Menu
ARALIK 2008 DERGİLERİ: VARLIK, HAKSÖZ, İKİNDİ YAĞMURU; TEMRİN
Haberler • ARALIK 2008 DERGİLERİ: VARLIK, HAKSÖZ, İKİNDİ YAĞMURU; TEMRİN

ARALIK 2008 DERGİLERİ: VARLIK, HAKSÖZ, İKİNDİ YAĞMURU; TEMRİN









VARLIK, ARALIK 2008


Semih Poroy / Çizi-yorum
Süreyyya Evren / Açılır Gecesi “Erlkönig”lerin
Geothe / Der Erlkönig (Erl Kralı)
Guido Snel / Saraybosna’da “Der Erlkönig”
Maria Berrios / “Hoşçakal Tarzan” Şili’den Belgelenmemiş Söylentiler ve Ortadan Kaybolma edimleri
Tuncer Uçarol / Doğumunun 100. Yılında Yaşar Nabi Nayır ve Şiirleri
Ahmet Özer / Geride Kaldı
Halikarnas Balıkçısı / Denizci Davut
Nurullah Can / “Şiir Fabrikası” Durdu
Yüksel Pazarkaya / Şiirler
Mustafa Şerif Onaran / Sözcüklerle Görmek
Günseli Sönmez İşçi / “Açık Oturumlar Çağı”nda Yabancılaşanlar
Hidayet Karakuş / Çıkaşma
Zafer doruk / Üçlü Yol Kavşağında Çilekli Pasta
Fikret Demirağ / Döner-Bant
Haydar Ergülen / Füruzan’la “Sevda Dolu Bir Gençlik”
Matthew Gumpert / Arka Bahce Defteri III: Pastoral
Feridun Andaç / Yabanda Gül Yemişi
Haluk Sunat / Merhum Kemal Basmacı Bey’le Hasbihal II
Cihan Oğuz / Trapezde Melankoli
Tekin Gönenç / Bodrum Bir Bakıma İlhan Berk Demekti
Murat Tuncel / “Kore Dağlarında Tabakam Kaldı”
Seyyidhan Kömürcü / Hakir
Mehmet Fatih Uslu / Amin Maalouf      : “Yüzüncü Ad”
Çiğdem Sezer / Çelik Kasada Kuşlar
Orhan Kahyaoğlu / Hermes Records: İran Müziginin Yenilikçi Yüzü
Küçük İskender / Rimbaud’un Seyir Defteri
Doğukan İşler / Gogol ile Nasıl Tanıştım
Emre Varışlı / Macera
Yusuf Yağdıran / Uykudan Sonra
İsmail K. / Kıyamet Senden Kopar
Nurhak Kaya / Ayak Bastım Gökyüzüne
ARALIK 2008 - KİTAP EKİ
Hatice Meryem ile Söyleşi / ÖZGE ERCAN
Semra Topal ile Söyleşi / MELİKE AYDIN
Schiller / İCLAL CANKOREL 6
Dört Güzeller / FERHAN BAYRAKTAR
Nilüfer Açıkalın ile Söyleşi / TÜRKÂN YEŞİLYURT
Yazarlara ve Yapıtlara Yönelik Okumalar / ÖMER AKŞAHAN
Aşırılı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın / SANEM SİRER
Kedi Uykuları / PERİHAN BAYKAL
Harf ve Ötesi / BURCU BAŞAR
Günü Gününe Şiir Günlüğü / GÜLTEKİN EMRE
Yeni Yayınlar / REYHAN KOÇYİĞİT

 

