Menu
MART 2010 DERGİLERİ: Ğ, İKİNDİ YAĞMURU, TEMRİN....
Haberler • MART 2010 DERGİLERİ: Ğ, İKİNDİ YAĞMURU, TEMRİN....

MART 2010 DERGİLERİ: Ğ, İKİNDİ YAĞMURU, TEMRİN....

Ğ DERGİSİ, SAYI: 6
6. sayısında Tanpınar’ı ağırlayan Ğ, özgün projelerine hız kesmeden devam ediyor. Alıştığımız soruşturmalarının yerini bu kez, sıra dışı bir yöntemle gerçekleştirilen söyleşiler almış. “Genç yazarların kendini yeterince ifade edememesi” sorununu kendisine dava edinmiş dergi, bundan böyle iki sayıda bir, genç bir yazarla söyleşi yapacağını duyuruyor. “Projenin” ikinci ayağında ise genç yazar, tercih ettiği bir usta yazarla söyleşi yapacakmış.
Bu sayının genç şairi; “ironinin beyaz mendilini hınzır bir tebessümle dalgalandıran” Cihat Duman. Duman, şair Hayriye Ünal ile söyleşiyor. 3. Sayıdan beri düzenli olarak devam eden “İlk sayı” bölümünde ise, Roman Kahramanları dergisi genel yayın yönetmeni Irmak Zileli M. Fatih Kutan’ın sorularını cevaplandırmış.
Derginin aranan isimleri Kadir Yanaç ve Mustafa Yaşar’ın eşsiz çizimleri göz kamaştırmaya devam ediyor.
Hikayeleri ile öne çıkan Ğ dergisine 6. sayısında;
Ahmet Büke, Aykut Ertuğrul, Mustafa Çevikdoğan, Banu Kaba, Besim Yunus, Burak Furkan Mermer hikâyeleriyle katkıda bulunmuş. Heyecanla takip ettiğimiz Murat Murat’ın tefrikası kaldığı yerden devam ediyor.
M. Fatih Kutan’ın Karanlık güncesi, usta yazar İbrahim Demirci ve artık üslubuna aşina olduğumuz Ali Ömer Akbulut’un denemeleri dergiye taptaze bir soluk katıyor. Ali Seyfi, Kübra Bilgin, Safa Polat ve Mustafa Çevikdoğan ’ın “kitap tanıtım yazıları” derginin diğer nesirleri.
Bu sayının şiirleri ise; Süheyla Mehmedoğlu, Fatih Kutan, Cihad Özsöz, Halil İbrahim Doğramacı, Leyla Marankoz, İdris Ekinci, Abdülkadir Akdemir, Ömer Faruk Demirel ve Cihat Duman ’dan.
İletişim:
www.yumusakge.com
[email protected]


