Menu
CEMAL ŞAKAR
Haberler • CEMAL ŞAKAR "SULAR TUTUŞTUĞUNDA"...

CEMAL ŞAKAR "SULAR TUTUŞTUĞUNDA"...

CEMAL ŞAKAR’IN “SULAR TUTUŞTUĞUNDA” ADLI YENİ ÖYKÜ KİTABI HECE YAYINLARI ARASINDAN ÇIKTI...

“SULAR TUTUŞTUĞUNDA” adlı yeni öykü kitabında Cemal Şakar, dilin yalın, simgesel ve imgesel düzeylerini denkleştirerek, toplumsal dramları kurgusal olana sindirerek “an”ın derinliğini ve “kesit”in sürekliliğini duyuran, ileten öykülerini topluyor. Neredeyse her öyküde biçimsel yenilikler deniyor ama bilinçle kavranılacak, sorumluluk ve muhataplık duygusunu daima duyuracak güncel ve kültürel kodları da incelikle biçimin içine yerleştiriyor. Zaman zaman şiirin sularına dalıyor; söylenilemeyeni görüntüde derinleştiriyor ama anlatmayı daima merkeze alıyor.

Har, Muntazar, Fragmanlar, Hadi, Çemberler, Alamdağ’da Var Bir Panço  gibi öykülerde konuşan özneler, hatırlarlar, düşünürler, zamanda ve mekanda kaymalar yaşarlarken; kültürel ve siyasal özlerin yüklerini taşıyorlar; derin ve içli konuşuyorlar. Belki de bu yüzden sözü çok uzatmak yerine kısaltarak, anlamı çoğaltıyor Cemal Şakar.

Kitapta, değerlerin karikatürleşmesini ima eden; kurgu ve gerçek arasındaki oyuna atıf yapan; inançlarla modern yaşamaklar arasındaki çelişkiyi ima eden ironik nitelikli öyküler de var: Alemdağ’da Var Bir Panço’daki kırık, Ana Haber Bülteni’ndeki mahçup gülümseme gibi...