HAKSÖZ, ARALIK 2008


Haksöz Dergisi'nin 213. (Aralık 2008) sayısı çıktı. "Kışla Tipi Eğitim Anlayışı ile Mücadele İmanî Bir Sorumluluktur!" manşetiyle çıkan Haksöz'ün bu sayısında "Resmi Tören Dayatması ve Tavrımız" konulu bir soruşturmaya yer veriliyor.
"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi 213. sayısı okurlarıyla buluştu. Eğitim alanında süregelen ulusçu, militarist, laik dayatmacı anlayışın topyekûn terk edilmesi ve resmi ideolojik kalıpların esareti altında tutulan beyinlerin özgürleştirilmesi için eğitim sisteminin baştan aşağıya yenilenmesini talep eden Haksöz, Gündem yazısında şu vurguları öne çıkarıyor:"Eğitim alanında her türlü inanç yasağı son bulmalı; bu çerçevede başörtüsü yasağı adlı ilkel, vahşi yasağa derhal son verilmelidir. Genç beyinlerin militarist bir tarzda yönlendirilmesinde araç olarak kullanılan ulusal marş, ant, tören ve benzeri ideolojik ritüeller terk edilmelidir. Eğitim binalarında, araçlarında ve müfredatında kişi putlaştırılmasına yönelik yaklaşımlar terk edilmeli; ideolojik kalıplar yerine düşünen, sorgulayan, eleştiren mantık öne çıkartılmalıdır. İsteyen vatandaşlara okullarda ana dillerinin öğretilmesi imkânı tanınmalı, Allah'ın ayetlerinden olan ana dillerin eğitim dili olarak kullanılmasına yönelik yasak kaldırılmalıdır. Okullarda askeri denetim ve vesayet aracı olarak işleyen ve kışla tipi eğitimin simgesi haline gelen Milli Güvenlik dersleri acilen kaldırılmalıdır."
Başbakan Erdoğan'ın son dönemlerdeki devletçi söylemleri üzerinden AK Parti'nin değiştiği iddialarını yorumlayan Rıdvan Kaya, Başbakan'ın ve Vecdi Gönül'ün çok tartışılan sözlerini irdeliyor ve eleştirilerdeki tutarsızlıklara işaret ediyor. İkiyüzlülük kültürünü analiz eden Kaya'nın, "Erdoğan ve AK Parti hiçbir zaman devletçi-milliyetçi zihniyetten kopmuş değil ki, şimdi geri dönüş yaşamış olsun! Belki tonlama farkı olabilir, hepsi o kadar!" vurgusu dikkat çekiyor.�
Dergide genişçe yer verilen "Resmi Tören Dayatması ve Tavrımız" soruşturması başta Özgür-Der olmak üzere çeşitli İslami kuruluşların "Resmi Törenleri Boykot Çağrısı"nı açan bir içerik de taşıyor. Resmi ideolojiye yönelik eleştirel değerlendirmelerin yer aldığı soruşturmada resmi törenler vasıtasıyla okullarda nasıl bir zihinsel-ideolojik dönüşüm ve yönlendirme hedeflendiği; çocuklar ve gençlerin ritüelleşmiş törenlerden nasıl etkilendiği; resmi tören dayatmasına yönelik ne tür karşı koyuş ve itirazların söz konusu olabileceği; bu dayatmanın bilhassa İslami kimlikli aileler açısından aile-çocuk ilişkilerinde ne tür sıkıntılara yol açtığı; resmi törenler vesilesiyle sergilenen görüntüler ve ortaya konan kimliğin İslami açıdan neye tekabül ettiği; resmi törenlere ilişkin tavır konusunun İslami mücadele bağlamında nereye oturtulabileceği ve gerek İslami kimliğimiz açısından gerekse açık bir insan hakkı ihlaline karşı geliştirilmesi gereken itirazların nasıl ortaya konulmasıyla ilgili sorulara cevap aranan soruşturmaya Ahmet Örs, Yusuf Tanrıverdi, Ümit Mert, Hülya Şekerci, Eta Bektaş, Bahadır Tok, Zehra Çomaklı Türkmen, Nurcan Büyük, Ahmet Kalkan, Serdar Bülent Yılmaz ve Mehmet Pamak katılmış.
Bir diğer yazısında Rıdvan Kaya, ABD Başkanı seçilen Obama'nın ABD'de neleri değiştirip değiştiremeyeceğini değerlendirirken; Heyet-i Ulema'dan Muhammed el-Faizî ile yapılan röportaj (çeviri) Irak direnişinin geleceğini ve ABD'nin Irak'tan çekilmesi konusunu masaya yatırıyor.
Kur'an kıssalarıyla ilgili yazılarına devam eden Cengiz Duman, bu ay İbrahimî bir gelenek olan "Kurban/Zebih" konusunu ele alırken; kurban edilenin Hz. İsmail mi yoksa Hz. İshak mı olduğunu çeşitli deliller eşliğinde tartışıyor. Kıssada verilmek istenen mesaja odaklanan Duman, kavmi-dini çekişmelerin kıssalar üzerindeki etkilerini irdeliyor. Abdulhakim Beyazyüz ise nefs tezkiyesi bağlamında ele aldığı tevhidi uyanış sürecindeki kazanımlarımızı Kur'an ekseninde yorumlayarak değerlendiriyor.
Zeki Savaş'ın yeni çıkan "Ortak Payda" kitabını etraflıca değerlendiren Hamza Türkmen, kitap üzerinden İslamcıların önceliklerini sorguluyor ve özgürlük isteminin ne derecede ortak payda olabileceğini tartışıyor. Yazı, İslami hareketlerin öncelikli hedefi ve Müslüman bilincinin yenilenmesine ilişkin tespitler de içeriyor. Asım Öz ise bu ay Tarık Ali'nin tarihi romanlarını masaya yatırıyor. Tarık Ali'nin kitapları üzerinden tarihsel roman türünün işlevlerine değinen Öz, Tarık Ali'nin düşünsel boyutunu da sorgulayıcı bir yaklaşımla ele alıyor.
Manisa'daki yemin töreninde başörtülü annelerin maruz kaldığı insanlık dışı uygulamaya ve bu tarz törenlere katılımın İslami kimliği zedeleyici boyutuna da yer verilen dergi sayfalarına, oğlu namaz kıldığı için nöbetle cezalandırılan ve bu sırada henüz 3 aylık (kısa dönem) asker iken çıkan çatışmada nöbetteyken hayatını kaybeden İsmail Uygun'un annesinin feryatları da taşınıyor.
Musevi bir babanın oğlu olan Ilan Hatsor'un "Maskeliler" adlı tiyatro oyununu değerlendiren Habil Sağlam'ın yazısı; Ali Değirmenci'nin son sayfada yer alan denemesi ve Bünyamin Doğruer'in Gazze kuşatmasını anlatan arka kapaktaki şiiri derginin kültür-sanat/edebiyat içeriğini oluşturuyor.
İrtibat: 0212 524 10 28
www.haksozhaber.net <http://www.haksozhaber.net>
Haksöz-Haber / Haksöz Dergisi / Ekin Yayınları
Kur'an'ın Aydınlığına Doğru
www.haksozhaber.net <http://www.haksozhaber.net>