KİNDİ YAĞMURU, SAYI: 23
İkindi Yağmuru dergisinin 23. sayısı çıktı. İki aylık olarak yayınlanan dergide son iki sayıdır önemli değişiklikler gözlemleniyor.
Belki de üzerinde durulması gereken noktalardan biri de, yayın kuruluna Mustafa Akar ve Furkan Çalışkan gibi iki önemli şairin katılmış olmasıdır. İkindi Yağmuru’nun kuşak dergisi olma yolunda önemli mesafe katettiğini ve bunu daha da geliştireceğini söylemek mümkün.
Derginin bu sayısı Süleyman Çobanoğlu’nun ‘Angut’ isimli şiiriyle açılıyor. Ardından sırasıyla İsmail Kılıçarslan, Furkan Çalışkan, Ümit Aktaş, Mustafa Akar, Ahmet Edip Başaran, Suavi Kemal Yazgıç, İbrahim Gökburun ve Abdussamed Bilgili’nin birer şiirleri var.
Ayrıca dergide Mehdi Ahavan Salis ve Ted Hughes’in de birer çeviri şiirleri bulunmakta.
Ünsal Ünlü’nün ‘Türk Şiirinde İkibin Kuşağına Doğru’ başlıklı seri yazıları bu sayıda da devam ediyor. Ünlü, üçüncüsünü kaleme aldığı yazısında Yavuz Altınışık ve Çağrı Gürel şiirlerini değerlendiriyor.
Bu sayının hikayecileri Kamil Yeşil, Remzi Şimşek ve Mustafa Kılıç. Özellikle son sayılarla birlikte hikâye alanında da derginin iyi işler yaptığını söylemek mümkün.
Dergide bir diğer önemli gelişme, on beş yıl gibi uzun bir aranın ardından ‘Hüdayinabit’le tekrar okurunun karşısına çıkan Süleyman Çobanoğlu’yla gerçekleştirilen röportaj. Röportajı yapan isimler derginin yayın kurulunda da bulunan Mustafa Akar ve Yusuf Genç.
Ali Görkem Userin’in ‘Büyük Sanatçı ve Çabası’, Efe Murad’ın ‘Maddenin Kalbi’ ve Mustafa Akar’ın ‘Yirmi birinci asra Nef’i’nin yuvarladığı bakla’ yazıları derginin önemli yazıları arasında yer alıyor.
Yakın zamanda piyasaya çıkan Osman Toprak’ın ‘Dil ve İmkân’ kitabı çerçevesinde Yusuf Genç’in Osman Toprak’la gerçekleştirdiği söyleşi ve Ayhan Demir’in ‘Osman Toprak’tan Dil ve İmkân’ başlıklı yazısı da dergide öne çıkan ürünler arasında.
Ayrıca Metin Tonbul ‘Giresun’da Birdenbire İki Şair”, Özgür Kavaç ‘Begoviç’, Hüseyin Ateş ‘Teşekkür Ederim’ başlıklı yazılarıyla dergide yer alan diğer isimler.
Fotoğraf alanında da İkindi Yağmuru’nun ciddiyetini göz ardı edemeyiz. Bu sayıda kapak fotoğrafının sahibi Tolga Gönüllüleroğlu’yla beraber sırasıyla Kerim Akbulut, Latif Dinçaslan, Selahattin Karabıçak ve Derya Yılmaz’da dergide yer alan isimler arasında.
Son olarak bu sayıyla beraber ilk defa yayınlanan ‘Ve Sair’ bölümüne de değinmekte yarar var. Bir eleştiri bölümü olan Ve Sair, büyük bir olasılıkla ileriki zamanlarda derginin en popüler bölümü olacaktır.


TEMRİN DERGİSİ, SAYI: 23
Temrin Dergisi Mart ayında 23. sayısını okurlarıyla buluşturdu.
Derginin Mart sayısında üç tercüme şiir dikkat çekiyor: Hırvat şairi Tin Ujević ( Tin Uyeviç), Fars şairi Furuğ Ferruhzad, Kırgız şairi Tursunbay Adaşpayev. Bu yabancı şairlere Şeref Yılmaz, Selma Ayerdem ve Kâmil Çağlar Aksu eşlik ediyor. Sıddık Akbayır bu sayıda ''eleştirmenler tipolojisi'' üzerine önemli ve farklı bir değerlendirmede bulunuyor. Mehmet Öztunç, ''Öykübaz'' isimli kitabı değerlendiriyor. V. Hüseyin Kaya ''Yitik Sevda'' isimli öyküsüyle okurun karşısına çıkıyor. Hatice Eğilmez Kaya ''Pervanenin Duası Makbul Olsa Gerektir'' isimli denemesiyle okurun bam teline dokunuyor. Eylül Başak, ''Maske'' isimli öyküsüyle okurun karşısına çıkıyor. Onur Akbaş'ın ''Polisiye Roman İncelemesi'' bu sayıda da yer alıyor. Kadir Durmuş, ''Pardon Yoksa Siz Saadet misiniz?'' isimli öyküsüyle okurun karşısına çıkıyor. Mehmet Uyar ''Şeytanın Çemberi'' isimli öyküsüyle ilk kez dergide yer alıyor. Tahsin Yıldırım ''Salah Birsel'de Ölüm Duygusu''nu irdeliyor. Ceyhun Emre Teoman, ''Niyaz Çay Bahçesi'' isimli öyküsüyle dergide yer alıyor. Gülbahar Reçber, ''Anıları Koruyamayan Rüzgar'' isimli yazısıyla okurun karşısına çıkarken İhsan Safi, ''Yahya Kemal'de Fetih ve fetih Duyguları'' isimli inceleme yazısı ile dikkat çekiyor. Sibel Giray Özşirin, ''Makondo Kahvesi'' isimli öyküsünü okura sunuyor.