Menu
SOHBAHAR MENÜSÜ: BİRAZ ÇAĞDAŞ SANAT, BİRAZ FOTOĞRAF
Haberler • SOHBAHAR MENÜSÜ: BİRAZ ÇAĞDAŞ SANAT, BİRAZ FOTOĞRAF

SOHBAHAR MENÜSÜ: BİRAZ ÇAĞDAŞ SANAT, BİRAZ FOTOĞRAF

Sanatseverler için eylül ile birlikte yoğun günler başlıyor. Müzeler, galeriler yeni döneme kapılarını açarken ilk büyük sergiler İstanbul Modern Müzesi'nden geldi. Müze, 'Suyun Bir Arada Tuttuğu' ve 'İnsan Halleri' başlıklı iki sergiye birden ev sahipliği yapıyor. Dün gerçekleştirilen toplantıda küratörler ve yöneticiler sergileri anlattı. İlk söz Avusturya'dan İstanbul'a gelen Verbund Koleksiyonu'na verildi. 'Suyun Bir Arada Tuttuğu' başlıklı sergiyle koleksiyonundan bir seçki sunan Verbund, Avusturya dışına ilk kez çıkıyor. İstanbul'da olmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Verbund Yönetim Kurulu Başkanı Michael Pistauer, "Ana uğraşımız olan enerji sektörünün yanında, ortak sosyal sorumluluk projesine odaklanmak bizim için son derece önemli." dedi. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ise serginin müzenin anlayışıyla örtüştüğünü belirterek şöyle devam etti: "Farklı yaklaşımları, ortak temalar altında bir araya getirmeyi, böylece sanatın toplumsal yaşam için bir vizyon oluşturabileceğini göstermek istiyoruz. "Gölgeye Övgü'' başlıklı yeni sergimiz ise Kasım ayında Dublin'de Irish Museum of Modern Art'da sergilendikten sonra Ocak 2009'da İstanbul Modern'de, Mayıs ayında da Atina'da Benaki Müzesi'nde görülebilecek."

Söz sırası küratörlere gelince Verbund Koleksiyonu Yöneticisi Gabriele Schor, uzun bir tanıtımla serginin içeriğinden söz etti. Amaçlarının kendini kanıtlamış sanatçılar ile daha genç, daha az tanınanlar arasındaki ortaklıkları göstermek olduğunu söyleyen Gabriele Schor, "Koleksiyonumuz 1970'lerden bu yana ortaya çıkan pek çok akımı bir araya getirdi ve 'genişlikten önce derinlik' düsturuna layık bir diyalog oluşturmaya çalışıyoruz." dedi. İstanbul Modern Sanat Müzesi Küratörü Levent Çalıkoğlu ise bu sergiyle birlikte çağdaş sanat dünyasında artık kült ilan edilen efsane sanatçılarla genç kuşaktan uluslararası pek çok ismin ilk kez Türk izleyiciyle buluşacağını söyledi.

'Suyun Bir Arada Tuttuğu' adlı serginin iki teması var. 'Performans' başlıklı tema çağdaş sanatta birçok kadın ve erkek sanatçının resimden uzaklaşıp tamamıyla yeni ifade biçimlerine yönelmesini ve fotoğraf, video, mekân enstalâsyonlarındaki dönüşümünü anlatıyor. 'Mekânlar ve Yerler' teması ise sanatın mekân ile kurduğu ilişkiye odaklanarak, mekânın sanatçılar tarafından yıkılıp sonra yeniden nasıl tümlenebileceğini açık ediyor. Sergide Cindy Sherman, Ernesto Neto, Fred Sandback, Birgit Jügenssen, Louise Lawler, Ed Ruscha, Markus Schinwald, Nil Yalter, Şener Özmen ve Cengiz Tekin gibi 39 sanatçının 116 eseri yer alıyor. Sergi 11 Ocak 2009'a kadar gezilebilir. (0212 334 73 00)

Türkiye'den insan halleri

Küratörlüğünü Engin Özendes'in üstlendiği, Sıtkı Kösemen ile Ergün Turan ve Süreyya Yılmaz Dernek'in fotoğraflarından oluşan 'İnsan Halleri' başlıklı sergi, biraz ürpertici biraz da nostaljik tavra sahip. Galerinin bir duvarında Ergün Turan ve Süreyya Yılmaz Dernek'in en doğal halleriyle yoldan gelip geçenleri çektiği, öteki duvarda ise Sıtkı Kösemen'in 'ölü taklidi' yapan insanları karelediği fotoğrafları yer alıyor. Ergün Turan ve S. Yılmaz Dernek, 1998 yılından başlayarak Taksim, Bebek, Süleymaniye, Dolapdere, Üsküdar, Erenköy gibi semtlerde klasik Türk filmlerindeki 'İstanbul Hatırası' yazılı bezleri andıran bir panonun önünde fotoğraf çekmiş. Fotoğraflarda kentin sokaklarında karşılaşabileceğimiz her 'kılık'tan insanı görmek mümkün. Sıtkı Kösemen ise eşini dostunu toplayarak ölü taklidi yapmalarını istemiş ve bu anlarını karelemiş. Taklit, ölümle yan yana gelince farklı bir anlama bürünüyor. Kösemen de fotoğraflarındaki kişilerin, ölü taklidi yaparak, savaşları, ölümleri, dünyanın içinde bulunduğu acıları protesto ettiğini vurguluyor. Sergiyi gezenler, numaralanmış fotoğraflardan dilediklerini seçip, galerideki deftere öyküsünü yazabilecek. Fotoğraf ve öykünün kardeşliğini seviyorsanız 25 Ocak'a kadar yolunuzu İstanbul Modern'e düşürebilirsiniz.

MUSA İĞREK / ZAMAN, 10.09.2008