Menu
MAĞCAN
maĞcan cumabay MAĞCAN CUMABAY

Şair

25 Haziran 1893 de Kuzey Kazakistan’ın Bulaev kasabasında dünyaya geldi. İlk kitabı Çolpan 1912’de yayınlandı. 1922 yılında Taşkent’te kurulan Türkistan Cumhuriyeti Hükümetine bağlı Kazak-Kırgız Bilim Komisyonu üyesi olur. Burada sanat hayatının en verimli dönemini yaşayan Mağcan, 1924 yılında Kazak Komünist Partisinin ihanetiyle “milliyetçi, Türkçü, zengin taraf- tarı ve ferdiyetçi” olmakla suçlanır.
Ayni yıl belki de göz önünde olması için Moskova’ya çağrılan şair 1927 yılına kadar Moskova’da Künşığıs Baspası (Doğu Matbaasında)’da çalışır. Burada yaptığı Rusçadan çevirileriyle ve eserlerinde geçen Rusça ilmî terimlere Kazakça karşılıklar bulmasıyla Kazak yazı dilinin gelişmesine hizmet eder.
1927 yılında Kazakistan’a dönen Mağcan, 1929 yılında Kızılcar’daki okullarda öğretmenlik yaparken Sovyet Hükümeti tarafından yine ayni suçlamalarla tutuklanarak 10 yıl ağır hapis cezasına çarptırılır. 1935 yılında tanınmış Rus yazarı Maksim Gorki’nin yardımıyla hapisten kurtulup Kılzılcar’a geri döner. Burada iki yıl Rus Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapar. Fakat 1937 yılında tekrar tutuklanarak 19 Mart 1938’de Stalin cellatları tarafından kurşuna dizilir.

Bununla da yetinmeyerek Mağcan’ın eserlerinin okunması, bulundurulması, yayınlanması, hatta adının kitaplarda ve yazılarda geçmesi 1929 yılından itibaren yasaklanır. Bu yasak, 1988 yılı sonlarına kadar devam etmiştir.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Daha fazla görüntüle

Yazdığı Yazılar