 

İKİNDİ YAGMURU, SAYI: 17


Kapak
Türkçemizin Ses Bayrağı: Fazıl Hüsnü Dağlarca : Prof. Dr. Nurullah Çetin
Şiir
Esmerliğe Övgü/ Ünsal Ünlü
Aradaki Sızı/ Cafer Keklikçi
Anahtar Paspasın Altında/ Ali Çakır
Müzik / Mustafa Atiker
Yanıldığım Yüzler / İlker Gören
Elmas Beyazı Bursa / Rasim Demirtaş
Öykü
Komplo / Remzi Şimşek
İnceleme
Bursa: Beyaz Perdedeki Kent / Tamer Uysal
Anlat-ı-da Anlat-ı-cı / Neslihan Tırlı
Deneme
Frankfurt’tan Görünmeyen Renklerimiz / Levent Kotan
Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa Ve Medine Müdafaası / Serkan Bilge
Kitap
Tanpınar’la Başbaşa / Ünsal Ünlü
Aşkın Nefesi, Aşkın Sesi: Ney / Kâmil Büküyer
Foto-Kompozisyon / Latif Dinçaslan
 
İkindi Yağmuru Dergisi ( Zen Kitabevi)
Selmanağa  Mahallesi Şeyh Camii Sokak 38 /A Üsküdar / İstanbul
e-mail: [email protected] 
Tel: (216) 553 33 73

Yayın Bilgisi: 16. sayının yayına çıkmış olmasının heyecanıyla, dağıtıma verir vermez, yeni sayının hazırlıklarına başlamıştık.Yeni yerimizde, yenilenmiş kadromuzla 17. sayısını hazırladığımız İkindi Yağmuru Dergisi ile sekiz yıllık kitapçılık deneyimi olan Zen Kitabevi birlik oldu bir oldu. Ümit ediyoruz ki, bu birlikteliğimizle gerek kitapçılık alanında, gerekse yayıncılık alanında daha büyük işler yapacağız.

