Menu
TÜRK EDEBİYATI BERLİN'DEYDİ
Haberler • TÜRK EDEBİYATI BERLİN'DEYDİ

TÜRK EDEBİYATI BERLİN'DEYDİ

Doğu ile Batı arasında uzanan Türkiye’nin edebi yaratımındaki çeşitliliğe derinlemesine bir bakış sunmak üzere, 5 - 7 Eylül 2008 tarihlerinde Berlin Edebiyat Evi´nde Çağdaş Türk Edebiyatı Sempozyumu gerçekleştirildi.


2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte Alman akademik çevrelerine, yazar ve çevirmenlerine, yayıncılarına, basın ve kamuoyona Çağdaş Türk Edebiyatı hakkında bilgi verildi.

Şiir, hikâye ve roman üzerine üç oturumla gerçekleştirilen sempozyumda yazar, şair, eleştirmen ve edebiyat bilimciler şiirin söyleminden, hikâye ve romana kadar, odak noktasında tarihsel gelişimin yer aldığı, pek çok konuyu tartıştılar.

Etkinliğin ağırlık noktalarının ikincisi olan Çağdaş Türk Hikâyeciliği bölümünde hikâyeciliğimizin temellerini oluşturan masallar, destanlar gibi sözlü anlatım sanatlarına değinildi. Türk Hikâyeciliğinin dönüm noktaları olan 30’lu yıllar, toplumculuk, köy edebiyatı, bireycilik ve 1950’lerde yaşanan varoluşçuluk gibi Avrupa kaynaklı akımların etkisi irdelendi.

Ayrı bir bildiri ile Türk hikâyeciliğinde çok önemli rolleri olan kadın yazarların da tanıtıldığı oturumu Menekşe Toprak yönetti. Konuşmacılar ise İbrahim Yıldırım, Behçet Çelik, Yekta Kopan ve Ömer Lekesiz’den oluştu.