Menu
TOPRAĞIN BUĞUSUNDA SAKLI GÜL
Şiir • TOPRAĞIN BUĞUSUNDA SAKLI GÜL

TOPRAĞIN BUĞUSUNDA SAKLI GÜL

Hani gülün de
Bülbülün de
Aşkın da adı vardı ya dillerde;
Derinliği gönüllerde...
Binlerce çocuk ölü doğmada şimdilerde...
Dirilemeden gömülmede...
Ey cân!
Kimedir hasretin?
Bülbülün hasret çektiği gül diyârına mı?
Hani her şeyin
Lal-ı ebkem (dilsiz)kesildiği demlerde
Kalem söylerdi ya derdini...
Öylece her şeyin sustuğu,
Gönlün dilini bulduğu,
Özün selam,
Sözün selam olduğu,
Her şeyin, her şey ile
Ve her şeyin Mevlâ ile dost olduğu,
Kardeşliklerin kurulduğu,
Nefsin unutulduğu,
Gül ve hanımeli râyihâları ile dolu
Gül diyarına mı?
Çocukların ölü doğmadığı,
Nice manevi doğumla
Meryemlerin İsâlar doğurduğu,
Nefsin cana dönüştüğü ruh diyarına mı?
Kaç kez kucak açtı gönlümüz
Fütüvvete/kardeşliğe
Heyhât!..
Sevecek gönüller nerde?
Denânın ( aşağı olan, dünya) alçaklığında
Nefs kıskacında
Mevla’ya gönül verecek yiğitler nerde?
O fetâlar ki;
İki elin parmağı kadar kaldı şimdilerde...
Maddenin kıskacında her dem,
Yitirmede insanlık insanlığından...
Öyle de olsa ne çıkar...
Yine de uzat ellerini gül diyârına.
Zira orada neftsen, hasetten düşmanlıktan eser yok...
Özün selâm olduğu,
Sözün selâm olduğu diyar bu!
Toprağının derin buğusunda saklı olduğuna aldırmayın
Bir vurabilseydi beşer
Yusuf misâli kazmayı kendi kuyusuna,
Görürdü ol dem ki
Kendi toprağında mevcut
Kokusu gül,
Adı gül, kendi gül olan:
“Gül Resul!..”
Ah bir de geliverseydi “Fenâfirresul!..”

SEVDA

1970 yılında Kırklareli'nin Pınarhisar İlçesi’nde doğdu. Lüleburgaz Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesi’ni bitirdi. 1992 yılında Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisansını 2014 Yılı’nda Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türk Tarihi Ana Bilim Dalı, Yeniçağ Bilim Dalı’ndaki “Yüksek Lisans” Eğitimini “ 15/3 No.lu Dubrovnik Düveli Ecnebiye Defteri: (H.1057-1073/M.1647-1663) (İnceleme Metin) adlı teziyle tamamladı. Yazar SEVDA DIRAGA CANBAZ 1992 Yılı’ndan beri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Tarih öğretmenliği görevini sürdürmenin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Siyasal bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okumaktadır.

Sahasındaki bilgi birikimini öğretmenlik tecrübesiyle de pekiştirme gayretindedir. Alan bilgisini, bu sahada yaptığı okuma ve araştırmalarla sürekli geliştirmiş ve canlı tutmuştur. Özellikle tarihî bilgilerin daha ilgi çekici, anlaşılır ve herkes tarafından okunabilir hâle getirilebilmesini ve İstanbul Kültür Bilincini gençlere aktarmayı kendisine amaç edinmekte ve bu konuda yazılar yazmakta olan yazar, bu yazılarını mekânla bütünleştirmek amacıyla kültür gezileri için yurt dışında yaklaşık 30’a yakın ülkeye geziler yapmıştır. Bu gezilerinde öncelikle Osmanlı Coğrafyasını dolaşmayı amaç edinerek bu birikimini yazılarına aktarma gayretindedir. 

Canbaz, mesleği gereği lise düzeyindeki gençlere tarihi ve bu yolla kültürümüzü öğretmek ve sevdirmek amacıyla “Bir Kardeşlik Ülkesi” isminde bir kitap telif etmiştir. Fütüvvet kültürünün ele alındığı bu eserden sonra ikinci kitabı “Hikâyelerle Deyimlerimiz” Damla Yayınları tarafından basılmıştır.

Farklı dergilerde yazıları olan Canbaz’ın, “Anton Çehov’un Kırk Dört Yılı” başlıklı makalesi ise Hece Öykü dergisinde yayınlanmış (İki Aylık Öykü Dergisi, (2006): 162-8) ve bu makale uluslararası bir yayın taramasında yer almıştır (MLA International Bibliography, Web. 14 Apr. 2010.)

Çeşitli dergilerde çıkan yazıları ve basılan “Bir Kardeşlik Ülkesi”, “Hikâyelerle Deyimlerimiz” adlı kitaplarıyla tanınan Sevda DIRAGA CANBAZ, öğretmenliğin yanı sıra teorik konuları, ilmî usullerle birleştirip edebi ve orijinal ürünler vermek amacıyla halen yazı çalışmalarının yanı sıra Uzman Tarih Öğretmeni olarak MEB’deki görevine devam etmektedir.

Daha fazla görüntüle