Menu
HAKSÖZ'ÜN 2008 AĞUSTOS SAYISI ÇIKTI
Haberler • HAKSÖZ'ÜN 2008 AĞUSTOS SAYISI ÇIKTI

HAKSÖZ'ÜN 2008 AĞUSTOS SAYISI ÇIKTI

Kur'an'ın Aydınlığına Doğru şiarıyla har ayın birinci gününde çıkan Haksöz, bu ay Ergenekon manşetiyle okuyucularıyla buluştu. Ergenekon çetesine yönelik operasyonların sistemin dokunulmazlarına dokunması açısından önemine işaret eden Haksöz, ancak sadece Ergenekon çetesinin çökertilmesiyle ülkedeki militarist baskı sürecinin sona ermeyeceği; asıl tasfiye edilmesi gerekenin militarist düzenin kendisi olduğu vurgusunu öne çıkartıyor. Bu bağlamda Rıdvan Kaya'nın komitacı-darbeci geleneğin bir halkası olarak Ergenekon'un tasfiyesinin hayırlı olmakla birlikte; yeni çeteler üretmekte zorlanmayan Kemalist ideolojinin geriletilmesi gerektiğine işaret eden yazısı ilgiyle okunabilir.

AK Parti kapatma davasının ele alındığı gündemin yanı sıra Beytullah E. Önce de kapatma davası ve Ergenekon üzerinden muhtemel olarak sunduğu "Kemalist İslam" uzlaşısına dikkat çekiyor. Derginin güncel sayfalarında Abant Platformu'nda gündem olan Kürt sorunu ile rektör atamalarıyla ilgili de yorumlara yer veriliyor.

Irak siyasetinde önemli bir güç olan Mukteda es-Sadr ve çizgisinin genel hatlarıyla değerlendirildiği bir çeviri yazıda Sadr'ın inişli-çıkışlı mücadelesi ve Irak işgali sürecindeki zikzaklı politikaları oldukça düzeyli bir şekilde ortaya konarken bir diğer çeviri yazı İslami mücadelede militan tavrı irdeliyor.

Derginin bu sayısında "Kur'an Neslinin İnşası" başlıklı bir dosyaya yer veriliyor. Seyyid Kutub'un şehadetinin 42. yıldönümü dolayısıyla sunulan dosyada Hamza Türkmen, Ahmet Kalkan, Mehmet Pamak ve Ramazan Kayan Kur'an neslini yeniden inşa etmeye yönelik açılımlarda bulunuyorlar. İlgiyle okuyacağınızı umduğumuz dosya, Kur'an nesli ifadesinin somut olarak neye tekabül ettiğine dair tespitler de içeriyor.

Seyyid Kutub üzerinden Asım Öz ise "Seyyid Kutub'un Gözüyle Amerika" ile Baudrillard'in "Amerika"sını kıyaslayarak Kutub ve Baudrillard'in gözüyle Amerika'nın nasıl göründüğünü irdeliyor.

Bahadır Kurbanoğlu, ilki geçen ay yayınlanan "Din ve Devlet İlişkileri Bağlamında Muhafazakârlık" başlıklı makalesinin ikinci bölümünü etraflıca yaptığı bir muhafazakârlık araştırmasıyla okurlara ulaştırırken; Ahmet M. Kaya da Devlet ve İslamcılık üzerine bir deneme ile dergide yer alıyor.

Haksöz'ün bu sayısında iki ay önce (Haziran 2008) Haksöz'ün 207. sayısında Kenan Alpay'ın yazdığı "Geleneksellik ve Modernizm Kıskacındaki Din İstismarını Kim, Nasıl Önleyecek?" başlıklı yazısına; İslamiyat dergisi sahibi Süleyman Bayraktar'ın cevabi yazısına da yer veriliyor.

Edebiyat ve kültür-sanat sayfalarında ise Asım Öz, geçtiğimiz günlerde vefat eden Erdem Bayazıt'ın şiirleri üzerinden bir yazı kaleme alırken Ahmet Örs de "Dar Be Gün/lük/lerimiz" adlı bir öyküyle politik gündemle edebiyatı buluşturuyor. M. Ali Aslan Kardeşlik Çağrısı'nın yeni albümü "Kızgın Yürek"i değerlendirirken; Atavi O. Erdemir şiiriyle, Ali Değirmenci ise bir deneme yazısı ile derginin bu sayısında yer alıyor.

Derginin arka kapağı ise Hizbullah'ın Siyonist İsrail'le yaptığı esir mübadelesine ayrılmış. Kapakta, Semir Kuntar, 4 Hizbullah savaşçısı ve 200 şehidin naşını Siyonistlerin elinden alan İslami Direniş'in on yıllar da geçse tutsakları unutmayıp işgal zindanlarından kurtaracağı inancını tüm dünyaya duyuran Hizbullah'ın ümmetin iftiharı olduğu vurgusu ön plana çıkartılıyor.

İrtibat: 0212 524 10 28
www.haksozhaber.net