Biraz daha güncel konuları yakalamaya çalışarak 17. sayımızı sizlerle buluşturmanın sevincini yaşıyoruz.

Daha önceden olduğu gibi bu sayıda da göreceğiniz üzere, işin erbaplarının yanında, edebiyata gönül vermiş yeni kalemlere, gün yüzüne çıkmaları için mümkün olduğu kadar yer vereceğiz. Bu konuda dergimizi takip eden genç arkadaşlara da görev düşüyor. Cesaretlerini toparlayıp, yaptıkları çalışmaları gözden geçirerek bize ulaştırmaları gerekiyor.

Ayrıca yayın dünyasını da yakından takip ederek, özellikle edebi eserlerin tanıtımına da fazlaca yer vereceğiz. Bu çalışmalarda yine özellikle genç şair / yazar arkadaşlara öncülük etmesi bakımından önemli olacaktır.Bir sohbetimizde hayatta olan önemli şairlerimizden Sedat Umran’ın; “genç şairler okumuyorlar”şikayeti aklımıza geldiğinde konunun önemi daha da ortaya çıkıyor. Okumadan yazma girişiminin imkansızlığını vurgularken, zihin kirliliğini önlemek için de seçkin eserlerin okunması gerekliliği üzerinde duracağız.

Yeni sayılarda buluşmak dileğiyle…

İki Ayda Bir Yayınlanır.

Fiyatı: 3.50 Türk Lirası

Genel Dağıtım: Kültür Dergi Dağıtım

Türkiye’de Tüm NT Mağazaları ve Seçkin Kitaplarda…

 

TEMRİN, ARALIK 2008

Aylık düşünce ve edebiyat dergisi Temrin, 2008 Aralık sayısını “Yahya Kemal Özel Sayısı” olarak yayımladı. Kısa bir süre önce yayın hayatına atılan Temrin dergisi, geçtiğimiz iki sayısında açtığı dosyalarla edebiyat dünyasının dikkatini çekmişti. 2008 yılının son sayısını Yahya Kemal’e ayıran dergi her ay düzenli olarak yayımlanıyor.Temrin dergisinin Yahya Kemal Özel Sayısında Prof. Dr. Bilal Kemikli ile yapılan röportaj dikkat çekiyor. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi olan Bilal Kemikli, Bektaşilik üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınıyor. Tasavvuf Edebiyatı Kürsüsü Başkanı olan Bilal Kemikli, Bektaşilik konusunu Yahya Kemal eksenli değerlendiriyor. “Yahya Kemal Bektaşi miydi? Hangi Bektaşi Tekkelerine devam etti? Şiirlerinde Bektaşiliğin izleri var mı? Şiirlerini hangi Bektaşi şeyhinin huzurunda okudu?” gibi soruların cevaplarının verildiği röportaj Yahya Kemal’i daha yakından tanımak isteyenlere ışık tutacak.

Derginin Yahya Kemal’e ayırdığı 8. Özel sayısında Kibar Ayaydın, Melek Altun, Mustafa Özçelik, Gülay Çil, Vedat Ali Tok, Hatice Eğilmez Kaya gibi isimler yer alıyor. Deneme, inceleme-araştırma yazılarıyla Aralık ayında okurun karşısına çıkan Temrin, bit yılını doldurmadan ilk özel sayısını yayımlamış oldu.

Yeni kalemleri edebiyatımıza kazandırmayı hedefleyerek yola çıkan dergide her ay yeni kalemlerin seviyeli yazılarını okumak mümkün. Ustalarla yeni kalemlerin bir arada yazı meşk ettiği dergi İstanbul merkezli ve ülke geneline dağılıyor. İletişim bilgileri: [email protected]www.temrindergisi.com