Menu
KERTENKELE DERGİSİ'NİN 13. SAYISI ÇIKTI
Haberler • KERTENKELE DERGİSİ'NİN 13. SAYISI ÇIKTI

KERTENKELE DERGİSİ'NİN 13. SAYISI ÇIKTI

Üç aylık edebiyat ve düşünce dergisi Kertenkele yeni tasarımı ile 13. sayısını çıkardı.

Daha evvel cep dergisi diyebileceğimiz ebatlarda tasarlanan dergi format değiştirerek büyük boy dergilerin arasına katıldı. Yayın yönetmenliğini şair Muammer Yavaş ve editörlüğünü Şermin Hüküm'ün yaptığı dergi son dönem Anadolu'nun değişik merkezlerinde çıkan nitelikli dergiler arasında değerlendirebileceğimiz bir bütünlük sunuyor. Çıktığı günden beri tavır dergiciliği geleneğine yaslanan Kertenkele bu yeni sayısında millet iradesine süngü uzatıldığı 27 Nisan muhtırasından 31 Mart'a kadar önemli tarihleri anarak okuyucusuna merhaba diyor.

Önceki sayılarına nazaran artık daha poetik metin ve inceleme yazılarına yer veren dergi tasarımının yanında içeriği bağlamında da yeni açılımlar yapıyor bir bakıma. C.Ali Ahmet'in günümüz edebiyat dergilerinde şiir yayınlayan bazı şairlerin şiirlerini incelediği yazı okunmaya değer. Ahmet bu yazıda Zeynep Arkan'dan Ömer Şişman'a, Osman Özbahçe'den Hayriye Ünal'a kadar birçok şairin dergilerde yeni yayınlanan şiirlerine yeni bir bakış açısı sunuyor. Türk Şiirinin önemli eleştirmenlerinden Hüseyin Cöntürk üzerine Mustafa Celep de dikkatle okunmaya değer bir yazı hazırlamış. Mustafa İjaz ise felsefi bir tartışma olarak Arkhe nedir? sorusuna cevap aramış. Serdar Akdağ Osman Sarı'nın şiiri, Adnan Duran Yunus Emre'nin şiiri üzerine incelemelerde bulunmuş. Yahudi asıllı Romanyalı şair Paul Celan'ın hayatı ve şiiri üzerine Mustafa Özdemir'in yazısı da derginin önemli metinlerinden birisi.

Ali Rıza Güç'ün Cumhuriyet'in ilk yıllarının önemli sanat adamı Münir Hayri Egeli, Selçuk Küpçük'ün de Pakistanlı Kavvali sanatçısı Nusret Fatih Ali Han üzerine hazırladıkları müzik yazıları derginin bir başka açılımı.

Kertenkele'nin 13. sayısının şairleri ise şunlar : Yaşar Salkım, Muammer Yavaş, Murat Şahin, Orhan Tepebaş, Muhammet Hüküm, Ezra Cenker, İshak Koç, Ahmet Çiçek, Mustafa İjaz ve Mustafa Celep.

Ayrıca Kertenkele dergisinin kurucularından ve önceki yıl elim bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz şair Muhammet Esat Eroğlu'nun da daha evvel yayınlanmayan üç yeni şiiri yer alıyor dergide.

İrtibat: [email protected]