuoyuna açıkça itiraf etti?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke silahsız savaş esirlerini infaz ettiklerini kamuoyuna açıklayan askerleri hakkında kanuni işlem yapmayı reddetmekte?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke 762 bin mülteci yarattı ve bu insanlara, evlerine, çiftliklerine ve işlerine geri dönme imkânı vermeyi reddetmekte?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke, topraklarına, banka hesaplarına ve işlerine el koyduğu insanlara tazminat ödemeyi reddetmekte?

Soru: Ortadoğu'nun hangi ülkesinde BM'nin üst düzey bir diplomatı pusu kurularak öldürüldü?

Soru: Ortadoğu'nun hangi ülkesinde BM'nin üst düzey bir diplomatının pusu kurularak öldürülmesi emrini vermiş olan kişi başbakan oldu?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke Mısır'da bir ABD diplomatik tesisini havaya uçurdu ve bir ABD gemisine uluslararası sularda silahlı saldırıda bulunarak 33 ABD'li denizcinin ölümüne ve 177'sinin de yaralanmasına neden oldu?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke ABD gizli belgelerini çalmak için Jonathan Pollard adlı casusu kullandı ve ardından bu belgelerin bir kısmını Sovyetler Birliği'ne verdi?

Soru: Hangi ülke önce Jonathan Pollard ile bütün resmi bağlantılarını inkâr etti, ardından parlamentosunda karar alarak onu kendi vatandaşlığına geçirdi, ve sonra da ABD Başkanından onu bütünüyle affetmesi için devamlı talepte bulundu?

Soru: Fortune dergisinin Washington'u içeriden bilenler arasında yaptığı bir araştırmaya göre, dünyanın hangi ülkesi ABD içindeki en güçlü ikinci lobiye sahip?

Soru: Ortadoğu'da hangi ülke BM Güvenlik Konseyi tarafından alınmış 69 karara uymayıp meydan okumakta ve 29 karara karşı da ABD vetosuyla korunmakta?

Soru: Ortadoğu’da hangi ülke, insanî yardım taşıyan sivil gemilere uluslararası sularda saldırıp, çok kişiyi öldürdü?

Hepsinin cevabı: İsrail.

Bu yazının başlığı, Borges’in bir kitabının adıdır: Alçaklığın Evrensel Tarihi.

Ve, yukarıda hikayesi anlatılan Vanunu, verdiği bir demeçten dolayı geçen ay yine hapse atıldı.

(BİRGÜN, 03 HAZİRAN 2010)